Beno Udrih letos v povprečju v 15 minutah dosega 7,5 točke in dobre tri podaje na tekmo. Foto: AP
Beno Udrih letos v povprečju v 15 minutah dosega 7,5 točke in dobre tri podaje na tekmo. Foto: AP
Beno Udrih
Ob vrnitvi v New York je ob porazu Detroita (102:105) Udrih prispeval sedem točk. Foto: AP

Glavna želja je, da ostanem zdrav. Mislim, da v tem primeru lahko igram vsaj še dve, tri, morda celo štiri sezone. Odvisno je, kako se bom počutil. Trenutno se počutim bolje, kot sem se pred letom ali dvema.

Beno Udrih
V ekipi se, kot pravi, najbolje razume s srbskim orjakom Bobanom Marjanovićem, s katerim sta šla pred dvobojem z Knicksi tudi na večerjo v srbsko restavracijo v New Yorku. Foto: AP
Beno Udrih
Pod taktirko Stana Van Gundyja se je dobro znašel. Po besedah Bena mu trener zaupa, zadovoljen pa je tudi s svojo minutažo. Foto: AP
Beno Udrih
Poleg Detroita so zanimanje zanj pokazali tudi aktualni prvaki lige iz Clevelanda. Foto: AP

Z Goranom sva se res veliko družila. Ob tem sva pa še lahko slovensko govorila. Je kar "fajn", ko te noben ne razume. Potem so nama vsi rekli, ne govoriti slovensko, ker niso razumeli. Pogrešam ga, ker sva postala zelo dobra prijatelja.

Beno Udrih
Lani je bil zelo zadovoljen v Miamiju, ki pa se mu je tik pred začetkom sezone odrekel. Foto: AP
Beno Udrih
V letih 2005 in 2007 je bil Udrih prvak Lige NBA s San Antoniom. Foto: Reuters

34-letni organizator igre je slovenski košarkar z najdaljšim stažem v Ligi NBA, kjer je že od leta 2004. Pred letošnjo sezono se je preselil v Detroit, ki je njegov osmi klub v najmočnejši ligi na svetu. Med zadnjo sezono je prestopil iz Memphisa v Miami, kjer je moči združil z Goranom Dragićem in s kapetanom slovenske reprezentance sta se odlično ujela. Lani je Udrih, ko je igral za Vročico v Miamiju, za MMC tudi spregovoril o (ne)igranju za izbrano vrsto.

Med sezono je nato moral na operacijo, zato je prekinil pogodbo s Heati. S floridsko franšizo je novo pogodbo podpisal avgusta, a pred začetkom sezone so se mu v klubu odrekli. Toda hitro je Savinjčan našel nove delodajalce. Zdaj je, kot pravi, pri Pistonsih zelo zadovoljen. V "avtomobilskem mestu" je dobil konkretno vlogo, ki jo upravičuje s preudarno in mirno igro na parketu. Stan Van Gundy mu zaupa in ga v igro pošilja tudi ob morebitnih napetih končnicah za zadnje napade.


Lani ste v Miamiju rekli, da ste se odlično ujeli z ekipo in vam je mesto všeč. Zdaj je sledila nova selitev, kako pa ste se ujeli v Detroitu?
Dobro sem se znašel. Velikokrat sem se v karieri že selil, tako da mi je bistveno lažje, kot pa če bi bila to moja prva selitev. Za zdaj je vse v najlepšem redu, in upam, da bo tako naprej. Že sem spoznal tudi sistem moštva, ki v bistvu ni težak. Veliko je branja napadov. Prvi teden sem se še privajal in sem potreboval za spoznavanje sistema, zdaj pa sem se že navadil.

Stan Van Gundy je eno najbolj priznanih trenerskih imen trenutno v ligi. Kako ste se znašli pod njegovim vodstvom?
Res je dober trener. Super sva se ujela. Zaupa mi, verjame vame in ve, kaj lahko naredim oziroma česa sem sposoben. Vedno je lepo igrati za trenerja, ki ti zaupa ves čas in v vsakem trenutku.

