Hokejisti Salzburga se bodo v polfinalu pomerili z Dunajem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hokejisti Salzburga se bodo v polfinalu pomerili z Dunajem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pierre Page
Pierre Page je bil zelo srečen, saj mu vsaj pol leta ne bo treba priti v Tivoli. Foto: MMC RTV SLO
Anže Ropret
Anže Ropret je izsilil podaljšek z močnim strelom z desne strani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää je po letu in treh mesecih obrnil krivuljo navzgor. Piko na i bi postavil z naslovom državnega prvaka. Foto: MMC RTV SLO
Reinhard Divis
Reinhard Divis na prvi tekmi ni branil najbolje, nato pa je ujel pravo formo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kevin Gaudet
Kevin Gaudet bo v novi sezoni prost. Verjetno bo zelo hitro našel novo službo. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Hebar
Andrej Hebar je bil kaznovan po naletu na Kevina Puschnika 19. novembra v Salzburgu. Zmaji so ga zelo pogrešali, še posebej ob igri z igralcem več. Foto: Iztok Novak

Serija med Olimpijo in Salzburgom je zares postregla s številnimi zgodbami na ledeni ploskvi in seveda tudi ob njej. Rdeči biki so prvo in zadnjo tekmo doma dobili po podaljšku, v torek zvečer so se zares pošteno namučili. Drugo in tretjo tekmo so bili precej boljši nasprotnik, največ črnila pa je bilo prelitega o četrti tekmi, ki so jo Ljubljančani dobili za zeleno mizo.

''Pinta'' spominjal na ''Westyja''
Junak pete tekme je bil vsekakor Matija Pintarič, nekajkrat je posredoval fenomenalno, Salzburžani so na njegova vrata streljali kar 81-krat. Priložnost je dobil šele na peti tekmi, prve tri je branil Jan Chabera.
''Ko je njihov kapetan zapravil kazenski strel, se je srečanje obrnilo. Mi smo dobili zalet, izenačili smo na 2:2. V letošnji sezoni smo se redko vrnili po zaostanku z 0:2 v gosteh. Prikazali smo pravi karakter, dokazali smo, da se lahko merimo z njimi. Potrudil sem se po svojih močeh, dobil sem priložnost tudi v končnici,'' je vtise strnil ''Pinta'', ki je bil takoj po tekmi precej potrt. Na vsak način si je želel braniti še na šesti tekmi.
Čutiti je precej večji ekipni duh
''Sezona v Ligi Ebel je bila zelo naporna, dolgo je trajala. Osnovne cilje smo dosegli, gledalci so videli nekaj odličnih predstav. V primerjavi s prejšnjimi sezonami je bilo čutiti precej večji ekipni duh. Zdaj se bo najprej treba spočiti, potem pa sledi državno prvenstvo. V končnici Lige Ebel smo bili neverjetno motivirani, težko bo zadržati tako raven v naslednjem mesecu. To je skupina fantov, ki ne živi v oblakih, zato bomo vsi igrali na polno tudi v državnem prvenstvu. Obeta se odličen finale, tudi Jeseničani imajo zelo močno ekipo,'' je še dodal Pintarič.
Za 13 minut presegli prejšnji rekord
John Hughes se je zavedal, da je igral na zgodovinski tekmi. Lanska šesta tekma med Linzem in Salzburgom je bila do torka zvečer najdaljša v Ligi Ebel. Doug Lynch je takrat zadel za naslov rdečih bikov v 83. minuti, tokrat je bil junak Matthias Trattnig v 96. minuti.
''Ko imaš tako sijajnega vratarja, lahko premagaš vsako ekipo. Salzburg je na koncu dokazal, da je vrhunska ekipa. Imajo veliko zares izjemnih igralcev. To je bil res grenak poraz, saj smo bili blizu šeste tekme v Tivoliju. Serija bi se nato začela popolnoma na novo. Želeli smo si preobrata, ki pa žal ni bil mogoč,'' je pojasnil najboljši podajalec Lige Ebel.

Hokejska zgodba v Ljubljani se obrača v pravo smer
''Imeli smo zelo dobro sezono, obrnili smo zgodbo hokeja v Ljubljani v pravo smer. Treba bo nadaljevati delo s to ekipo, s temi mladimi slovenskimi igralci. Nabrali so si izkušnje v končnici, ki so neprecenljive. Tudi Rima niso zgradili v enem samem dnevu,'' je bil slikovit Hughes, ki je misli že obrnil proti DP-ju: ''Ko smo podpisali pogodbo, nam je bilo jasno, da bomo igrali tudi v državnem prvenstvu. Mi smo profesionalci, delo bomo opravili do konca. Nikakršnega popuščanja ne bo.''

Ž. Pance: To je bila ena naših najboljših tekem
Kapetan Žiga Pance ni bil preveč potrt: ''Dostojno smo se poslovili od Lige Ebel v letošnji sezoni. To je bila ena najboljših naših tekem letos. Lahko smo ponosni. Morda bi se vse drugače obrnilo, če bi dobili prvo tekmo, bili smo zelo blizu. Zdaj nas čaka odmor do ponedeljka, potem pa priprave na državno prvenstvo. Motiva nam ne manjka. V prejšnjih sezonah so bili Jeseničani boljši, letos pa moramo to spremeniti.''

Järvenpää postavil nov mejnik
Hannu Järvenpää
je prišel v Ljubljano decembra 2009, ko je bilo v Tivoliju vse narobe. Zmag je bilo bolj malo, denarja pa še manj. Finski strateg postal prvi trener, ki je na vroči klopi Olimpije zdržal vso sezono Lige Ebel. Ne samo, da je zdržal, izpolnil je zastavljeni cilj.
''Zelo sem razočaran in žalosten, počutim se zelo praznega. Moji varovanci so se odlično borili. Izpolnili smo cilj v letošnji sezoni Lige Ebel, tudi v končnici smo se dobro postavili po robu Salzburgu. Dve tekmi sta bili odločeni šele v podaljšku, a na koncu moram pošteno priznati, da si je Salzburg zaslužil napredovanje,'' je povedal 47-letni strokovnjak.

