"Na koncu večina ekipe ni imela več tekmovalcev, ki bi lahko nadzorovali sprint, zato sem moral najti na odprto pot. Imel sem srečo, da mi je uspelo," je povedal 22-letni zmagovalec Kooij.

Kar 193 km dolgo etapo od Saint-Sauveur-de-Montaguta do Sisterona je dolgo zaznamovala skupina osmerice ubežnikov, ki pa ni zdržala do konca. Pet kilometrov pred ciljem jih je glavnina s favoriti ujela in o zmagovalcu etape je odločal sprint.

Za Kooijem sta etapo končala nekdanji svetovni prvak Danec Mads Pedersen (Lidl Trek), ta je bil drugi tudi na uvodni etapi, in Nemec Pascal Ackermann (Israel Premier Tech).

V glavnini so bili tudi favoriti z Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick Step) in Primožem Rogličem (Bora Hansgrohe), ki sta zasedla 48. oziroma 59. mesto. Luka Mezgec je osvojil 68. mesto.

Tri etape pred koncem v vodstvu ostaja Avstralec Luke Plapp (Jayco Alula), ki ima 13 sekund prednosti pred srednim zmagovalcem Kolumbijcem Santiagom Buitragom (Bahrain). Primož Roglič je na 15. mestu, Mezgec 100.

V šesti etapi kolesarje v petek čaka 198,5 km od Sisterona do La Colle-sur-Loupa, ki že leži na širšem območju Nice, kjer se bo dirka v nedeljo končala.

Roglič in Mezgec po peti etapi
Skupni vrstni red po 5. etapi:         
  1. L. PLAPP           AVS   17:38:48 
  2. S. BUITRAGO        KOL      +0:13 
  3. B. MCNULTY         ZDA       0:27 
  4. J. ALMEIDA         POR       0:29 
  5. R. EVENEPOEL       BEL       0:30 
 ...                                   
 15. P. ROGLIČ          SLO       1:10 
100. L. MEZGEC          SLO      29:35 

Milan zmagal in prevzel vodstvo
Italijan Jonathan Milan (Lidl Trek) je zmagovalec četrte etape Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. Na preizkušnji od Arroneeja do Giulianove, dolgi 207 km, je z etapno zmago v sprintu glavnine tudi prevzel majico vodilnega v seštevku dirke.

59. TIRRENO-ADRIATICO, 4. etapa      
                                       
Arrone-Giulianova, 207 km:             
  1. J. MILAN           ITA    4:56:44 
  2. J. PHILIPSEN       BEL       vsi  
  3. C. STRONG          NZL       isti 
  4. B. GIRMAY          ERI       čas  
                                       
Skupni vrstni red po 4. etapi:         
  1. J. MILAN           ITA   15:06:02 
  2. J. AYUSO           ŠPA      +0:04 
  3. K. VAUQUELIN       FRA       0:18 
 ...                                   
  5. J. VINGEGAARD      DAN       0:26 

V ciljnem sprintu je Italijan premagal sicer favorita za takšne razplete Danca Jasperja Philipsena (Alpecin Deceuninck), tretji je bil Novozelandec Corbin Strong (Israel Premier Tech). Pred tem je glavnina ujela ubežno skupino, v kateri je kot zadnji ostal Norvežan Jonas Abrahamsen, ki pa je v sprintu ostal brez mest v ospredju in končal kot sedmi.

V skupnem seštevku je Španec Juan Ayuso (UAE Emirates) izgubil vodstvo, zdaj ima majico vodilnega in štiri sekunde naskoka današnji zmagovalec Milan. Tretji je Francoz Kevin Vauquelin (Arkea B&B Hotels).

V petek kolesarje čaka zahtevna gorska etapa od Torricella Sicure do Valleja Castellane, dolga 144 km.