Slovenija je močno okrnjena pod obročema, zato na položaju centra igra tudi Saša Zagorac z 206 centimetri ter krili Edo Murić z 202 centimetroma in Vlatko Čančar, ki je visok 205 centimetrov. Foto: BoBo
Slovenija je močno okrnjena pod obročema, zato na položaju centra igra tudi Saša Zagorac z 206 centimetri ter krili Edo Murić z 202 centimetroma in Vlatko Čančar, ki je visok 205 centimetrov. Foto: BoBo
Klemen Prepelič je bil v Podgorici z 19 točkami prvi slovenski strelec, v četrtek pa je imel v Stožicah proti Španiji zelo slabo tekmo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Proti Španiji je bil prvi slovenski strelec Jaka Blažič z 18 točkami, 17 pa jih je dodal Čančar. To sta bila tudi edina slovenska košarkarja z dvomestnim številom točk. Foto: BoBo
Otežena pot slovenskih košarkarjev na SP
Slovenski košarkarji izgubili s Španci

čaka še dvoboj s Črno goro, na katerem je za ohranitev realnih možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu zmaga nujna.

Slovenci in Črnogorci imajo pred zadnjo tekmo enak izkupiček, dve zmagi in tri poraze. Oboji so po dvakrat klonili pred Španci, evropski prvaki so dobili medsebojni obračun v Podgorici, a zatem izgubili s skromno Belorusijo. Poraz, ki je neodpustljiv in bo morda celo odločujoč v boju za vozovnice na Kitajsko, saj se vse točke prinašajo v drugi del, kjer jih čakajo Turki, Latvijci in Ukrajinci, ki imajo že zdaj vsi zmago prednosti. V dvoboj s Črno goro Slovenija vstopa s slabo popotnico dveh zaporednih porazov. Velikemu februarskemu spodrsljaju v Minsku je sledil še četrtkov poraz proti Špancem, ki so bili v Ljubljani prepričljivo boljši. V slovenski igri je bilo preveč napak, kar so kakovostni gostje s pridom izkoristili. Zelo slab je bil skok, ki so ga košarkarji z Iberskega polotoka prepričljivo dobili s 50:35, kreacija igre ni stekla, veliko je bilo poceni zapravljenih žog in neizdelanih metov, v napadu pa delno razpoložena le Jaka Blažič in Vlatko Čančar.

Vseh pet v boj za odbite žoge
"Statistika bode v oči, kako prepričljivo so nas premagali v skoku, s čimer imamo težave že cele kvalifikacije. Ravno proti Črni gori pa to ni bil problem, ker smo bili osredotočeni prav na skok. Proti Španiji smo skušali pokriti tudi njihovo 'pick and roll' igro in podobno, a so bili fizično dominantnejši. Želja zagotovo ni odločila tekme. Dali smo vse od sebe, moramo res le popraviti ta skok in mislim, da lahko premagamo marsikatero ekipo. Preprosto bo morala cela ekipa pomagati v skoku, tudi naši branilci. Če se nas bo vseh pet borilo za odbito žogo, to ne bo tak problem,"
je po porazu s Španijo povedal Čančar.

Zaradi pomanjkanja visokih igralcev je moral Čančar ves čas igrati pod obročem, čeprav je "po osnovni košarkarski izobrazbi" krilo: "Malo je čudno, ko igraš kvalifikacije brez glavnih dveh nosilcev in najboljših igralcev. To se pozna, ampak smo tu drugi, ki dajemo vse od sebe. Da menjavaš položaje, pa je sestavni del košarke. Več, kot jih bom lahko igral, laže mi bo naprej. Na kateri koli položaj me selektor postavi, bom dal vse od sebe. To sem proti Španiji skoraj dal, a če bi želeli sploh razmišljati o zmagi, bi moral še več. Preprosto smo se znašli v taki situaciji, še posebej zdaj po poškodbi Vidmarja, in moramo menjati pozicije. Mislim, da to niti ni tak problem, saj se hitro prilagajam igri."