Zelo se je poznala odsotnost Hebarja
''V prvih dveh tretjinah so nas nadigrali, potem pa se fantom v garderobi naročil, da morajo v zadnjih 20 minutah zares iztisniti vse iz sebe. Sedem mesecev niso trenirali zaman, to se je nato lepo videlo. Na žalost se nam na koncu ni izšlo. To je bila najdaljša tekma v moji karieri, tudi kot igralec nisem bil udeležen na tako dolgem srečanju. Sodnika sta bila zelo dobra, bila sta zelo sproščena, na ledu pa nevidna. Nista izključevala igralcev v podaljšku zaradi malenkosti,'' je pojasnil Järvenpää, ki je zelo pogrešal kaznovanega Andreja Hebarja: ''Zdaj, ko smo končali igre v Ligi Ebel, lahko priznam, da je bilo zelo boleče izgubiti Hebarja. To se je še posebej poznalo pri ''power playu''. Ko smo januarja padli v krizo, sem ga zelo pogrešal.''

Počitek do ponedeljka
Trenerja zeleno-belih čaka še ena pomembna naloga v letošnji sezoni. Zmaji že štiri leta čakajo na naslov državnega prvaka. ''Upam, da v naslednjih dneh fantje ne bodo preveč razmišljali o hokeju. Potrebujejo počitek, prosto bodo imeli vse do ponedeljka. Lani smo bili že zelo blizu naslovu državnega prvaka, letos se bomo pripravili še bolj temeljito. Jesenice imajo zelo dobro ekipo, tudi vratar je pravi. V rednem delu Lige Ebel so nam povzročali veliko težav,'' je sklenil Finec, potem pa je mimo prišel zloglasni Page.

Page: Järvenpää je trener leta
62-letni Kanadčan je najprej sprejel čestitke za zmago v seriji, nato pa dejal: ''Vedno je najtežje dobiti četrto tekmo v seriji. Nikoli ti je nasprotnik ne bo kar poklonil. Imeli smo ogromno priložnosti, vendar je bil Pintarič neverjeten. Zame je Järvenpää trener leta v tej ligi, bil je odličen igralec v Ligi NHL, njegovo delo je obrodilo sadove v Ljubljani. Olimpija je najbolj presenetila, dobila je precej velikih tekem.''

Pilloni ni našel prijaznih besed za Salzburžane
Page je bil v ponedeljek zvečer tudi gost kultne športne oddaje na Servus TV Sport und Talk aus dem Hangar 7. Vroča tema je bila nedeljska neodigrana tekma v Tivoliju. Page se je pritoževal nad varnostjo v Ljubljani, saj naj bi pristojne službe slabo opravljale svoje delo. ''Varnostniki gledajo stran, ko nasilneži mečejo predmete na našo klop in v naše igralce,'' je bila ena izmed njegovih ugotovitev. Popolnoma drugačnega mnenja je bil direktor KAC-a Oliver Pilloni, ki v Tivoliju ni doživel ničesar neprijetnega. Rivalstvo med dvema najbolj bogatima kluboma Lige Ebel je pač vidno na vsakem koraku.
Gost je bil tudi trener Dunaja Kevin Gaudet, ki se bo v torek srečal s Salzburgom na prvi polfinalni tekmi. Dejal je, da je v Ljubljani bilo že zelo vroče za klopjo, a tudi v drugih dvoranah so leteli predmeti. Gaudet bo le še do konca sezone sedel na klopi Capitalsov.
Po porazu v četrtfinalu Lige Ebel je vodstvo Linza odpustilo trenerja Kima Collinsa. Linz je izpadel z Beljakom z 1:4 v zmagah, zadnjo tekmo so Črna krila izgubila z 2:5. Kanadski strateg je v Linz prišel pred sezono 2009/10, lani pa je ekipo popeljal v finale.

Morda je pravi čas, da nas vržejo iz lige
Ko je Page 19. novembra zahteval zaporno kazen za Hebarja, si je za pogovor z nami vzel kar 20 minut, tokrat pa se mu je zelo mudilo, ko je beseda nanesla na vroče dogajanje zunaj ledu v tej seriji. ''Hokej se bo težko igral, če bo na tekmah 20 ali 30 ljudi, ki delajo nered. Starši ne bodo na tekme več vozili svojih otrok, potem pa lahko šport kar ukinemo. V letošnji sezoni se mi zdi, da večina ne želi več videti Salzburga v Ligi Ebel. To velja za vse preostale klube. Nekateri poročevalci so napisali precej slabega o Salzburgu. Preveč je čutiti sovraštva do nas. Morda je zdaj pravi čas, da nas vržejo iz lige. Trenutno imam tak občutek. Nihče nas ne želi imeti v tej ligi. Naj to povedo na glas, pa bomo zapustili ligo,'' je bil brez dlake na jeziku trener, ki je Salzburg popeljal do treh naslovov avstrijskega prvaka v zadnjih štirih letih.
Treba je poudariti, da se vodilni pri Olimpiji zelo dobro razumejo z vodilnimi ljudmi Salzburga. Izjema je le Page, ki je trn v peti številnim osebam v Ligi Ebel. Po četrtkovi dramatični tekmi na Solnograškem je lahko vsem navijačem zeleno-belih zares žal, saj bi bilo videti Pageja v četrtek v Tivoliju nekaj neprecenljivega.