Tadej Pogačar oz.
Tadej Pogačar oz. "Tamau Pogi" je letos osvojil tri večetapne dirke, skupno pa slavil osem zmag, zaradi česar sodi med favorite za odličja v Innsbrucku tudi po mnenju tujih strokovnjakov. Foto: MMC RTV SLO
Profil proge dirke za mlajše člane v Innsbrucku
Profil proge dirke za mlajše člane v Innsbrucku, kjer se bodo na 180-km dolgi progi povzpeli prek Gnadenwalda, nato pa 4-krat splezali na Igls. Foto: Twitter
Pogačar petkov adut v Innsbrucku

20-letnik je letos s slovensko reprezentanco v pokalu narodov osvojil prvo mesto, ob njegovem imenu pa je vpisana skupna zmaga na največji etapni dirki za mlajše člane, Tour de l'Avenirju, v članski konkurenci je bil četrti na dirki po Sloveniji, ob tem je nanizal še nekaj zmag.

Prenos na TV SLO 2 in MMC-TV
Start dirke mlajših članov bo v petek ob 12.10 v Kufsteinu, po 174,3 kilometrih bodo ciljno črto prečko v Innsbrucku prečkali okrog 17. ure. Na TV Slovenija 2 in MMC-TV (deljena slika s podobo iz komentatorskega studia) si boste lahko dirko ogledali od 15. ure dalje.

Svetovno prvenstvo v Innsbrucku si je izbral za enega od ciljev sezone, z rezultati v tem letu je nakazal, da je lahko v boju za najvišja mesta prav na vsaki dirki. Zahtevna trasa v Innsbrucku mu ustreza, s selektorjem Martinom Hvastijo si jo je natančno ogledal že prejšnji teden, sam bi si želel še nekoliko težje. Čeprav na glas ne razmišlja o medalji, jo je zagotovo sposoben osvojiti.

Moti ga zaključna ravnina
"Veliko ljudi misli, da sem eden glavnih favoritov. Konkurenca na SP bo večja, kot je bila na l'Avenirju. Tu bodo še fantje iz svetovne serije, konkurenca bo zelo močna,
" razmišlja Pogačar, ki bo od 1. januarja 2019 nosil dres ekipe svetovne serije UAE Emirates, s petkovo dirko na SP se od konkurence mlajših članov poslavlja. Težja kot je trasa, bolje se Pogačar na njej počuti. O tem je povedal: "Proga je in ni po mojem okusu. Klanec mi kar ustreza, potem je še veliko ravnine po mestu. Evropsko prvenstvo mi je veliko bolj ustrezalo."

Ob sebi bo Pogačar imel Žigo Jermana, Žigo Horvata, Izidorja Penka, Nika Čemažarja in Jako Primožiča, ki mu obljubljajo pomoč in verjamejo, da se na koncu lahko bori z najboljšimi za najvišja mesta. Sam meni, da bodo morali čim več moči prihraniti do začetnega vzpona, "tam se namreč dirka šele začne."

"Selekcija bo zagotovo že zelo zgodaj. Taka selekcija, da bo še vedno veliko močnih fantov. Do zadnjega kroga nas je lahko 30 ali še več. Bo zelo težko vse nadzorovati," meni Pogačar, ki je zadnji test pred odhodom v Innsbruck, dirko Trofeo Bianchin v Italiji, opravil z odliko - z zmago.

Pomočniki podrejeni kapetanu
Slovenski mlajši člani skupaj dirkajo že kar nekaj let, skupaj so se veselili številnih zmag in so med seboj zelo dobri prijatelji, prav tako je lahko tehtnica na stran Pogačarja, kateremu kolegi obljubljajo pomoč do zadnjega atoma moči. "Pričakujem, da bo v top tri ali zmagal. Verjamem v njega," je dejal Horvat, Čemažar pa: "Tadej nam je na l'Averniju dal vedeti, da lahko računamo nanj." Jerman je imel vmes nekaj težav z boleznijo, a obljublja pomoč: "Vse bom naredil, da pomagamo Tadeju do čim višje uvrstitve. Krog je Tadeju pisan na kožo. Potrudili se bomo, da bo prišel čim bolj spočit na kroge."

Pogačar petkov adut v Innsbrucku