Luka Dončić bo letos prvič zaigral na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Luka Dončić bo letos prvič zaigral na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA

Že pred žrebom je bilo znano, da bo Slovenija prvi del turnirja igrala na otoku Okinava, saj jo je Japonska izbrala po komercialnem ključu oziroma pravilih Mednarodne košarkarske zveze. Vsak izmed organizatorjev je namreč lahko povabil eno reprezentanco, ki jo bo gostil v skupinskem delu. Filipini so se odločili za ZDA, Indonezija pa za Kanado. Prvenstvo bo med med 25. avgustom in 10. septembrom.

Z nasprotniki v skupini F Slovenija še ni izgubila

Slovenija je Venezuelo premagala na poti na olimpijske igre v Tokio. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Slovenija je Venezuelo premagala na poti na olimpijske igre v Tokio. Foto: Fiba/Hendrik Osula

V prvem delu bo vsaka ekipa odigrala po tri tekme. Najboljši dve reprezentanci v vsaki skupini se bosta uvrstili v zgornjo polovico, kjer bosta z najboljšima iz druge skupine oblikovali novo štiričlansko skupino, iz katere bosta v četrtfinale napredovali po dve moštvi. Tretje- in četrtouvrščene ekipe iz prvega dela bodo prav tako nadaljevale tekmovanje v novih skupinah, ki se bodo merile za razvrstitev od 17. do 32. mesta.

Slovenija, ki je sedma reprezentanca Fibine lestvice, bo letos četrtič nastopila na svetovnem prvenstvu. V Španiji 2014 je osvojila sedmo, v Turčiji 2010 osmo, na Japonskem 2006 pa deveto mesto. Žreb je dočakala v bobnu dve, ples kroglic pa ji je glede na moč tekmecev objektivno šel na roko, saj bi lahko dobila na papirju precej kakovostnejše tekmece. Z nasprotniki v skupinski F slovenski košarkarji do zdaj še niso izgubili.

Gruzija in Zelenortski otoki prvič na prvenstvu

Z Gruzijo je Slovenija igrala na EuroBasketih 2011, 2013 in 2015. Foto: EPA
Z Gruzijo je Slovenija igrala na EuroBasketih 2011, 2013 in 2015. Foto: EPA

Venezuela je bila postavljena v četrti boben. Do zdaj se je s Slovenijo srečala trikrat, po dveh prijateljskih tekmah sta se reprezentanci pomerili pred dvema letoma v Kaunasu v polfinalu kvalifikacijskega turnirja za nastop na olimpijskih igrah. Tako kot preostala dva medsebojna obračuna so Slovenci tudi tega zanesljivo dobili (98:70). Venezuelci, ki bodo petič zaigrali na svetovnem prvenstvu, so sicer na Fibini lestvici 17.

Na 32. mestu te lestvice je Gruzija, ki bo debitirala na svetovnem prvenstvu. S Slovenijo se je do zdaj srečala štirikrat in vse obračune izgubila. Trije od teh so bili na evropskih prvenstvih, zadnji pred osmimi leti v Zagrebu. Prvi mož gruzijske izbrane vrste je Toko Šengelia, veliko pa je odvisno tudi od Giorgija Šermadinija. Visoki center je eno sezono igral za Olimpijo.

Tudi Zelenortski otoki, prav tako debitanti, imajo zelo visokega centra. Z naskokom najbolj zveneče ime reprezentance je seveda Edy Tavares. S 64. mestom je med vsemi udeleženci svetovnega prvenstva najnižje na Fibini lestvici in je veliko presenečenje izbrana vrsta afriškega otočja pripravila že s prebojem na turnir. S Slovenijo se do zdaj še ni pomerila.

Stari slovenski znanci v drugi skupini na Okinavi

Edy Tavares in soigralci so na Fibini lestvici najnižje od vseh udeležencev SP-ja. Foto: EPA
Edy Tavares in soigralci so na Fibini lestvici najnižje od vseh udeležencev SP-ja. Foto: EPA

Če bo Slovenija zasedla eno izmed prvih dveh mest v svoji skupini, jo nato v drugem delu čakajo stari znanci. Namreč na Okinavi bo igrala tudi skupina F, najboljši dve iz te druščine pa se bosta potem pomerili s prvima dvema iz E. V skupini F so poleg gostiteljev Japoncev še Avstralci, Nemci in Finci. S prvimi tremi so Slovenci igrali pred dvema letoma na olimpijskih igrah v Tokiu. Ob debiju pod petimi krogi je Slovenija v skupinskem delu ugnala Japonsko, v četrtfinalu Nemčijo, Avstralija pa je slovenske upe o medalji razblinila v boju za tretje mesto.

