Radovan Karanović je v osmih mesecih dvignil Maribor, s šestega mesta po prvi četrtini prvenstva ga je popeljal na vrh. Foto: www.alesfevzer.com
Radovan Karanović je v osmih mesecih dvignil Maribor, s šestega mesta po prvi četrtini prvenstva ga je popeljal na vrh. Foto: www.alesfevzer.com

Vzdušje na polni Fazaneriji je bilo odlično. Številni privrženci Štajercev so komaj dočakali zadnji žvižg Radeta Obrenovića, potem pa so preplavili zelenico. 16. naslov je prišel v idealnem trenutku, saj je klubska blagajna močno načeta. Poleti bodo odigrali najmanj šest evropskih tekem in finančni položaj se bo izboljšal.

Mariborčani so se veselili na podelitvi pokala, pred garderobo so si privoščili pivo, nekateri pa so tudi prižgali šampionske cigare. Vzdušje je bilo šampionsko, ko je avtobus odpeljal proti Ljudskemu vrtu, kjer jih je čakal veličasten sprejem na južni ploščadi.

Počutim se kot veliki zmagovalec tega prvenstva. Rad bi se zahvalil predvsem klubu in ljudem iz kluba, saj sem priložnost dobil v zelo zahtevnem trenutku. Mislim, da sem jo izkoristil.

Radovan Karanović za TV Slovenija

Karanović: Dokazal sem, da sem iz pravega testa
Trenerja Radovana Karanovića so polili s pivom. Vedno skromni strateg je bil odlično razpoložen. 20. septembra lani je na mariborsko klop prišel kot začasna rešitev, potem ko so se Mariborčani po natanko pol leta razšli s Simonom Rožmanom.

Po devetih krogih je bil Maribor na skromnem šestem mestu. V Kidričevem je doživel pravi polom (0:3) in prav nič ni kazalo, da bi se lahko vmešal v boj za vrh lestvice. S prihodom 53-letnega strokovnjaka se je vse spremenilo. Na Fazaneriji se je znašel na rokah navijačev.

"Ogromno breme mi je padlo z ramen. Verjel sem v naš uspeh. Uprava kluba mi je zaupala, športni direktor mi je ponudil priložnost, igralci so sledili moji filozofiji. Pogodbo sem podpisal do leta 2024, imam tudi licenco Uefa Pro. Mislim, da sem s tem naslovom opravil kar dve diplomi. Dokazal sem, da sem iz pravega testa," je po koncu tekme razlagal Karanović.

Prikazali igro, ki jo navijači pričakujejo od prvakov
Vijoličasti so bili precej boljši tekmec v vročem nedeljskem popoldnevu na Fazaneriji. "V izjemnem vzdušju smo prikazali igro, ki jo navijači pričakujejo od prvakov. Zelo sem bil zadovoljen s to predstavo. Vse smo naredili, da se je pokal vrnil nazaj v Maribor."

Uvod v derbi je bil vroč. V soboto pol ure pred polnočjo je Mura sporočila, da je suspendirala vratarja Marka Zalokarja, ker se je dogovoril za za podpis pogodbe z Mariborom in odklonil igranje na nedeljski tekmi. V vratih je namesto njega stal 17-letni vratar kadetov Vid Šumenjak in z nekaj sijajnimi posredovanji preprečil še precej višji zaostanek v prvem polčasu.

"V zadnjih dveh tednih se je marsikaj pisalo, a mislim, da je bilo tudi pri prestopu Zalokarja vse korektno," je povedal Karanović.

Hitro sta se ujela s Tavaresom
Med letoma 2005 in 2015 je "Žuti", kot mu pravijo, vodil mladinske selekcije Maribora. Zelo dobro je poznal sistem dela v Ljudskem vrtu. Nepričakovano je dobil priložnost v vlogi glavnega trenerja članske ekipe in se izkazal.

"Od prve tekme na klopi Maribora naprej sem verjel, da bo šla zgodba v pravo smer. Najprej sem naredil kratkoročni načrt. Na pripravah v Turčiji sem začutil, da mi fantje sledijo. Epilog celotne zgodbe je ta lovorika. Hitro sva se ujela s Tavaresom. Januarja je začel trenirati in zagotovil sem mu, da bo odločil kakšno tekmo. Zagotovil nam je točko v Kidričevem v zadnji minuti in nato še tri točke v Sežani. Žal bo legenda kluba zdaj končala kariero."

