Foto: Klemen Brumec
Foto: Klemen Brumec

Kot so sporočili, je Nik Mujanović konec avgusta podpisal aneks k pogodbi z domačim klubom, ki ga je zavezala k igranju do konca sezone 2024/25. Kljub odsotnosti določila za enostransko prekinitev pogodbe je na začetku sezone to storil na silo, klubu pa pustil zelo omejene možnosti za iskanje primerne zamenjave.

V podjetju so zapisali, da je igralec nekaj dni pred odpovedjo pogodbe z očetom pristopil do njih in odprl vprašanje o odškodnini v primeru odhoda, pa se o tem niso hoteli pogovarjati, ker so z njim videli homogeno in zmagovito ekipo, ki lahko osvoji prvenstvo. Pri Calcitu so poudarili, da je to zanje glavni cilj in da nikoli niso sponzorirali odbojke zato, da bi razvijali igralce za prodajo, temveč da bi nadaljevali dolgoletno tradicijo kluba v Kamniku in morda spet osvojili prvenstvo.

Zavrnjena ponudba: do konca sezone, nato brez odškodnine

"Preden je zadeva postala javna, smo Niku ponudili možnost predčasnega odhoda konec te sezone brez zahtevane odškodnine, pa pri nameri žal nismo bili uspešni. V postopku registracije je Nik v sodelovanju z menedžerjem in verjetno nekom s FIVB-ja (krovne mednarodne odbojkarske zveze) na osnovi enostranske izjave izločil Calcit Volley kot stranko v postopku. Tako nismo imeli nikakršne besede več, da bi prestop blokirali ali se pogajali o odškodnini. Naj poudarimo, da je enostranski izjavi Calcit Volley nasprotoval z začasno odredbo kamniškega sodišča, pa so jo na FIVB-ju ignorirali," so zapisali pri Calcitu.

Calcit je zvesti sponzor odbojke v Kamniku. Pri moških so bili Kamničani državni prvaki v Sloveniji zgolj v sezonah 2001/02 in 2002/03. Pri ženskah so Kamničanke osvojile zadnje štiri naslove, skupno pa osem. Foto: Klemen Brumec
Calcit je zvesti sponzor odbojke v Kamniku. Pri moških so bili Kamničani državni prvaki v Sloveniji zgolj v sezonah 2001/02 in 2002/03. Pri ženskah so Kamničanke osvojile zadnje štiri naslove, skupno pa osem. Foto: Klemen Brumec

Kot še dodajajo, je "FIVB na podlagi 'humanitarnega' člena, ki FIVB-ju omogoča intervencijo, ko domača zveza nerazumno zadržuje igralca (spomnimo se primera ukrajinskega igralca, ki je želel prestopiti v tujino, pa ga je ukrajinska zveza želela blokirati, ker bi moral na fronto), so povozili Odbojkarsko zvezo Slovenije in si tako odprli pot do registracije igralca v nov klub".

Ni osamljen primer v slovenskih ligah

Calcit je zapisal, da zdaj vse skupaj presega Nika, klub in OZS in da je treba ustaviti prakso, kjer bodo lahko igralci samovoljno, veljavnim pogodbam navkljub, prehajali iz enega kluba v drugega, če bodo le pod okriljem "pravih ljudi".

Dodali so, da to v slovenskih ligah ni osamljen primer, saj je na enak način Maribor konec lanske sezone izgubil igralko, ACH-jev igralec je na enak način poslal odstopno izjavo ljubljanskemu klubu, medtem ko je mariborski igralec pokazal lojalnost klubu in takšna prigovarjanja zavrnil.

Ob koncu sporočila za javnost so se vprašali, kdo bo še vlagal v odbojko, ko bodo nadarjene igralce kradli, medtem ko bodo vložki pokroviteljev šli neposredno v žepe menedžerjev in velikih klubov.