Jure Zdovc je bil s predstavo svojih varovancev zadovoljen, razumljivo razočaran pa nad izidom. Foto: Drago Perko/kosarka.si
Jure Zdovc je bil s predstavo svojih varovancev zadovoljen, razumljivo razočaran pa nad izidom. Foto: Drago Perko/kosarka.si

Mornar, Zadar, FMP, Krka, Mega in Igokea so ekipe, ki so jih zmaji letos premagali. Vse na domačem parketu, brez gostujočega uspeha pa najtrofejnejši slovenski klub, ki je hkrati tudi državni prvak, zapušča jadransko tekmovanje. Trenutno stanje slovenske košarke res ni rožnato. Medtem ko je reprezentanca, ki je seveda še vedno evropski prvak, a čas gre naprej in treba se je spopasti z novimi izzivi, ostala brez uvrstitve na svetovno prvenstvo, sta se predstavnika v Ligi ABA med sabo pomerila za obstanek.

Sorodna novica Krka še bolj zbrisala Olimpijo s košarkarskega zemljevida

"Škoda, da prihaja do take situacije, da se dva slovenska kluba borita za obstanek. Vsi bi si želeli, da bi Slovenija imela tri predstavnike v Ligi ABA, vseeno pa mislim, da to ni nič tragičnega. Vsaka ekipa ima možnost, da že prihodnjo sezono pokaže, česa je sposobna, in se postavi na noge," je povedal trener Krke Simon Petrov. "Za nas je bila ta tekma kot finale in nanjo smo se tudi tako pripravljali. Kot da je zadnja tekma sezone, čeprav seveda ni tako. Glavno vodilo sta bili nepopustljivost v obrambi in hladna glava, kar nam je tudi uspelo v zadnjih trenutkih."

Zdovcu ni žal, da je pri Olimpiji

Krka se je pred tremi leti podobno za las rešila izpada, pred dvema letoma pa je zasedla zadnje mesto in se poslovila od jadranske elite. V drugoligaški konkurenci je lani slavila in se ekspresno vrnila. Pred sezono je Petrov dejal, da je cilj sredina lestvice. Toda v Novem mestu so bili od tega kar precej oddaljeni, vseeno pa so bili – glede na položaj, v kakršnem so se znašli – z razpletom Lige ABA vseeno zadovoljni: "Jasno je, da s sezono ne moremo biti zadovoljni, saj smo merili precej višje, a na koncu moramo vseeno biti zadovoljni s tem rezultatom. Vemo, kje smo delali napake, in iz tega smo se nekaj naučili za prihodnjo sezono."

Balažić: Ena najtežjih tekem v naših karierah
Na Dolenjskem so obdržali večino ekipe iz lanske sezone. Zapolnili so položaje po odhodih igralcev, pripeljali pa so nekaj izkušenih posameznikov. Med sezono so imeli precej težav s poškodbami. Predvsem se je poznala odsotnost Marka Jošila, ki je bil lani najboljši Krkin posameznik. So se pa med sezono okrepili z Dominikom Mavro, kar se je izkazalo za pravo odločitev. Med okrepitvami pred sezono je bil tudi dolgoletni kapetan Jure Balažić, ki se je po šestih letih v Turčiji, kjer je med drugim igral tudi pod taktirko Jureta Zdovca, ki mu je pred tem v reprezentanci ob odsotnosti Gorana Dragića celo namenil vlogo kapetana, vrnil domov.

Kot smo pričakovali, je bila tekma zelo težka. Nobeni ekipi ni uspelo narediti večje prednosti, potem pa je bilo samo vprašanje, komu bo v zadnjih minutah uspelo zadržati čim bolj hladno glavo. Mi smo dali nekaj košev, oni niso, ko je bilo treba pobrati skok, pa smo pametno zaprli.

Simon Petrov

"Veselje je neverjetno. Res smo se mučili to sezono in nikakor se nam ni uspelo sestaviti. Zdaj smo skoraj kompletni. Uspelo si nam je zagotoviti obstanek, kar se je v nekem trenutku zdelo skoraj nemogoče, pa smo zdaj tu. Zahvalil bi se navijačem za izjemno podporo in res sem ponosen na vse soigralce. Težko smo ostali zbrani pred to tekmo. To se je videlo na obeh straneh, saj je bila za vse igralce to ena najtežjih tekem v karieri. Odločala je tako rekoč o vsem. Poleg tega je bila še zelo pozno, da smo ves dan trepetali, kako se bo končalo. Žal mi je, da dve slovenski ekipi odločata o tem, kdo ostane in kdo ne, a tako je. Vesel sem, da je uspelo nam," je dejal Balažić, ki je odigral zelo dobro tekmo in v ključnih trenutkih dosegel pomembne točke.