Murić: Obljubimo lahko le, da se bomo borili
Močno se pozna odsotnost Gašperja Vidmarja, še posebej, ker je bil učinek drugega centra in zdaj tudi edine prave petice v ekipi, Žige Dimca, tako rekoč ničen. Saša Zagorac je po svojih zmožnostih pomagal pod obročem, nekaj časa pa je ob Čančarju igral na položaju centra celo Edo Murić, ki je visok 202 centimetra in tako kot mladi Primorec v osnovi krilo. "Dali smo vse od sebe, a je jasno, da nismo v najboljši formi. Obenem nismo imeli prijateljskih tekem in nismo vedeli, kje smo. Smo močno oslabljeni, imamo le enega centra, in še ta je hitro dobil osebne napake. Jaz sem igral petico in verjemite, da prvič v življenju. Na tekmi proti ekipi, kot je Španija, je res težko, za vse nas. Ni enakega gibanja, nisi navajen postavljati toliko blokov, se odvajati, toliko skakati … Verjemite, da je bilo res težko," je dejal Murić.

26-letni Ljubljančan je bil v boju za odbite žoge najaktivnejši od slovenskih košarkarjev. Nepopustljiv v svojem slogu, a si je tudi on hitro prislužil osebne napake. Zdaj ga proti Črni gori čaka novo težko delo: "Bremena ne čutimo, saj vemo, da bomo dali vse od sebe in potem se nimaš česa bati. Najboljših nimamo na voljo. Tisti, ki smo tu, smo. Preprosto edino, kar se pričakuje od nas, je boj do zadnjega. Ne moremo obljubiti, da bomo zmagali, obljubimo pa, da se bomo borili. Nas Španci niso nadigrali, taktično niso bili boljši, le dobili so ta skok, še posebej v napadu. Potem se strelci razigrajo, postanejo samozavesti, saj čutijo, da tudi če zgrešijo, dobijo žogo. Prišli so v ritem in jih nismo mogli zaustaviti. Črnogorci imajo pod košem mogoče še več mišic, a obljubim, da se bomo borili, in če bo treba, vsi s parketa odšli s po petimi osebnimi napakami."

Slovenija februarja v Podgorici dobila skok
"Zavedamo se, da se točke nesejo naprej. Vsako tekmo gremo na zmago in vsako tekmo je pritisk prisoten. Tako je bilo na prvi proti Belorusiji in potem v Španiji, Črni gori … Tekma bo kot vsaka do zdaj. Seveda si jo želimo dobiti, da bo čim manj problematično stanje v drugem delu kvalifikacij,"
je pristavil Rado Trifunović. Selektor je že po uvodni zmagi nad Belorusijo, ko je Slovenija izgubila skok, dejal, da so se njegovi varovanci nekaj naučili in da to ne bo več problem. A zdaj, sedem mesecev kasneje, to še vedno ostaja velika težava. Slovenija preprosto nima dovolj širokega izbora kakovostnih visokih igralcev, a primanjkljaj v centimetrih bo enostavno, če želi resno konkurirati za svetovno prvenstvo, morala nekako nadomestiti.

Res je, da ji je to uspelo v Črni gori, kjer je boj za odbite žoge dobila z 42:32, toda takrat je bil v ekipi tudi Vidmar. "Tudi Črna gora je visoka ekipa, a – recimo v gosteh smo dobili skok in zaradi tega tudi zmagali. Začutili smo, da se da igrati, čeprav so fizično čvrsti in zelo visoki igralci. Dá se skok odbiti in tak recept mora biti tudi v nedeljo. Seveda imamo težave, nimamo visokih igralcev. Toda kakršna koli ekipa je zbrana, so to zame najboljši. Črno goro smo premagali in zato bodo v Ljubljano prišli še bolj jezni. Zagotovo bodo še bolj dajali žogo pod koš. Tu bosta morala Murić in Čančar znova igrati na visokih pozicijah. Ni druge, fanta sta sprejela to filozofijo in za prikazan boj lahko celi ekipi rečem le vsa čast," je še povedal Trifunović. Tudi Črna gora ne prihaja s popolnim arzenalom, saj ni izvrstnih centrov Nikole Vučevića in Bojana Dubljevića, je pa pod košem Zvezdin Milko Bjelica, ki ga v Podgorici ni bilo, bil pa je najboljši ob četrtkovi zmagi nad Belorusijo.

Otežena pot slovenskih košarkarjev na SP
Slovenski košarkarji izgubili s Španci