Gol Zdena Chare je bil prvi gol v letošnji končnici kakšnega od zvezdnikov Bostona. Foto: Reuters
Gol Zdena Chare je bil prvi gol v letošnji končnici kakšnega od zvezdnikov Bostona. Foto: Reuters
Henrik Lundqvist (NY Rangers)
Henrik Lundqvist se je s "shutoutom" pridružil Timu Thomasu in Jonathanu Quicku, ki sta kot prva v letošnji končnici ohranila mrežo nedotaknjeno. Foto: EPA
Andy McDonald (St. Louis Blues) -  Antti Niemi (San Jose Sharks)
Andy McDonald, ki je kot 1. center Anaheima postal prvak leta 2007, je po vrnitvi po poškodbi hitro postal glavno napadalno orožje Bluesov, ki sicer stavijo predvsem na obrambo in vratarja. Foto: Reuters

Branilci Stanleyjevega pokala so s tem prišli do "rebrejka" in zdaj vodijo v seriji z 2:1 v zmagah. Prvič v končnici je znake šibkosti pokazal Braden Holtby, ki je bil na tekmah v Bostonu prvo ime Capitalsov. Ti so potegnili krajšo, ker so podlegli fizični igri Kosmatincev, ki so prvič zares uporabili svoj recept za uspeh.

Znova dišalo po podaljšku
Kapetan domačih Aleksander Ovečkin je s podajo in golom poskrbel za dvakratno vodstvo Washingtona, v 21. minuti je zadel za 2:1 samo 13 sekund po izenačenju Richa Peverleyja. Za preobrat so poskrbeli razpoloženi podporni igralci Bruinsov, tokrat sta zadela Daniel Paille in veteran Brian Rolston. Po izjemni dolgi podaji Nicklasa Backstroma je Brooks Laich (tudi 2 podaji) mojstrsko matiral sicer razpoloženega Tima Thomasa (29 obramb) in šest minut pred koncem je bilo izenačena na 3:3.

Nov podaljšek pa je preprečil kapetan gostov Chara: v igri 4 na 4 je izkoristil akcijo Dennisa Seidenberga in Patrica Bergerona, ki sta mu pripravila prostor in čas za njegov smrtonosni udarec. Slovak, ki je predtem prispeval še dve podaji, je kot lastnik najhitrejšega udarca v ligi poslal "bombo", za nameček pa je plošček še spremenil smer od palice branilca Hamrlika, Holtby je bil nemočen in Washington je bil premagan.
Na žvižge odgovoril z usodnim golom
Napeto je bilo tudi v drugi severnoameriški prestolnici Ottawi, kjer je Henrik Lundqvist z 39 obrambami spravljal v obup Senatorje. Odločilni in edini gol je padel šele v 48. minuti, ko je bil na pravem mestu strelsko vroči Brian Boyle, ki je na najboljši mogoč način odgovoril na žvižge, ki so ga spremljali skozi vso tekmo. Center 4. napada se je na prvi tekmi serije spravil na mladega zvezdnika Sensov Erika Karlssona, zaradi česar ga je na drugi tekmi grobo napadel Matt Carkner, ki je bil zato tudi suspendiran za eno tekmo.

"Pošteno povedano, sem bil presenečen. Če sem lopov zanje, je to dobro za nas," se je z nepričakovano pozornostjo soočil Boyle, ki je zadel še na tretji tekmi serije, v kateri zdaj NY Rangersi vodijo z 2:1.
Morski psi napadli prepozno
Tudi v San Joseju so slavili višje postavljeni gostje, St. Louis je s 4:3 prišel do vodstva v seriji z 2:1. Blestel je 34-letni Andy McDonald, ki je večino sezone izpustil zaradi pretresa možganov, a zdaj je zdrav in predvsem nevaren. Gol in dve podaji izkušenega centra so "notam" na začetku zadnje tretjine prinesle vodstvo s 4:1, v zadnjih minutah pa so Sharksi z divjim jurišem skoraj izenačili.

Liga NHL, končnica, 1. krog, zahod:

SAN JOSE (7) - ST. LOUIS (2) 1:2
3:4 (1:1, 0:2, 2:1)
Obrambe: Niemi 23; Elliott 26.

Torek:

CHICAGO (6) - PHOENIX (3) 1:1
DETROIT (5) - NASHVILLE (4) 1:2
Sreda:
LOS ANGELES (8) - VANCOUVER (1) 3:0

Vzhod:

OTTAWA (8) - NY RANGERS (1) 1:2
0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Boyle 48.
Obrambe: Anderson 22; Lundqvist 39.

WASHINGTON (7) - BOSTON (2) 1:2
3:4 (1:0, 1:2, 1:2)
Semin 16., Ovečkin 21., Laich 54.; Peverley 21., Paille 30., Rolston 42., Chara 59.
Obrambe: Holtby 25; Thomas 29.

Torek:
NEW JERSEY (6) - FLORIDA (3) 1:1
Sreda:
PHILADELPHIA (5) - PITTSBURGH (4) 3:0

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Zmagoviti zadetek Chare v Washingtonu