Do zdaj najmanj deset zmag, letos le šest
Izgovorov za tak neuspeh Olimpije ni. V 18 letih so Ljubljančani v Ligi ABA vedno zbrali vsaj deset zmag. Vsega šest letošnjih je odločno premalo in po Heliosu, Laškem (njima je to uspelo celo po dvakrat), Slovanu, Krki in Šentjurju bo Olimpija šesta slovenska ekipa, ki bo jadransko tekmovanje končala na zadnjem mestu. Tretjič v zadnjih štirih letih je tako izpadel slovenski klub, šele četrtič pa se je zgodilo, da zmaji niso bili najboljši slovenski predstavnik v sezoni Lige ABA. Krka in Olimpija sta v preteklosti odigrali kar nekaj izjemnih dvobojev. Lani sta se na primer pomerili v finalu državnega prvenstva, kjer sta se srečali skupaj že devetkrat, vmes celo petkrat zapored. Vzdušje na tokratni zadnji tekmi letošnje sezone Lige ABA je spominjalo na kakšen dvoboj iz preteklosti.

Veliko veselje v lepo zapolnjeni dvorani Leona Štuklja. Foto: Drago Perko/kosarka.si
Veliko veselje v lepo zapolnjeni dvorani Leona Štuklja. Foto: Drago Perko/kosarka.si

Pred 17 leti sta se na primer v premierni sezoni regionalnega tekmovanja srečali v finalu, ko je Olimpija slavila s kapetanom in MVP-jem Juretom Zdovcem. Pred osmimi leti sta odigrali polfinale na zaključnem turnirju v Stožicah, Olimpijo je tedaj vodil Zdovc, ki je zadnji z njo naredil odmeven mednarodni izid. Zdaj ji tudi on ni mogel pomagati. Pred 19 leti je Krka prva prekinila vladavino zmajev v državnem prvenstvu. Tudi tedaj sta si nasproti stala Zdovc v ljubljanskem in Petrov v novomeškem dresu. Zdaj je Krka prekinila niz nastopov Olimpije v Ligi ABA, kjer je edina ob Ciboni odigrala vseh 18 sezon.

"Čestitke Krki za zmago. Mogoče se bo slišalo čudno, ampak sem zadovoljen z igro svojih fantov. Odigrali so dobro tekmo, čvrsto in trdo. Borili so se. Na takšnih tekmah odloča nekaj detajlov. Žal smo zgrešili nekaj 'zicerjev', oni so zadeli, nekoliko slabše smo 'zarotirali' … To je bila tekma za obstanek, a če bi igrali tako vso sezono, zdaj ne bi bili v tem položaju. Fantom dejansko ne zamerim ničesar. V soboto sem gledal derbi med Olimpijo in Mariborom, ko sta po tekmi oba trenerja prišla pred televizijske kamere nasmejana, ker je bilo 0:0. Pri nas žal to ni mogoče. Vedno nekdo izgubi. Gremo dalje. Čez nekaj dni imamo že naslednjo tekmo v slovenski ligi. Rekel sem fantom, da, če bi dobili to tekmo in potem osvojili prvenstvo, imaš rešeno sezono in lahko še tako klavrno sezono hitro obrneš sebi v prid. Toda smo izgubili. Ostane nam še prvenstvo, ki ga hočeš nočeš moramo osvojiti," so bile prve Zdovčeve besede po grenkem porazu.

Neuspešno poletje se vse bolj pozna
Kot je omenil, je sezona res klavrna. Pred začetkom so imeli v Stožicah velike načrte in ambiciozno so razkrivali visokoleteče cilje, a pristanek na kruta realna tla je bil ekspresen in zelo boleč. Poraze so zmaji nizali drugega za drugim. Plačali so davek igranja na treh frontah, to je dejstvo, a za tako slabe predstave in predvsem izide izgovorov ne sme biti. Na 36 mednarodnih tekmah, torej v Ligi prvakov in v Ligi ABA, so zbrali zares skromnih sedem zmag. Neverjetno je, da prav v času, ko se klub postavlja na noge in se finančno stanje stabilizira ter ureja, sledi tak neuspeh. Večkrat smo zapisali že, da je vodstvo povsem zgrešilo s sestavo ekipe, kar je tudi glavni razlog za neuspeh.

