Liga NBA, prihaja Luka Dončić! Foto: AP
Liga NBA, prihaja Luka Dončić! Foto: AP
Slovenija ima znova dva NBA-jevca. Dončić se je v ZDA pridružil Goranu Dragiću, s katerim sta imenitno sodelovala lanski ob slovenskem pohodu na evropski vrh. Foto: AP
Postal bo deseti Slovenec, ki bo zaigral v najmočnejši ligi na svetu. Foto: AP
Luka Dončić
Na štirih pripravljalnih tekmah je v povprečju dosegal 15 točk, pet skokov in 3,5 podaje. Foto: AP
Lani je Dallas vknjižil 24 zmag in 58 porazov, s čimer je bil daleč od boja za končnico. Foto: EPA
Luka Dončić in Dirk Nowitzki
Zgodovina in prihodnost Dallasa – Nowitzki je najboljši igralec franšize do zdaj, Dončić pa je njen velik up za prihodnost. Foto: Reuters
Ob Dončiću je glavna poletna okrepitev Dallasa odlični center DeAndre Jordan. Foto: AP

Slovenija ima znova dva košarkarja v Ligi NBA, saj se je Goranu Dragiću pridružil Luka Dončić. Izjemno nadarjeni Ljubljančan prihaja v dres Dallas Mavericks kot aktualni evropski prvak tako s klubom kot z reprezentanco. Kot se strinjajo številni strokovnjaki, do zdaj iz Evrope še ni prišel tako dovršen oziroma izdelan košarkar, kot je Dončić. V bistvu še nikoli ameriški košarkarski navdušenci niso tako nestrpno čakali na prihod evropskega košarkarja. Ko se je sloviti Real v pretekli sezoni znašel v težavah zaradi številnih poškodb, so v Madridu rešitev našli v obetavnem najstniku, ki je prevzel vodilno vlogo in evropskega velikana vodil do jubilejnega desetega naslova v Evroligi.

In to v kakšnem slogu. Vso sezono je blestel v dresu kraljevega kluba, si prislužil naziv najkoristnejšega posameznika rednega dela najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja, hkrati pa je prejel tudi naziv MVP-ja zaključnega turnirja v Beogradu. Da je bil drugič zapored izbran za vzhajajočo zvezdo Evrolige in bil v peterki tekmovanja, je seveda popolnoma jasno. Tudi ob lanskem pohodu Slovenije na vrh stare celine je odigral ključno vlogo in turnir ob rojaku Goranu Dragiću, ki je bil MVP EuroBasketa, končal v prvi peterki. S tako popotnico se iz Evrope v NBA ni podal še nihče. In vse to šele pri 19 letih. Madridski princ je postal kralj in čas je bil za korak naprej.

Prišel v zameno za Younga in izbor prve runde
V Sloveniji je bil že 22. junij, ura okoli 2.00, ko je na naboru Lige NBA v Barclays Centru v New Yorku komisar lige Adam Silver tretjič stopil na govorniški oder, da prebere ime tretjega izbora. Na vrsti so bili Atlanta Hawks in njihov izbranec – Luka Dončić. Kot najhitreje izbrani Slovenec je mladenič nekoliko sramežljivo, kakršen je vedno pred kamerami ali v pogovorih z mediji, zakorakal proti Silverju. Vmes si je nadel rdečo čepico Atlante.

Toda že kmalu jo je zamenjal z modro, na kateri je bil logo Dallasa. Franšiza iz Teksasa se je ogrela za slovenski košarkarski dragulj. Ker je izbirala šele kot peta, se je v bojazni, da tedaj Dončić ne bo več na voljo, dogovorila za posel z organizacijo iz Georgie. Luka je bil vreden najboljšega strelca in podajalca v Ligi NCAA, Traeja Younga, in izbor prvega kroga na naslednjem naboru. V Dallasu so torej prepričani, da naslednje leto ne bodo izbirali tako hitro. Julija je nato Dončić z njimi podpisal triletno pogodbo, po kateri bo zaslužil 18,5 milijona dolarjev, od tega v prvem letu 5,467 milijona.

Priznani ESPN-ov analitik Mike Schmitz nam je pred pol leta v Beogradu, kjer je Dončić v rednem delu Evrolige z Realom gostoval pri Crveni zvezdi in s še eno v vrsti številnih izvrstnih predstav odločil obračun ter bil MVP tistega kroga, dejal, da je Luka pripravljen že naslednji dan začeti tekmo v NBA-ju. Zdaj je pred njim dejanski debi, in to v prvi peterki Dallasa, ki ima zanimivo letos največ tujcev v ligi. Mavs imajo novega mladega zvezdnika, okoli katerega bodo zgradili ekipo, ki naj bi jih vrnila na stara pota.

