Goran Dragič v letošnji v povprečju dosega dobrih 15 točk, 5,6 podaje in 3,7 skoka na srečanje. Foto: Reuters
Goran Dragič v letošnji v povprečju dosega dobrih 15 točk, 5,6 podaje in 3,7 skoka na srečanje. Foto: Reuters
Goran Dragić
Po odhodu Dwyana Wada je Dragić, ki igra deveto sezono v NBA-ju, vodja Miamija. Foto: Reuters

V Ligi NBA se lahko čez noč vse spremeni. Lahko pride do kakšne menjave, lahko poleti klub pripelje kakšno okrepitev. Treba je samo vztrajati in trdo delati.

Goran Dragić
Po poškodbi gležnja Dragić še ni ujel pravega ritma. Foto: Reuters
Goran Dragić, Hassan Whiteside
Udarna naveza Miamija - Dragić in center Hassan Whiteside, ki letos igra odlično in je prvi skakalec lige. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Goran Dragić
Miami je tretji Dragićev klub v NBA-ju, predtem je igral še za Phoenix in Houston. Foto: Reuters

Z Benčem sva postala zelo dobra prijatelja. Ves čas sva v stiku prek telefona. Vidim, da mu gre zelo dobro in sem zelo vesel zanj. Seveda ga pogrešam. Vedno je lepo imeti Slovenca v ekipi, s katerim greš skupaj na večerjo in se pogovarjaš v domačem jeziku.

Goran Dragić
V Miamiju je Dragić zelo zadovoljen, a od mest, kot pravi, mu je najbolj všeč Phoenix. Foto: Reuters
Goran Dragić
Goran verjame, da Slovenija lahko na prihajajočem evropskem prvenstvu naredi dober rezultat. Foto: BoBo

Kapetan slovenske reprezentance je vodja in prvi organizator igre franšize s Floride. Vročica je vstopila v novo obdobje po Dwyanu Wadu, ki se je med sezono preselil v Chicago k Bullsom. Miami ima trenutno veliko težav, igra ne steče, obenem pa je imel Dragić še težave s poškodovanim gležnjem. Vseeno pa 30-letni Ljubljančan ostaja optimist in pravi, da "v Ligi NBA nikoli ne veš in da se stvari hitro spremenijo".

Dragić je lani odkrito povedal, da mu je manjkala reprezentančna akcija in da je bil zato na uvodu sezone slabše pripravljen. Kot je povedal, je letos v ZDA prišel v bistveno boljšem fizičnem stanju. Pred sabo nima več veliko let v reprezentanci, morda bo prihodnje evropsko prvenstvo celo zadnje, a se ga veseli in verjame v dober nastop, tudi z Luko Dončićem, s katerim bo z veseljem sodeloval in mu, kot pravi, "predal ključ".


Poleti je prišlo do številnih sprememb v vašem moštvu. Odšla so nekatera zveneča in zelo izkušena imena. Na papirju vaša ekipa ni več tako kakovostna. Verjetno vam ni najlažje po vseh spremembah?
Je težko. Vedno sem si želel, da bi čim večkrat igral v končnici. Dokazal sem tudi že, kaj lahko naredim v 'playoffu'. A v profesionalnem športu je pač tako. V Ligi NBA se lahko čez noč vse spremeni. Lahko pride do kakšne menjave, lahko poleti klub pripelje kakšno okrepitev. Treba je samo vztrajati in trdo delati. Lahko delam samo tisto, kar lahko nadzorujem. To je moja priprava, vse drugo pa pač, kot se bo odvijalo.

So se s tem tudi vaša pričakovanja zmanjšala?
Ta ekipa je mlada. Smo v nekakšnem procesu in ponovni gradnji ekipe. Gremo stopničko za stopničko. Mi še vedno upamo na končnico. Vsak športnik ima take želje. Vedno moraš biti optimist in verjeti v svoje delo. V tem trenutku še nismo na želeni ravni oziroma na ravni, ki bi nam to prinesla. Do konca sezone pa je še dolgo in še ogromno tekem.