Ekipa
ZPRToč.
CRVENA ZVEZDA2221135843
CEDEVITA2216615538
BUDUCNOST2216614738
PARTIZAN2214811636
FMP221012-5032
MEGA BEMAX221012-7832
CIBONA22913-6631
IGOKEA22814-7130
MORNAR22814-12730
ZADAR22715-9729
KRKA22715-18929
PETROL OLIMPIJA22616-9828

Predsednik Tomaž Berločnik je operativno funkcijo zaupal direktorju Romanu Liscu, ki je bil prepričan, da je sestavil uspešno zgodbo, a hitro je bilo jasno, da se je povsem motil. Njegova prihodnost v klubu je zelo negotova. Čeprav se je dvignil proračun, pravih kakovostnih okrepitev v Ljubljano niso pripeljali. Ne le, da je zasedbi manjkala kakovost, bila je tudi povsem napačno selekcionirana, tako premalo raznovrstna in sploh ni bila zapolnjena na vseh položajih, čeprav so imeli v zmajevem gnezdu skupaj letos več kot 20 igralcev. Osnova uspešne sezone se začne poleti – s pravo sestavo in delom med pripravami. Olimpija je bila obakrat neuspešna. Kako nenačrtno je bilo vse skupaj, dokazujejo dejstva, kot so vstop v sezono brez pravega organizatorja igre, neposrečeni nakupi, kakršen je bil Jalek Felton, napovedovanje zvenečih okrepitev, od katerih ni bilo nič, poskušanje prilagajanja na tri tekmovanja "z ekipo za državno prvenstvo" z novim trenerjem in kar med sezono, zapolnjena kvota registracije tujih košarkarjev …

Kot rečeno, se temelji sezone postavijo pred začetkom. Vmes so mogoči le "lepotni popravki". Zdovc je imel še tu zvezane roke. Prišel je za zadnje tri tekme Lige ABA, ko je bil položaj že alarmanten, da bi kar koli kadrovsko spreminjal, pa ni imel možnosti. Trenerji čarobnih palic nimajo. V obrambi je še lahko vsilil nekaj svojih zamisli, težje pa je spreminjati navade v napadu, sploh če je ekipa tako nespametno in nenačrtno sestavljena.

Zdovc še bolj motiviran, da se naredi zopet močno Olimpijo
"Proti Krki je bilo še vedno recimo preveč tega 'driblinga'. Krka ni defenzivno dobra v igri ena na ena. Nismo napadali, da bi s tem ustvarjali višek in imeli tisto podajo več, ampak smo napadali, da bi ustvarili višek zase. V prvem polčasu je bilo nekaj takih podaj, v drugem pa le ena ali dve. To sem pogrešal in to je tisto, kar zahtevam od ekipe. So se sicer v tem elementu izboljšali, ampak je še daleč od tistega, kar bi hotel. Sploh, ko sledi utrujenost. Obramba se je dvignila, treba pa je vedeti, ko se dvigne, trpi napad, saj v obrambi izgubljaš veliko energije, se trudiš … Avtomatično napad trpi. Nimamo štirice, ki bi razširila igro recimo, in moramo igrati z dvema visokima igralcema. Nimamo širine in kot trener tako nimaš veliko možnosti, da bi taktično kaj spreminjal. Naša naloga je, da igramo obrambo, skačemo in poiščemo igralca, ki je v najboljšem položaju za met,
" je povedal Zdovc.

Kakšne bodo naslednje poteze vodstva Petrola Olimpije? Foto: Drago Perko/kosarka.si
Kakšne bodo naslednje poteze vodstva Petrola Olimpije? Foto: Drago Perko/kosarka.si

Trener s takim ugledom in rezultati, ki jih je že naredil, je temelj za uspešno zgodbo. Toda zgodba, ki jo želi novo vodstvo z novim glavnim pokroviteljem v Stožicah spisati, je s tem izpadom naletela na veliko oviro. Kaj in kako naprej, še ni povsem jasno, a Zdovc pravi, da se njegov načrt zaradi tega ne spreminja: "Prezgodaj je še, da bi kaj konkretno govoril, saj so glave vroče. Gremo dalje. Se pa načrti za prihodnost niso nič porušili. Zavedal sem se, v kaj se spuščam. V bistvu me take stvari še dodatno motivirajo. Sem še bolj motiviran, da spet naredimo močno Olimpijo. Kar zadeva proračun, ni bilo rečeno, da bo ob morebitnem izpadu drugače. Tak je bil dogovor, da se načrtov ne spreminja. Lahko sicer, da bo kaj. Ne vem, kako se bodo pokrovitelji odločili, a imamo neko garancijo, da gremo dalje. Je pa res, da ni nihče verjel v ta scenarij. Si misliš, ja, saj ne bomo izpadli. Videli ste, da so nas pokrovitelji prišli podpirat tudi na to tekmo. Do zadnjega. Mislim, da se tudi v takih težkih trenutkih vidi veličina kluba. Pomembno je, da gremo dalje," je sklenil 52-letni strokovnjak na ljubljanski klopi.