Mešanica Kukoča, Ginobilija in Petrovića
“Res je zelo zelo dober in postajal bo samo še boljši. Star je šele 19 let. Navdušeni smo, da je z nami in res zadovoljni, da smo na draftu naredili ta posel. Atletsko je boljši, kot so ljudje mislili, je eksplozivnejši in hitrejši, kot so ljudje mislili, in res je neverjetno pameten na parketu. Ima ogromno orožij in soigralci so ga res dobro sprejeli. Lahko pokrije
štiri položaje in igra na njih. Lahko dosega koše, podaja, preigrava in dela igralce okoli sebe boljše. To so znaki košarkarja, ki bo zares vrhunski,“ je o Dončiću dejal Rick Carlisle, ki na klopi Dallasa sedi že od leta 2008. Tudi priznani strokovnjak, ki je Maverickse leta 2011 popeljal do naslova, je pred sezono dobil vprašanje o primerjavah Luke z drugimi košarkarji: "Lahko najdemo podobnosti z nekaterimi velikimi mednarodnimi košarkarji, malce Tonija Kukoča, malce Manuja Ginobilija, malce Dražena Petrovića … Vse te tri sem zelo dobro poznal, ampak je vseeno unikaten. Igra svojo igro. Preprosto je Luka.“

Na pripravljalnih tekmah je Ljubljančan navdušil in dokazal, da je pripravljen na novo veliko stopničko v karieri. Na treh od štirih pripravljalnih tekem je bil prvi strelec svoje ekipe. Carlisle je večkrat poudaril, da je košarkar, ki lahko igra na več položajih in ni točno definiran glede na položaj na parketu. Igral je na štirih, defenzivno na vseh opravil korektno delo, v napadu pa je znova dokazal, da je najboljši tedaj, ko ima žogo v rokah, organizira igro in se ta vrti okoli njega. Navdušil je s podajami, dokazal pa tudi, da se je hitro privadil na novo razdaljo meta izza črte, ki je v NBA-ju 7,24 m.

Nowitzki: Luka je osupljiv talent
Dallas brez dvoma že letos cilja na uvrstitev v končnico, prvo po sezoni 2015/16. Vendarle pa je na "divjem" Zahodu konkurenca res zgoščena in naloga bo precej zahtevna. Na primer tudi ESPN je Maverickse v napovedi uvrstil na končno 11. mesto v svoji konferenci. Za Dallasom je sicer slaba zadnja sezona, najslabša v zadnjih 20 letih. Na Zahodu sta imela slabši izkupiček le Memphis in Phoenix. Sicer gre za franšizo, ki ima v najmočnejši ligi na svetu, ki se ji je pridružila leta 1980, velik ugled in je bila v zadnjih letih tako rekoč ves čas konkurenčna za končnico, leta 2011 pa je na krilih legendarnega Dirka Nowitzkega osvojila šampionski prstan.

Nemški košarkar je sinonim za Dallas, letos pa bo v tem dresu odigral že 21. sezono, kar je absolutni rekord Lige NBA. "Seveda nočem ustvarjati prevelikega pritiska nanj. A kot prišlek iz druge evropske države sem tudi sam pred 20 leti preživljal podobne stvari in zame je bilo težko. Prilagoditi se moraš številnim stvarem. Zame je to prilagajanje trajalo vso sezono. To leto je bilo resnično težko. Vse bomo naredili, da temu fantu pomagamo pri njegovem razvoju, da se zabava in uči, tako da bomo, upam, več let uživali v najboljšem mogočem Luku. Osupljiv talent. Njegov pregled in podaje so za njegovo velikost in starost nekaj, česar v 20 letih kariere nisem nikoli videl," je Nowitzki povedal o svojem nasledniku v vlogi prvega zvezdnika franšize.

Ob Dončiću nosilci tudi Smith, Jordan in Barnes
V devetem največjem ameriškem mestu že dolgo niso tako nestrpno pričakovali sezone. Glavni razlog je prihod Dončića, ekipa pa je dobila tudi veliko okrepitev pod obročem, ko je prišel DeAndre Jordan. Center, znan po silovitih zabijanjih, ki je z ameriško reprezentanco osvojil olimpijsko zlato, bo steber obrambe, v napadu pa se je že zelo dobro ujel z Lukom. Ob slovenskem mladeniču bo za kreacijo igre skrbel še en velik Dallasov up za prihodnost, Dennis Smith. Izjemno skočni branilec, ki je bil lani deveti izbor drafta, je bil v pretekli sezoni drugi strelec moštva, ko je v povprečju dosegal 15 točk na tekmo.

Uspešnejši je bil Harrison Barnes, v zadnjih sezonah prvi igralec moštva. Krilni košarkar, ki je prišel v Dallas iz Golden Stata, potem ko se je v šampionsko kalifornijsko dinastijo preselil Kevin Durant, ima trenutno težave s poškodbo in bo izpustil uvod sezone. Enako velja tudi za Nowitzkega, ki bo po napovedih letos v igro prihajal s klopi. V prvi peterki, ko bo Dončić lahko igral celo na položaju krilnega centra, bo začenjal še dober strelec z razdalje Wesley Matthews.

Glavni favorit za novinca leta
"Mislim, da bom igral podobno kot v Evropi. Igra je malo drugačna, nekaj je novih pravil, vendar moja igra bo ostala ista. Vedno pravim, da lahko še napredujem. Treba je trdo delati in se vsak dan izboljševati na vseh področjih,"
je o svoji prihodnosti povedal brez dvoma eden najbolj talentiranih košarkarjev svoje generacije. Velika pričakovanja so potrdili tudi ESPN-ovi strokovnjaki in generalni menedžerji ekip, ki so mu oboji namenili največ možnosti, da postane novinec leta.

Dallas bo prvo tekmo odigral v noči na četrtek ob 4.30 na gostovanju v Phoenixu. Sonca vodi Igor Kokoškov, ki je pred letom dni Slovenijo popeljal do naslova evropskega prvaka.