Proti Bravu so imeli težke noge
Maja Maribor ni vedno blestel. Pred dvema tednoma je bil Bravo boljši s 3:1 in vse je kazalo, da se je tehtnica močno nagnila na stran Kopra.

"Mi smo si privoščili spodrsljaj v Šiški, a je tudi Koper izgubil proti Radomljam. Zelo slabo smo bili videti na igrišču proti Bravu, prvič spomladi smo odigrali tekmo za Koprom. Imeli smo težke noge, Koper pa je nato doživel ta velik pritisk proti Radomljam," je še dodal Karanović.

Kronaveter: Na naslov z Mariborom sem dolgo čakal, upal sem, da se ga bom veselil prej

Kronaveter: Lani na zadnji tekmi nisem dobil priložnosti in to je bila napaka
Rok Kronaveter je znova dokazal, da je pravi specialist za odločilne tekme. Leta 2016 je Olimpiji zagotovil naslov v Velenju, dve leti zatem je z bele točke zadel v Domžalah in v zadnjem krogu priigral zmajem lovoriko. V nedeljo se je veselil prvega naslova v dresu Maribora, tri minute pred odmorom je načel mrežo Mure.

Ocena sezone s pomočnikom trenerja Maribora Alešem Mertljem

"Morda tokrat nisem neposredno odločil, a dosegel sem prvi zadetek, ki nam je zelo pomagal. Na naslov z Mariborom sem dolgo čakal, upal sem, da se ga bom veselil prej. Glede na to, da lani na zadnji tekmi nisem dobil priložnosti za igro, lahko zdaj marsikdo vidi, da je bila to napaka," je dejal v pogovoru za TV Slovenija.

V lanski sezoni je pod Rožmanovim vodstvom v začetni postavi odigral prvi dve ligaški tekmi, prav tako izgubljeni četrtfinalni dvoboj v pokalu proti Domžalam, nato pa je v igro vstopal v drugem polčasu. Na odločilnem srečanju proti Muri je obsedel na klopi.

Tokrat je bil na zelenici od začetka ter v statistiko vpisal šesti gol v tej sezoni in 103. v Prvi ligi. Pred njim je na večni lestvici le še pet ostrostrelcev: Milan Osterc (106), Ermin Raković (108), Kliton Bozgo (109), Štefan Škaper (130) in Marcos Tavares (159).

Rok Kronaveter bo za Maribor igral tudi v prihodnji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Kronaveter bo za Maribor igral tudi v prihodnji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Čutili so pritisk, ker zadnji dve leti niso osvojili naslova
"Zasluženo smo osvojili naslov. Od prve minute smo pritisnili Muro, imeli smo ogromno priložnosti. Mislim, da bi lahko že pred mano zadel kdo od soigralcev. Na srečo smo pravi čas povedli in nato zelo dobro odprli drugi polčas, ko smo imeli sanjskih deset minut. Ni bilo vprašanje, kdo bo zmagovalec, skozi vso tekmo smo bili odlični. Pri vodstvu s 3:0 je postalo jasno, da je pokal naš. Čutili smo pritisk, ker zadnji dve leti nismo osvojili naslova. Starejši igralci smo prevzeli odgovornost. Trener se je odločil za zelo izkušene posameznike," je bil zadovoljen Kronaveter.

Kako sam vidi vlogo trenerja pri naslovu? "S prihodom Karanovića so igralci dobili malo večjo mirnost, ki smo jo prej pogrešali. V igri nam je dal malo več svobode in z igralci vzpostavil bolj prijateljski odnos kot drugi trenerji. Smo pa na treningih trdo delali, vse skupaj se je obrestovalo. Mešanica omenjenega se je izkazala za odlično."

Za to smo se borili, za to smo trenirali. Trenirali smo pri 40 stopinjah, v dežju in v snegu ter živeli v različnih karantenah. Na koncu je bilo vse poplačano.

