Lorbkova odpoved je bila hočeš ali nočeš prva novica začetka priprav. Foto: EPA
Lorbkova odpoved je bila hočeš ali nočeš prva novica začetka priprav. Foto: EPA
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič, ki je pet let igral za Barcelono, je zatrdil, da mu katalonski klub ni nikoli pogojeval igranja za reprezentanco. Lakovič je prišel pozdravit soigralce, medtem ko se bo sam pripravam pridružil 18. julija. Foto: MMC RTV SLO
Matej Avanzo
Vodja reprezentance Matej Avanzo je povedal, da je - z izjemo Lorbkove odpovedi - vse v redu. Foto: MMC RTV SLO
Božidar Maljković
Božidar Maljković in bržkone njegova podaljšana roka na igrišču Jaka Lakovič, ki v reprezentanci nikoli ne razočara. Foto: MMC RTV SLO
Erazem Lorbek odpovedal nastop na EP-ju

Lorbek, ki je blestel na prejšnjem evropskem prvenstvu, na katerem je Slovenija osvojila četrto mesto, je 15 minut pred nedeljskim zborom reprezentantov v Ljubljani poklical selektorja Božidarja Maljkovića in mu sporočil, da se tokratne reprezentančne akcije ne bo udeležil.

Maljkovića vzroki odpovedi ne zanimajo
"Začel mi je omenjati Barcelono, pojasnjevati, da se mu ponuja možnost igranja v Ligi NBA in podobno, pa sem ga prekinil in mu dejal, da me pravzaprav vzroki ne zanimajo. Sprejel sem njegovo odpoved, zdaj pa si pozornost zaslužijo tisti, ki so tukaj in pripravljeni igrati. Bomo pa v prihodnjih dneh zagotovo pripravili stališče do problematike odpovedi, ki se v slovenski košarkarski reprezentanci vleče že nekaj let," je mirno razlagal Maljković.

V dnevu ali dveh podrobno o "primeru" Lorbek
Direktor košarkarskih reprezentanc Matej Avanzo pa je pojasnil, da je zadnjič govoril z Lorbkom, ko sta se dogovorila za dodaten teden dni dopusta: "Potem je stopil v stik neposredno z Maljkovićem, ki mu je naposled tudi odpovedal nastop. Vsekakor bo Košarkaška zveza Slovenije o tej zadevi podrobno in jasno spregovorila v naslednjem dnevu ali dveh, vsekakor pa ne danes, ko je čas za tiste, ki so prišli."

Ne klub, vsak se odloča sam
Avanzo je na vprašanje, ali meni, da gre res za pogojevanje Barcelone, odgovoril: "To ne obstaja ne v evropski košarki niti v Ligi NBA. Vsak igralec ima namreč v pogodbi klavzulo, po kateri se o igranju za reprezentanco odloča sam. Zdaj pa naj vsak sam presodi, koliko je resnice o pogojevanju Barcelone. Več ne želim govoriti." Lorbek je sicer že v petek napovedal "črn" scenarij, ko je v pogovoru za MMC povedal, da je odločitev o njegovem nastopu na turnirju najboljših reprezentanc stare celine le v rokah Barcelone, s katero je v zadnji sezoni postal španski državni in pokalni prvak.

Medalja zdaj bolj želja kot (realen) cilj?
Odpovedi Primoža Brezca, Bena Udriha, Saše Vujačića, Domna Lorbka, Gašperja Vidmarja (poškodba) in nazadnje še Erazma Lorbka so vsaj delno prekrižale Maljkovićeve načrte, ki so ob njegovem imenovanju decembra lani segali do medalje. "Jasno je, da bo po vsem tem treba narediti neko redefinicijo ciljev, tudi v luči prvenstva v Sloveniji. Reprezentanca je še vedno sposobna narediti rezultat, je pa težko govoriti o medalji kot realnem cilju. Zagotovo pa ostaja naša želja," je o "novi realnosti" razmišljal Avanzo.

Prvi odzivi MMC-jevih bralcev so izrazito negativni, padajo pa ostre obtožbe in besede, kot so sramota in izdajstvo. Ko bo 20. oktobra Erazem Lorbek z Barcelono gostoval v Stožicah na evroligaški tekmi proti Unionu Olimpiji, ga očitno čaka koncert žvižgov.

Več bremena in (priložnosti) za Smodiša, Jagodnika, Zupana in Slokarja
Lorbek, 27-letni in 210 cm visoki krilni center, bi bil na EP-ju, ki se bo začel konec avgusta, zagotovo med nosilci igre, zato se bo njegova odsotnost najbrž poznala. Je pa po drugi strani to tudi priložnost za preostale igralce, ki igrajo na njegovem položaju "štirice". Zagotovo bodo imeli Matjaž Smodiš, Goran Jagodnik, Miha Zupan in Uroša Slokar več dela ...

Dvanajsterica na avtobusu za Kranjsko Goro
Lorbkova odpoved ni skalila dobrega razpoloženja, ki je vladalo pred sedežem KZS-ja na obrobju Ljubljane. V Kranjsko Goro, kjer se začenjajo priprave, se je v zgodnjem popoldnevu odpravilo 12 košarkarjev: Goran in Zoran Dragić, Jaka Blažič, Sašo Ožbolt, Dino Murić, Luka Lapornik, Nebojša Joksimović, Miha Zupan, Goran Jagodnik, Uroš Slokar, Danijel Vujasinović in Mirza Begić. Izkušeni Jaka Lakovič, Matjaž Smodiš, Boštjan Nachbar in Samo Udrih se bodo moštvu pridružili 18. julija na Ptuju, medtem ko bosta Edo Murić in Klemen Prepelič prišla po končanem EP-ju divizije A v Bilbauu (14.-24. julij).

V spodnji galeriji si oglejte še nekaj utrinkov z zbora reprezentance.

Erazem Lorbek odpovedal nastop na EP-ju