Darko Jorgić je v tretjem medsebojnem dvoboju prvič premagal Kirila Skačkova. Foto: www.alesfevzer.com
Darko Jorgić je v tretjem medsebojnem dvoboju prvič premagal Kirila Skačkova. Foto: www.alesfevzer.com

Izkušeni, 34-letni Skačkov, 53. igralec svetovne lestvice ITTF, in 11 let mlajši Jorgić sta se do te tekme pomerila dvakrat, obakrat je bil boljši Rus. Toda v Houstonu se je tehtnica obrnila na stran Hrastničana, ki je bil v napetem uvodnem nizu bolj zbran v končnici, po dobri igri v drugem pa je povedel z 2:0.

Prva ženska na čelu ITTF-a

Ob robu SP-ja so na letni skupščini Mednarodne namiznoteniške zveze (ITTF) delegati za novo predsednico soglasno izvolili Petro Sörling. Švedinja je na tem položaju zamenjala Nemca Thomasa Weikerta. Gre za prvo žensko, ki je postala predsednica ITTF-a.

Izbrali so tudi prizorišče prihodnjega SP-ja, ki bo že čez tri leta. Največ glasov je znova dobil Busan, kjer bi moral turnir potekati že lani, a je bil po več prestavitvah zaradi covida-19 dokončno odpovedano. Tako je namesto Busana leto dni pozneje gostitelj Houston. Ob Južni Koreji, ki bo leta 2024 proslavljala stoto obletnico igranja namiznega tenisa, so kandidaturo oddale še Argentina, Indija, Portugalska in Švedska.

Jorgić še vedno ni zadovoljen s formo

Vendar se Skačkov ni predal in v tretjem je Jorgiću odvzel prvi niz na tem prvenstvu, kar pa varovanca Andreje Ojsteršek Urh ni ustavilo. Po dokaj gladko dobljenem četrtem nizu je v petem spet nekoliko popustil, njegov siloviti bekhend pa je znova do izraza prišel v šestem nizu, ko si je dokončno zagotovil nastop v osmini finala.

"Vesel sem preboja med najboljših 16 na svetu. Tokrat je šlo bolj za taktičen obračun in končno sem Rusa le premagal. Forma še vedno ni takšna, ki bi si jo želel, toda na koncu je bila najpomembnejša zmaga," je zmago v Houstonu opisal Jorgić, ki se je prvič prebil med najboljših 16 na svetu.

Naslednja ovira četrti igralec sveta

Veliko težje delo ga čaka v osmini finala, kjer se bo pomeril s četrtim igralcem sveta, Hugom Calderanom. Brazilec je šele v sedmem nizu ugnal varovanca Bojana Tokića, Belgijca Cedrica Nuytincka s 4:3 (6, 8, –6, –8, 7, –7, 5). Pred dvema mesecema na turnirju WTT Star Contender v Dohi sta se pomerila v finalu, s 4:2 pa se je zmage veselil 25-letni Brazilec, ki je avgusta na olimpijskih igrah Tokio 2020 v tretjem krogu premagal tudi Tokića.

"Dejstvo je, da gre za odličnega igralca, navsezadnje je četrti na svetovni lestvici, tako da je pred nama še en velik dvoboj. V Dohi je bil boljši on, in iskreno upam, da mu vrnem za ta poraz, vendar bom moral prikazati odličen namizni tenis in dvoboj odigrati najboljše, kar se da," se obračuna z Brazilcem veseli Jorgić.