Z Nemci se je Slovenija pomerila tudi na lanskem EuroBasketu in v kvalifikacijah za to svetovno prvenstvo. Vrsta Aleksandra Sekulića je v boju za vstopnico za mundial slavila Kopru, klonila v Münchnu, na evropskem prvenstvu pa bila boljša v skupinskem delu v Kölnu. Toda na koncu je razočarana izpadla v četrtfinalu, Nemci pa so se v izločilnih bojih v Berlinu okitili z bronom. V kvalifikacijah je igrala tudi s Finsko. Susijengi so jo dvakrat premagali. S Finci se je Slovenija med drugim srečala na EuroBasketu 2017, kjer jih je premagala v skupinskem delu v Helsinkih.

Ugoden žreb za slovenske košarkarje

Prepelič: Žreb nam je namenil dokaj ugodno skupino

Edo Murić, kapetan slovenske reprezentance, je po žrebu za spletno stran KZS-ja dejal: "Kot smo v preteklih letih že večkrat poudarili, se s tekmeci ne smemo preveč obremenjevati. Razmišljati moramo zgolj o lastni igri in se prvenstva lotiti korak po koraku, tekmo po tekmi. Lansko poletje smo zvestim navijačem ostali marsikaj dolžni in naša naloga ter obveza bo, da na igrišču pokažemo pravi obraz."

"Vsekakor si želim, da se poleti zberemo zdravi in v najboljši mogoči zasedbi. Soigralcem želim uspešen zaključek klubske sezone, jim privoščim nekaj zasluženega oddiha, nato pa že komaj čakam, da začnemo priprave na košarkarski spektakel," je dodal Murić.

"Žreb nam je namenil dokaj ugodno skupino. Nasprotnike večinoma poznamo. Z Gruzijo smo se večkrat pomerili in vemo, da imajo izkušene nosilce z nekaj odličnimi mladimi igralci, ki so njihova svetla prihodnost. Z Venezuelo smo se srečali na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu in velja za zelo neugodno ekipo, ki igra hitro košarko. Nato so tu še Zelenortski otoki z dobrim prijateljem Edyjem Tavaresom, ki so novinci na prvenstvu in znajo biti nepredvidljivi," je povedal Klemen Prepelič.

"Verjamem, da smo na papirju najmočnejša reprezentanca v skupini in bomo to morali pokazati na parketu. Z enim očesom bomo razumljivo spremljali tudi razplet v skupini E, ki je zame osebno ob skupini H prav gotovo skupina smrti," je še dejal Prepelič.


Skupina A (Manila): Filipini, Italija, Dominikanska republika, Angola

Skupina B (Manila): Srbija, Portoriko, Kitajska, Južni Sudan

Skupina C (Manila): ZDA, Grčija, Nova Zelandija, Jordanija

Skupina D (Manila): Litva, Črna gora, Mehika, Egipt

Skupina E (Okinava): Avstralija, Nemčija, Japonska, Finska

Skupina F (Okinava): Slovenija, Venezuela, Gruzija, Zelenortski otoki

Skupina G (Džakarta): Španija, Brazilija, Iran, Slonokoščena obala

Skupina H (Džakarta): Francija, Kanada, Latvija, Libanon


Razporeditev po bobnih:
1. boben: Filipini, Španija, ZDA, Avstralija
2. boben: Francija, Srbija, Slovenija, Litva
3. boben: Grčija, Italija, Nemčija, Brazilija
4. boben: Kanada, Venezuela, Črna gora, Portoriko
5. boben: Iran, Dominikanska republika, Finska, Nova Zelandija
6. boben: Kitajska, Latvija, Mehika, Gruzija
7. boben: Jordanija, Japonska, Angola, Slonokoščena obala
8. boben: Libanon, Egipt, Južni Sudan, Zelenortski otoki