Zdi se, da vam tudi njegov sistem ustreza.
Nedvomno mi namenja dovolj priložnost. Tudi sistem mi odgovarja, saj igramo veliko "pick and rollov". To je to, kar meni ustreza in zelo rad igram. Za zdaj je res vse v najlepšem redu. Zelo sem zadovoljen. Imam trenerjevo zaupanje. Vedno, kot čutiš, da ti trener zaupa, postaneš bolj samozavesten in posledično bolje igraš.

Pod obročem ste z dominantnim Drummondom in menjavama Baynesom ter Marjanovićem dobro pokriti. Na zunanjih položajih imate tudi vi pomembno vlogo. Kako močan je Detroit? Verjetno je cilj končnica?
Mislim, da imamo dobro ekipo, ki je pokrita na vseh položajih. Močni smo pod košem in tudi na zunanjih položajih premoremo kakovost. Verjamem, da lahko daleč pridemo. Le na gostovanjih moramo biti boljši v obrambi. Moramo najti pravo obrambo. Če nam to uspeh, imamo lepe možnosti, da bomo v končnici in gremo lahko tudi daleč. Vsekakor je končnica cilj, ki mislim, da je tudi uresničljiv.

Omenili ste obrambo na gostovanjih. Bili ste zadnja ekipa, ki je klonila na domačem parketu, kaj pa je narobe v gosteh, da so izidi toliko slabši?
Ne vem, enostavno imamo probleme v obrambi. Tako je bilo tudi na tekmi proti Knicksom. Ne igramo takšne obrambe, kot jo na domačem terenu. Moramo se pogledati v ogledalo in se vprašati oziroma razmisliti, zakaj ne moremo igrati tako kot doma tudi v gosteh. Nisem vedel, da smo bili edini, ki nismo bili poraženi doma, vem pa, da smo v samem vrhu po najmanj prejetih koših v domači dvorani. Najti moramo razlog, zakaj ne moremo enako igrati tudi v gosteh.

Lansko sezono je prekinila poškodba palca na nogi. Vam je vzela tudi veliko priprav na sezono? Vas še ovira?
V bistvu sem si vzel veliko časa, da sem prišel nazaj. Še zdaj me malce boli, a ni tako močna bolečina, da ne bi mogel igrati. Glavno je, da skrbim za telo. Za zdaj je v redu. Po tekmah sicer še malce zaboli. Opravljam terapije, me ne obremenjuje oziroma moti, ko sem na parketu. Ta adrenalin, ki je prisoten med igro, mi verjetno da nekakšno dodatno moč, da ne čutim.

Pripravljalno obdobje ste opravili z Miamijem, potem pa ste se razšli. Vas je odločitev kluba presenetila?
Ne, saj sem imel občutek, da v Miamiju nisem ravno zaželen. Pa ne le to, dobil sem tudi hitro občutek, da bodo pomladili ekipo. Konec koncev pa je to posel. Zdaj sem dobil priložnost v Detroitu. Vedno je lepo biti zaželen. V Detroitu so me želeli v moštvu in so "dvignili" mojo pogodbo, ko sem bil na seznamu za odpis.

Ste se pa zelo hitro dogovorili z Detroitom. Je bil še kakšen drug klub v igri?
Ja, trajalo je le dva dni. Če bi morda malce počakali, da bi se seznam odpisov počistil, da bi postal prost igralec, bi mislil, da bi bil lahko opcija Cleveland in še ena ekipa je bila v igri, a to je bilo nekaj ur razlike.

Se pravi, je bilo kar nekaj zanimanja za vas.
Vedno je lepo, če si zaželen. To je le pozitivno. Vesel sem, da je bilo tako in zadovoljen sem, da sem pristal v Detroitu, kjer imamo dobro ekipo, organizacija je zelo dobra, enako velja za trenerja, tako da sem res zadovoljen z razpletom.

