V drugem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo se bo Slovenija pomerila z Estonijo, Nemčijo in Izraelom. Foto: www.alesfevzer.com
V drugem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo se bo Slovenija pomerila z Estonijo, Nemčijo in Izraelom. Foto: www.alesfevzer.com

Drugi del kvalifikacij Slovenci začenjajo v četrtek, ko bodo ob 20.30 v celjskem Zlatorogu, kjer so v zadnjem mesecu odigrali tri pripravljalne obračune, gostili Estonijo. V prvem delu so vpisali štiri zmage, glede na izkušnje zadnjih kvalifikacij, v katerih je Sloveniji spodletelo, pa jih je za preboj na mundial potrebnih vsaj sedem.

V novonastali skupini J imata Finska in Nemčija po pet zmag, Slovenija je v prvem delu dvakrat izgubila proti Finski, tako da ima štiri, Izrael je pri polovičnem izkupičku 3:3, Švedska in Estonija pa sta zbrali po dve zmagi. Na SP, ki bo med 25. avgustom in 10. septembrom 2023 v Indoneziji, na Japonskem in Filipinih, se bodo uvrstile prve tri ekipe.

Prvič in zadnjič v kvalifikacijah v popolni postavi

"Čutiti je malce več napetosti. Igralci so bolj osredotočeni. Vidi se, da so pred nami zelo pomembne tekme," je dejal selektor Aleksander Sekulić, ki bo imel le v tem kvalifikacijskem oknu popolno zasedbo, saj bodo novembra in februarja manjkali evroligaši in NBA-jevci.

Prvi preizkus je torej Estonija, dvoboj v Celju pa bo peti medsebojni. Vse je do zdaj dobila Slovenija. Baltska reprezentanca ima pred gostovanjem v Zlatorogu nekaj zdravstvenih težav. Na pripravljalni tekmi v Rigi, kjer je klonila pred Latvijo z 80:69, se je poškodoval Kaspar Treier (Dinamo Sassari). To srečanje so zaradi zdravstvenih razlogov izpustili Janari Joesears (Bayreuth), Sanders Raieste (Baskonia) in Kerrs Krisa (univerza Arizona). Prva dva sta bila do zdaj v kvalifikacijah za Maikom-Kalevom Kotsarjem (Baskonia) najboljša estonska strelca.

"Maksimalno smo osredotočeni le na tekmo z Estonijo. Druge so za nas za zdaj nepomembne in upamo, da smo se na Estonce dobro pripravili. Veliko smo jih gledali. Imajo moštvo, ki igra zelo ekipno. Veliko tečejo in skačejo v napadu, hkrati pa so dobri strelci z razdalje. Znajo biti nevarni. Navsezadnje so se uvrstili v drugi del kvalifikacij, kar priča o njihovi kakovosti, in izločili Poljsko (8. na zadnjem SP-ju, op. a.). Čeprav imajo težave s poškodbami, vseeno ostajajo nevarni, še posebej, če steče met z razdalje," je četrtkovega tekmeca opisal Sekulić.

Po tekmi z Estonijo selitev v Nemčijo

"Imeli smo dovolj pripravljalnih tekem, da se uigramo. Mislim, da imamo še kar nekaj rezerv, smo pa pripravljeni na Estonce. Zdaj gre zares. Estonci se ne predajajo in imajo sistem, od katerega ne odstopajo. Ves čas so prisotni v skoku in so dobri strelci. Mi moramo igrati svojo igro in čim prej narediti neko razliko, da lahko mirno tekmo pripeljemo do konca," je dodal Zoran Dragić, ki je eden izmed šestih reprezentantov z izkušnjami s svetovnega prvenstva.

Po obračunu z Estonijo se bodo evropski prvaki preselili v Nemčijo, kjer jih v nedeljo v Münchnu čaka še kvalifikacijski dvoboj z Nemci, s katerimi se bodo pomerili tudi v skupini EuroBasketa. Prvenstvo se bo začelo 1. septembra, prva slovenska ovira pa Litva.

Najprej Estonija in Nemčija, potem v mislih EP

SKUPINA J

Četrtek ob 20.30 (Celje):
SLOVENIJA - ESTONIJA
Ob 17.30:
FINSKA - IZRAEL
Ob 18.30:
ŠVEDSKA - NEMČIJA

Nedelja ob 15.00 (München):
NEMČIJA - SLOVENIJA
Ob 17.00:
ESTONIJA - FINSKA
Ob 20.00:
IZRAEL - ŠVEDSKA

Lestvica:                        
NEMČIJA           6  5 1  +49  11
FINSKA            6  5 1  +28  11
SLOVENIJA         6  4 2  +24  10
IZRAEL            6  3 3  +24   9
ŠVEDSKA           6  2 4  -15   8
ESTONIJA          6  2 4  -55   8
Na SP se uvrstijo tri ekipe.