Kakšen je Miami po Dwyanu Wadu? Zdaj se igra vrti okoli vas. Ste z vlogo zadovoljni?
Dobro se počutim. Zagotovo bi si želel, da bi imeli kakšna bolj zveneča imena v ekipi, a tako pač je. Imamo zelo mlado ekipo, ki pa ima pravi značaj. Med soigralci vlada odlično vzdušje, kar mi je zelo všeč. Vsi so zelo delavni. Je težko, a če bomo malce več tekem dobili, bo tudi življenje lažje (smeh).

Kako pa na letošnjo ekipo gleda alfa in omega Miamija Pat Riley?
Kako gleda? To je težko reči, a tudi on ve, kar se vidi po izjavah v medijih, da je pred nami proces gradnje ekipe. Z njim sem se pogovarjal. Od mene zahteva, da sem vodja moštva in postavljam igro. Ko se je omenjala menjava, je takrat vse zanikal. Bomo videli, nikoli se ne ve, kaj bo v prihodnosti. Morda ljudje doma malce drugače to razumejo, a to je posel. Na to nimam vpliva. Edino, na kar imam, sta moja fizična in duševna priprava, da lahko čim bolje igram.

Selektor Igor Kokoškov je dejal, da je Miami pripravljen igrati na način, kakršen vam ustreza. Je tako?
Meni bi ustrezala še malce hitrejša igra, kar tudi vsi veste. Na začetku sezone smo postavili to igro, toda ne vidim, da bi imeli primerne igralce za hitrejšo igro. A kar je, je.

Hassan Whiteside letos igra odlično in je eden izmed najbolj dominantnih košarkarjev na svojem položaju v ligi. Kaj za organizatorja igre pomeni igrati s tako kakovostnim centrom?
Zelo veliko. S Hassanom imava odlično kemijo in res dobro sodelujeva. Z njim je zelo lahko igrati. Lahko kreiram in veliko podaj gre nanj. Je pa tudi težko, saj se ekipe na nas na ta način pripravijo. Vsi zgostijo raketo in mu ne morem metati "alley oopov" ali mu podajati pod koš, ampak moram žogo podajati navzven. Potem morajo ostali igralci ustvarjati.

V intervjuju je Beno Udrih dejal, da vas pogreša kot soigralca. Tudi vi njega?
Z Benčem sva postala zelo dobra prijatelja. Ves čas sva v stiku prek telefona. Vidim, da mu gre zelo dobro, in sem zelo vesel zanj. Seveda ga pogrešam. Vedno je lepo imeti Slovenca v ekipi, s katerim greš skupaj na večerjo in se pogovarjaš v domačem jeziku. Je veliko lažje.

Pred kratkim ste si poškodovali gleženj. Videti je bilo grdo, a ste se hitro vrnili. V kakšnem stanju je zdaj?
Ne vem, recimo, da je nekje pri 80 odstotkih. Res sem se hitro vrnil. Zdravnik mi je dejal, da gre na mojo odgovornost. Rekli so, da gleženj še ni dovolj močan, a jaz ne morem gledati tekme. Hočem biti na igrišču s soigralci. Je pa bolje, samo upam, da si ga ne zvijem ponovno.

Kot že nekajkrat doslej ste se tako znova zelo hitro vrnili na parket.
Tako so me že doma učili. Oče mi je vedno rekel, da se nikoli ne smeš predati. Tako jemljem vse tekme. Poleti bom star 31 let. Po letošnji sezoni mi po pogodbi ostanejo še tri, tako da nikoli ne veš. Lahko se zgodi tudi kakšna poškodba. Želim odigrati čim več tekem, da izkoristim, kar imam še pred sabo. Upam, da imam še kar nekaj.