To je verjetno tudi dokaz, da imate pred sabo še kar nekaj sezon v Ligi NBA?
Ne vem, vsi pravijo, da igraj, dokler ti kolesa ne odpadejo (smeh). Za zdaj je vse v najlepšem redu. Ta sezona gre po načrtih. Moram potrkati. Glavna želja je, da ostanem zdrav. Mislim, da v tem primeru lahko igram vsaj še dve, tri, morda celo štiri sezone. Odvisno je, kako se bom počutil. Trenutno se počutim bolje, kot sem se pred letom ali dvema. Počutim se mlajšega, kot sem se takrat. Ključna je dobra prehrana in treba je skrbeti za telo.

V karieri ste oblekli tudi dres Knicksov. Za vami je gostovanje v Madison Square Gardnu, v dvorani, za katero številni košarkarji pravijo, da ima pri njih posebno mesto. Tudi za vas?
Ja, to je res izvrstna dvorana. Vedno je skoraj polna, saj je v New Yorku tudi veliko turistov. Mislim, da je tudi najstarejša. Je dober občutek, ko igraš v njej. Publika je vedno glasna in vzdušje je odlično. Vedno, ko se vrnem v New York, oziroma ko igramo tu, je lepo.

Ko sva govorila o Miamiju, vas je presenetila odločitev Dwyana Wada?
Me je presenetila, ampak na to gledam oziroma gledaš kot posel. Tako se je odločil, želel je oditi v Chicago in to je treba spoštovati.

Ima pa Miami zdaj po odhodu vseh izkušenih igralcev kar nekaj težav.
Ja, jim ne steče. Trenutno sem z mislimi povsem v Detroitu. Kaj se z njimi dogaja, se me ne tiče. Seveda, pogledam rezultate in spremljam po vsaki tekmi. Pogledam vse izide naših. Miami je šel v drugo smer in jim želim najboljše. Dali so mi priložnost, ko sem prišel iz Memphisa. Potem je sledila ta poškodba in zdaj sem v Detroitu. To je to.

Ste se pa v Miamiju zelo dobro ujela z Goranom Dragićem. Pogrešate, da nista več soigralca?
Vsekakor. Z Goranom sva se res veliko družila, še posebej po treningih. Ob tem sva pa še lahko slovensko govorila. Je kar "fajn", ko te noben ne razume. Potem so nama vsi rekli, ne govoriti slovensko, ker niso razumeli. Pogrešam ga, ker sva postala zelo dobra prijatelja, a glede na to, da sva v takem poslu, ko nikoli ne veš, kdaj boš menjan, je pač, kot je.

Sta se, odkar je postal selektor, morda kaj slišala z Igorjem Kokoškovom?
Ne, nisva se nič slišala. Ga pa dobro poznam. Vedno se pogovarjamo z njim pred tekmami. Vem, da je dober trener. Zato je tudi slovenski selektor.

V reprezentanci je z njegovim prihodom prišlo tudi do pomladitve.
Letos poleti so naredili lep uspeh, ko so tudi dobro igrali. Ja, vidi se, da se ekipa pomlajuje. Tako je, vsi se staramo (smeh).

Iz New Yorka

Glavna želja je, da ostanem zdrav. Mislim, da v tem primeru lahko igram vsaj še dve, tri, morda celo štiri sezone. Odvisno je, kako se bom počutil. Trenutno se počutim bolje, kot sem se pred letom ali dvema.

Z Goranom sva se res veliko družila. Ob tem sva pa še lahko slovensko govorila. Je kar "fajn", ko te noben ne razume. Potem so nama vsi rekli, ne govoriti slovensko, ker niso razumeli. Pogrešam ga, ker sva postala zelo dobra prijatelja.