Eva Lisec je tekmo končala z indeksom učinkovitosti 23. Foto: www.alesfevzer.com
Eva Lisec je tekmo končala z indeksom učinkovitosti 23. Foto: www.alesfevzer.com

Četudi je Turčija na Fibini lestvici uvrščena precej višje (7. – 30.), pa je Slovenija dokazala, da je trenutno precej boljša reprezentanca. Izbranke Damirja Grgića, ki so na tretji zaporedni turnir najboljših izbranih vrst stare celine prišle z visokimi ambicijami – prvi cilj pa je narediti korak naprej in zaigrati v četrtfinalu –, so na prvi tekmi na prvenstvu, ki ga gostita Francija in Španija, potrdile svojo moč, saj so bile skozi celotno srečanje boljše v vseh segmentih košarkarske igre.

Turkinje so bile v vodstvu manj kot minuto. Kmalu je Slovenija prevzela pobudo, že v prvi četrtini povedla za devet, na vsako približanje nasprotnic našla odgovor in priigrano razliko zanesljivo držala v rokah. Ko je zaigrala v svojem ritmu, so tekmice izgubile korak. Po trojki kapetanke Nike Barič je v drugi četrtini prvič povedla z dvomestno prednostjo (32:21). Do zadnje četrtine so Slovenke ohranjale razliko okoli desetih točk, v zadnjih desetih minutah, ko so prejele le pet točk, pa popolnoma nadigrale Turčijo.

Rakete so bile boljše v skoku (39:31), v napadu pa so navdušile z zanje značilno hitro igro, proti kateri Turkinje niso našle rešitve. Ob 60-odstotnem metu za dve so Grgićeve varovanke 12 točk več dale po izgubljenih žogah nasprotnic. 15 točk so dosegle v protinapadih, medtem ko Turčija ni dala nobene. Eva Lisec, ki je ravno na dan tekme dopolni 26 let, je bila s 17 točkami prva strelka tekme. Ob tem je ujela še osem odbitih žog. Teja Oblak je ob 14 točkah zbrala še šest podaj. Zala Friškovec je vpisala 12 točk, Shante Evans pa osem točk in devet skokov. Prva turška strelka je bila s 16 točkami Quanitra Hollingsworth.

Sorodna novica Grgić: Mislim, da je "bekovski" par Nika Barič-Teja Oblak najboljši v Evropi

V drugi tekmi skupine je Bosna in Hercegovina presenetila Belgijo (70:55), ki sicer velja za favoritinjo skupine. Prav Belgijke so naslednje tekmice Slovenije. Srečanje bo v petek ob 15.00. V nedeljo ob 12.00 rakete čaka še Bosna in Hercegovina.

Prvouvrščene reprezentance iz vsake skupine se bodo neposredno uvrstile v četrtfinale, druge in tretje pa čaka repasaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih. Skupina C, v kateri je Slovenija, se križa s skupino D (Francija, Rusija, Češka, Hrvaška).


Izjave po tekmi

Damir Grgić, selektor Slovenije: "Najprej bi rad igralkam čestital za dobro igro v obrambi. Mislim, da smo se vsi skupaj dobro pripravili na tekmo. Imamo eno zmago, a to v tem trenutku še nič ne pomeni. Seveda pa je ta zmaga zelo pomembna za našo samozavest. Imamo malo časa, da se pripravimo na Belgijo, ki je po porazu z Bosno ranjena, a tudi mi še nismo pokazali vsega, kar znamo."

Teja Oblak: "Tekma ni bila lahka, čeprav rezultat kaže drugače. Prednost smo gradili počasi, korak za korakom. Moram reči, da so vse igralke opravile izjemno delo in zelo sem ponosna na njih. A ta zmaga nam še nič ne prinaša. Zdaj je treba čimprej pozabiti to tekmo in se pripraviti na jutrišnji obračun z Belgijo."

Eva Lisec: "Rada bi čestitala puncam in štabu za zmago. Verjamemo drug v drugega, gradili smo to tekmo iz minute v minuto. Nismo še pokazali vsega našega znanja. Težek začetek, dober konec srečanja, zdaj pa je naš fokus že na naslednji tekmi."

Eva Lisec zrežirala gladko uvodno zmago Slovenk

SKUPINA C, Strasbourg, 1. krog:
SLOVENIJA – TURČIJA
72:47 (19:16, 17:11, 17:15, 19:5)
Lisec 17, Oblak 14, Friškovec 12, Evans 8, Barič in Prezelj po 6, Krošelj 4, Jakovina 3, Trebec 2; Hollingsworth 16, Cakir 8, Bilgic 7, Caglar Okten in Canitez po 5, Gulcan, Ural Topuz in Yildizhan po 2.
Prosti meti: 6/7; 9/17
Met za dve: 24/40; 16/37
Met za tri: 6/25; 2/14
Skoki: 39; 31

BiH – BELGIJA
70:55 (19:11, 11:17, 21:19, 19:8)
Babić 23, Jones 13 in 17 skokov; Meesseman 24 in 13 skokov.


Petek ob 12.00:
TURČIJA – BiH
Ob 15.00:
BELGIJA – SLOVENIJA

Nedelja ob 12.00:
BiH – SLOVENIJA
Ob 15.00:
TURČIJA – BELGIJA