Kako pa je s poškodbo, s katero ste imeli nekaj težav med reprezentančnimi tekmami? Ste jo pozdravili?
To je zelo težko pozdraviti. Gre za skočno koleno, s čimer ima težave veliko igralcev. Enkrat ti dela težave, drugič ne. Kar lahko narediš, je, da delaš terapije in ga skušaš čim bolj umiriti. Kar pomaga, je predvsem, da si po sezoni vzameš kakšen mesec počitka in delaš terapije. Tako da potem ni problemov.

Lani ste v Miamiju rekli, da vam je reprezentančna akcija manjkala, kar se je poznalo pri pripravljenosti na začetku sezone. Je bilo torej letos bolje, ko ste se udeležili kvalifikacij?
Ja, super sem prišel pripravljen. Tudi zelo dobro sem začel sezono. Le malce sem imel te težave z gležnjem, fizično pa sem bil v zelo dobrem stanju. Tudi v klubu so to videli. Vsi testi, ki smo jih delali pred sezono, so bili veliko boljši kot lani.

Spremljate igre reprezentančnih soigralcev, med katerimi nekateri igrajo vidne vloge?
Pogledam rezultate in kako igrajo. Vidim, da Banvit z Murićem, Vidmarjem in Filipovskim zelo dobro igra in je na vrhu v Turčiji. Z Zoranom sva seveda ves čas na zvezi. V Milanu je zelo zadovoljen, obenem pa ekipa zelo dobro igra v italijanskem prvenstvu, kjer so še neporaženi. Tudi v Evroligi so dobro začeli, a potem malce padli. Klobučar je dobro igral, a bil nato malce poškodovan, tako da upam, da se čim prej vrne. Omić malce manj igra, a je to njegova prva sezona v novem klubu. Vsak igralec gre skozi to. Blažič ima pomembno vlogo v Baskonii in zelo dobro igra. Prav tako Dončić v Realu. Tudi Prepelič je uspešen. Vse soigralce spremljam, saj skupaj preživimo veliko časa med reprezentančnimi akcijami in smo si blizu.

Omenili ste Luko Dončića. Kaj pomeni njegova potrditev igranja za Slovenijo?
To veliko pomeni. On je prihodnost naše košarke, saj je izjemno nadarjen. Luka dokazuje, kakšen igralec je. Slej kot prej bo v Ligi NBA. Zelo sem vesel, da bom naslednje poletje lahko igral z njim in mu na neki način predal ključ, saj jaz sem že star. Kar sem oddelal, sem. Upam, da bomo odigrali dobro evropsko prvenstvo. Seveda pa se je treba paziti, da ostanemo zdravi in ne bo poškodb, da bomo pripravljeni na dober rezultat.

So bili potem med letošnjo akcijo postavljeni pravi temelji za uspešen nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu?
Zagotovo. Bili smo tudi brez poraza. Morda so nekateri govorili, da bo ali je bilo lahko, saj so bile malce lažje ekipe na papirju. A ni bilo. Ko greš igrat v Bolgarijo, hrana ni dobra, hotel je katastrofa, potuješ dolgo časa, povezave so slabe … Podobno tudi na Kosovu. Mislim, da smo svoje delo opravili korektno. Zdaj je treba pa narediti stopničko višje, da bo evropsko prvenstvo nadgradnja.

Iz Philadelphie

V Ligi NBA se lahko čez noč vse spremeni. Lahko pride do kakšne menjave, lahko poleti klub pripelje kakšno okrepitev. Treba je samo vztrajati in trdo delati.

Z Benčem sva postala zelo dobra prijatelja. Ves čas sva v stiku prek telefona. Vidim, da mu gre zelo dobro in sem zelo vesel zanj. Seveda ga pogrešam. Vedno je lepo imeti Slovenca v ekipi, s katerim greš skupaj na večerjo in se pogovarjaš v domačem jeziku.