Aleksandar Ćapin ostaja v Rusiji tudi v novi sezoni. V Kranjski Gori se že pripravlja z Lokomotivo Kuban, nekdanjo Lokomotivo Rostov. Trener je Sašo Filipovski. Foto: KZS
Aleksandar Ćapin ostaja v Rusiji tudi v novi sezoni. V Kranjski Gori se že pripravlja z Lokomotivo Kuban, nekdanjo Lokomotivo Rostov. Trener je Sašo Filipovski. Foto: KZS
Jaka Lakovič
Nekaj podobnih iger kot v Beogradu bo za uspeh Slovenije tudi na Poljskem moral pokazati rezervni kapetan Jaka Lakovič. Foto: MMC RTV SLO
Iz zgodovine: Slovenija - Hrvaška 2005

Pravzaprav je bilo v obračunu, ki je vodil na svetovno prvenstvo naslednje leto na Japonskem, ključno le to, kdo si je bolje opomogel po izpadu iz četrtfinala dva dni pred tem. Slovence je porazila Nemčija, Hrvate pa, tudi ob svojevrstni sodniški predstavi, Španija. Na koncu je bilo 89:80, eden ključnih akterjev pa Aleksandar Ćapin.

To je bila moč takratne reprezentance
"S tem, da smo se uvrstili na SP, smo uresničili naš cilj, tako da mi je ta tekma ostala v lepem spominu. Ostal je grenak priokus zaradi poraza v četrtfinalu pred polno dvorano. Po tisti tekmi z Nemci smo bili v šoku. Takoj zatem smo igrali, tekma je bila še prej kot običajno. Vendar to je bila ta moč reprezentance, da smo se zbrali in to tekmo odigrali na vso moč."


Ekipa je bila na ravni
Ćapin je s trojkami vlekel slovenski voz, ko je ta zaostajal, na koncu pa bil s 14 točkami drugi slovenski strelec za Jako Lakovičem (20). "V tekmo smo šli s silno željo, da se naredi velik uspeh. Moje trojke so šle notri, ekipa je bila na ravni, vse se je poklopilo."

Cela Slovenija naj bo z njimi
Ćapina, sicer naturaliziranega slovenskega reprezentanta, letos ni bilo niti na širšem seznamu. "Običajno pride ob zamenjavi selektorja tudi do različnih mišljenj. Zdajšnji selektor se je opredelil za te igralce, dobro, da imamo toliko kakovostnih. Vedno mi je bilo v čast igrati za reprezentanco, vendar ne gojim nobenih zamer. Z njimi sem v dnevnem kontaktu. Stvar selektorja je, katere igralce bo izbral, na njem je tudi odgovornost. Želim jim vse najboljše, da jim uspe tisto, kar nam ni pred nekaj leti. Ne bom jim niti malo lahko, imamo težko skupino. Cela Slovenija mora biti z njimi in jim dati maksimalno podporo. Samo v takem zdravem okolju se lahko uspe."

Za mesta od 5 do 8:
SLOVENIJA
- Hrvaška
89:80 (19:27, 21:16, 18:8, 31:29)
Lakovič 20, Ćapin 14, Bečirovič, Brezec in Lorbek po 11, Nesterovič 10, Nachbar 7, Maravič 4, Milič 1; Giriček in Bagarić po 13.

Iz zgodovine: Slovenija - Hrvaška 2005