Ognjen Mudrinski

Vztrajal bo, dokler bo konkurenčen
"Krona" je v tej sezoni zbral 25 ligaških nastopov, osemkrat je bil v prvi postavi. "V jesenskem delu sezone nisem veliko igral, forma pa se je dvignila v spomladanskem delu. Maribor ima 25 igralcev in jeseni so drugi igrali dobro. Z osvojenim naslovom se mi je pogodba podaljšala še za eno sezono. Vesel sem, da bom še eno leto igral za Maribor. Leta se že poznajo, a vseeno se počutim dobro. Vse dokler bom konkurenčen, bom še vztrajal. Na odločilnih tekmah trener potrebuje izkušene igralce," je razmišljal 35-letni vezist.

Vijoličasti po porazu v Šiški pred dvema tednoma usode niso imeli več v svojih nogah. Koper bi z dvema zmagama osvojil prvi naslov po 12 letih, a je vpisal le še eno točko v zadnjih 180 minutah prvenstva.

"Pritisk je bil za igralce Kopra prevelik. Tudi v zadnjem krogu so le remizirali, niso navajeni igrati tako pomembnih tekem. Razen Rajčevića niso osvojili kakšnih lovorik. To se je pokazalo za ključno. Mi smo premagali Aluminij in Muro. Po porazu z Bravom smo verjeli, da še obstaja možnost. Gostovanje v Ljubljani pri Bravu je eno izmed najtežjih v Prvi ligi," je poudaril Kronaveter.

Maribor potrebuje okrepitve za evropske tekme
Pogled je že usmeril proti poletju in novim evropskim izzivom: "Premor bo kratek, potem pa vemo, kaj bo naš cilj. Prvo mesto nam daje boljše izhodišče za uvrstitev v skupinski del katerega od evropskih tekmovanj. Maribor potrebuje okrepitve za evropske tekme. Zagotovilo smo si vsaj šest tekem v Evropi in želimo priti daleč. Za tekmovanje na dveh frontah potrebujemo širok kader."

Karanović od začasne rešitve do zmagovalca prvenstva

Zasluženo smo prvaki. Dokazali smo danes, dokazali smo proti Kopru in proti Olimpiji. Želim si le, da bi čim večji del te ekipe ostal skupaj tudi v prihodnji sezoni. Vidi se, kako se borimo drug za drugega.

Martin Milec

Čontala: Mariborčani boljši v vseh elementih
Mura je izpolnila cilj in bo tudi prihodnjo sezono igrala v Evropi, čakajo jo kvalifikacije za Konferenčno ligo. Trener Damir Čontala ni bil razočaran po porazu v zadnjem krogu.

"Zadovoljen sem z našo igro. Mentalno smo bili preveč prazni, nismo imeli več dodatne energije. Ni se nam uspelo enakovredno kosati z Mariborom, ki je zasluženo osvojil naslov prvaka. Boljši so bili v vseh elementih, njihova zmaga ni bila sporna. Ko smo si zagotovili nastop v Evropi, se je bilo težko zbrati za zadnjo tekmo. V prvem polčasu smo bili podrejeni. Maribor je igral agresivno, redko smo prehajali na njihovo polovico. Zadetek je visel v zraku. Po zaostanku se nam ni uspelo odzvati."

Še posebej ga je navdušil mladi najstnik med vratnicama: "Vratar Šumenjak je odlično opravil svoje delo. Dokazal je, da lahko v naslednjih letih dobimo odličnega domačega vratarja. To je izhodišče za naprej, moral pa bo še veliko delati. Ima velik potencial. Zalokar je odklonil nastop na zadnji tekmi, drugega pa ne želim komentirati."

Četrtič v zadnjih petih sezonah odločal zadnji krog
Devetič se je državni naslov odločal v zadnjem krogu. Sploh v zadnjih letih je bila Prva liga velikokrat napeta, saj je četrtič v zadnjih petih sezonah odločitev padla v zadnjih 90 minutah sezone. Na Fazaneriji je bil pravi nogometni praznik.

Šuler po naslovu: Ponudba za Mudrinskega je zelo korektna, a obstajajo meje