Daryl Impey, letos že skupni zmagovalec avstralske dirke Tour Down Under, je bil daleč najmočnejši v šprintu prve etape kriterija Dauphine. Foto: Reuters
Daryl Impey, letos že skupni zmagovalec avstralske dirke Tour Down Under, je bil daleč najmočnejši v šprintu prve etape kriterija Dauphine. Foto: Reuters

Glavnina je zadnja ubežnika ujela 11 kilometrov pred koncem. Šest kilometrov pozneje, ko se je cesta rahlo postavila navkreber, so se začeli vrstiti napadi, ki pa niso obrodili sadov. Impey, član ekipe Mitchelton-Scott (v tej ekipi je tudi Luka Mezgec), je bil v šprintu skupine približno 50 kolesarjev (številni napadi so precej razredčili glavnino in onemogočili nekatere šprinterje) daleč najmočnejši, saj je imel v cilju za tri kolesa prednosti pred drugouvrščenim Julienom Alaphilippom.

"Dan je bil zelo naporen. Pred štartom se nisem počutil dobro. A na koncu sem presenetil samega sebe. Bil sem v odličnem položaju in 200 metrov pred ciljem krenil na polno," je povedal Impey.

Razgibana etapa s sedmimi kategoriziranimi vzponi, dolga 179 kilometrov, je postregla s kar nekaj padci. 18 kilometrov pred ciljem je na tleh pristal tudi edini slovenski predstavnik na dirki Luka Pibernik. Etapo je končal s skoraj devetimi minutami "zamude".

V skupnem seštevku je vodstvo zadržal zmagovalec nedeljskega prologa Michal Kwiatkowski.

Kriterij Dauphine, ki velja za eno najpomembnejših pripravljalnih preizkušenj pred Dirko po Franciji, se bo končal v nedeljo.

Valence–Saint-Just-Saint-Rambert,   
179 km:                               
  1. D. IMPEY           JAR    4:24:26
  2. J. ALAPHILIPPE     FRA        vsi
  3. P. ACKERMANN       NEM           
  4. T. BENOOT          BEL       isti
  5. M. KWIATKOWSKI     POL           
  6. J. HERRADA         ŠPA        čas
 ...                                  
148. L. PIBERNIK        SLO       8:52
                                      
Skupni vrstni red po 1. etapi:        
  1. M. KWIATKOWSKI     POL    4:31:51
  2. D. IMPEY           JAR      +0:02
  3. G. MOSCON          ITA       0:03
  4. B. JUNGELS         LUKS      0:07
  5. J. ALAPHILIPPE     FRA       0:08
  6. J. KEUKELEIRE      BEL       0:09
 ...                                  
148. L. PIBERNIK        SLO       9:33