Goran Dragić je večino drugega dela presedel na klopi. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić je večino drugega dela presedel na klopi. Foto: Aleš Fevžer
Analiza tekme Slovenije - Angola
Angola namučila slovenske košarkarje

dovc spočil.

V četrtek je na vrsti težko pričakovan obračun za prvo mesto proti Litvi. V zadnji tekmi skupinskega dela se bodo Slovenci in Litovci pomerili za najboljše izhodišče pred odhodom v Barcelono. Ob normalnem poteku in zmagi Avstralije nad Angolo Sloveniji prvo mesto prinaša tudi poraz za osem točk. Neštetokrat je bilo že napisano, drugo mesto je slabše kot tretje, saj v morebitnem četrtfinalu prinaša dvoboj z ZDA. Avstralci bi s porazom proti Angoli poskrbeli, da bi bil zmagovalec večernega dvoboja prvi v skupini, Litva bi bila s porazom tretja, Slovenija pa s porazom druga.

Slovenci niso želeli kalkulirati
Ob tem, da je slovenski kapetan presedel več kot polovice tekme, je srečanje tudi slabo začel. V prvih treh minutah je izgubil tri žoge in dobil še tehnično napako. V drugem polčasu, ko je igral le pet minut, je bil videti na klopi dokaj zdolgočasen, a že po koncu tekme je bil dobre volje: "Pred nami je zelo pomembna tekma. Proti Angoli so dobili priložnost nekateri, ki do zdaj niso tako veliko igrali, da so se malo razleteli in da bomo imeli na naslednjih tekmah daljšo klop in nam bodo v večjo pomoč."

"Ni bilo dogovora. Tako je šla tekma in tako se je Zdovc odločil. Nismo kalkulirali," je dejal starejši izmed bratov Dragić, ki upa, da se bodo tudi Avstralci in Litovci spustili v športen boj, brez kalkulacij: "Jutri bo zanimivo. Bomo videli, katere ekipe so iz pravega testa. Lahko bi kalkulirali, pa nismo. Šli smo na zmago. Bomo videli, kaj bodo naredili Avstralci in Litovci. Mi bomo dali svoj maksimum in gremo na zmago. Ciljamo na to prvo mesto, kalkulacij pa sploh nisem gledal. Vem, da obstajajo, a se nisem poglabljal. Osredotočen sem bil le na tekmo, da ne bi prišlo do kakšnih poškodb. Važno, da smo zmagali in da smo ostali zdravi."

Sodniki so bili že malo smešni
Najboljši slovenski strelec je v drugi četrtini igral izvrstno in dosegel vseh 14 točk, ko je zadel tudi štiri trojke. "Moral sem malo," je v šali odgovoril na vprašanje, če je kar stresel jezo nad sodniki v koš in v smehu še pristavil o sodniškem kriteriju: "Sodniki so bili malo čudni. Mi je bilo že malo smešno. Ne bom nič rekel, da ne bo še huje."

Dostojno je Gorana zamenjal Jaka Klobučar, ki je vodil ekipo na terenu v odločilnih trenutkih, in dosegel tudi 12 točk: "Daleč od tega, da je Angola slaba ekipa. Vidi se, da igrajo nekoliko drugačno košarko. Morda je bilo nekoliko več sistemov kot pri Koreji, ampak vseeno imajo nekoliko drugačen način igre. To nas je nekoliko zmotilo. Napad je bil v redu, a obramba ni bila prava. Pri njih se je videla prava energija, mi pa enostavno nismo bili prav. Mučili smo se celo tekmo in nismo jih mogli streti. Zdaj je tekma za nami in najbolj pomembno je, da smo zmagali. Gremo naprej, zdaj nas čaka še bolj pomembna tekma. Gremo na zmago, da odidemo v Barcelono s prvega mesta."

Tudi proti Litvi nadaljevati zmagoviti niz
Slovenci so v obrambi imeli ogromno težav. Dobili so 87 točk, tudi izgubili skok (30:35) – dober je bil le Zoran Dragić s sedmimi ujetimi odbitimi žogami, tudi on pa je v drugem polčasu igral le šest minut, Angolci so imeli 15 napadalnih skokov, v prvem polčasu pa že devet. Največ težav so Slovencem povzročali angolski visoki košarkarji, Alen Omić ni našel pravega odgovora na Yanicka Moreiro, večkrat pa so Angolci tudi zadeli z razdalje po slabšem slovenskem pokrivanju.

V prvem polčasu so Slovenci s trojkami držali stik z Angolo, ko sta izza črte v drugi četrtini zadevala Goran Dragić in Domen Lorbek (17 točk), razigran pa je bil Jure Balažić, ki je prispeval 11 točk in zadel tri trojke: "To je bila težka tekma. V prvem polčasu smo imeli težave v skoku in na splošno nismo dobro igrali. V drugem smo odločili spočiti nosilce igre in igralci s klopi so popeljali reprezentanco do zmage. Vesel sem, da nadaljujemo zmagoviti niz in upam, da ga bomo tudi proti Litvi. S tem bomo ostali v ritmu in z zmagovalno mentaliteto."

Iz Las Palmasa

Analiza tekme Slovenije - Angola
Angola namučila slovenske košarkarje