Daryl Impey, letos že skupni zmagovalec avstralske dirke Tour Down Under, je bil daleč najmočnejši v šprintu prve etape kriterija Dauphine. Foto: Reuters
Daryl Impey, letos že skupni zmagovalec avstralske dirke Tour Down Under, je bil daleč najmočnejši v šprintu prve etape kriterija Dauphine. Foto: Reuters

Glavnina je zadnja ubežnika ujela 11 kilometrov pred koncem. Šest kilometrov pozneje, ko se je cesta rahlo postavila navkreber, so se začeli vrstiti napadi, ki pa niso obrodili sadov. Impey, član ekipe Mitchelton-Scott (v tej ekipi je tudi Luka Mezgec), je bil v šprintu skupine približno 50 kolesarjev (številni napadi so precej razredčili glavnino in onemogočili nekatere šprinterje) daleč najmočnejši, saj je imel v cilju za tri kolesa prednosti pred drugouvrščenim Julienom Alaphilippom.

"Dan je bil zelo naporen. Pred štartom se nisem počutil dobro. A na koncu sem presenetil samega sebe. Bil sem v odličnem položaju in 200 metrov pred ciljem krenil na polno," je povedal Impey.

Razgibana etapa s sedmimi kategoriziranimi vzponi, dolga 179 kilometrov, je postregla s kar nekaj padci. 18 kilometrov pred ciljem je na tleh pristal tudi edini slovenski predstavnik na dirki Luka Pibernik. Etapo je končal s skoraj devetimi minutami "zamude".

V skupnem seštevku je vodstvo zadržal zmagovalec nedeljskega prologa Michal Kwiatkowski.

Kriterij Dauphine, ki velja za eno najpomembnejših pripravljalnih preizkušenj pred Dirko po Franciji, se bo končal v nedeljo.

Valence–Saint-Just-Saint-Rambert,  
179 km:                
 1. D. IMPEY      JAR  4:24:26
 2. J. ALAPHILIPPE   FRA    vsi
 3. P. ACKERMANN    NEM      
 4. T. BENOOT     BEL    isti
 5. M. KWIATKOWSKI   POL      
 6. J. HERRADA     ŠPA    čas
 ...                 
148. L. PIBERNIK    SLO    8:52
                   
Skupni vrstni red po 1. etapi:    
 1. M. KWIATKOWSKI   POL  4:31:51
 2. D. IMPEY      JAR   +0:02
 3. G. MOSCON     ITA    0:03
 4. B. JUNGELS     LUKS   0:07
 5. J. ALAPHILIPPE   FRA    0:08
 6. J. KEUKELEIRE   BEL    0:09
 ...                 
148. L. PIBERNIK    SLO    9:33