Saša Dončić se je pred kratkim vrnil iz Dallasa, kjer je obiskal Luko in prvič tudi vnukinjo Gabrielo. Foto: www.alesfevzer.com
Saša Dončić se je pred kratkim vrnil iz Dallasa, kjer je obiskal Luko in prvič tudi vnukinjo Gabrielo. Foto: www.alesfevzer.com

Decembra, ko se je predstavil novi generalni sekretar Aleš Križnar, je predsednik KZS-ja Matej Erjavec napovedal, da bodo po odhodu Raša Nesterovića, ki je bil predtem generalni sekretar, v reprezentančno zgodbo vključili vsaj enega nekdanjega košarkarja. Prva poteza je torej imenovanje Saše Dončića, ki je prevzel funkcijo športnega direktorja KZS-ja. Deloval bo le v povezavi z moško reprezentanco, z žensko pa bo v takšni vlogi delovala Maja Erkić.

"Njegovo delo presega okvire delovanja z reprezentanco. Poleg povezave med ekipo in vodstvom bosta tudi usmerjanje in spremljanje mladih igralcev – košarkarjev iz slovenske lige, tistih, ki igrajo po ZDA na kolidžih, in tistih, ki so po Evropi –, z namenom, da točno vemo, kakšne so njihove zmožnosti tako v oknih kot na velikih tekmovanjih. Težko bi našli bolj kvalificirano osebo, kot je Saša. V košarki je opravljal že toliko vlog. Bil je vrhunski igralec, tudi reprezentant, trener, športni direktor … Nekako naravna logična poteza," je dejal Erjavec.

"Ni bilo lahko sprejeti dogovora. Sva dolgoletna družinska prijatelja in s prijatelji je po eni strani lahko, po drugi pa zelo težko delati. Kar koli gre narobe, lahko vpliva na prijateljstvo. Malce je trajalo. Čeprav tega ni vedel, je bil poleti na svetovnem prvenstvu na testu. Opravili smo kar nekaj pogovorov in rezultat je tu. Mislim, da je to poteza, ki smo jo potrebovali in s katero smo okrepili vodstvo zveze v košarkarskem smislu," je dodal predsednik krovne zveze.

Luko in nekatere igralce vprašal, ali se strinjajo

Za Sašo je to nadgradnja dela, ki ga ima v klubu, za vse nas pa nekaj novega. Take funkcije do zdaj nismo imeli. Leta 2016 je bil direktor reprezentance Matjaž Smodiš. Je sodeloval le z moško reprezentanco. Marko Milić je bil pred leti ene vrste koordinator za mlade. Potem je skočil v člansko ekipo. To se je mešalo, ni pa bilo prav takšne funkcije. Ugotovil sem, da sploh ni pomembno sicer, kako ti nekoga imenuješ, ampak je pomembno, s kom delaš, kaj dela, kakšen človek je in kaj zna. Pomembna je vsebina dela, še bolj pa znanje in značaj. Mislim, da nam bo iz tega vidika zelo pomagal. Upam, da, če bo imel voljo in čas, bo lahko tudi kakšnemu igralcu pokazal kakšno potezo, saj je igral vse od ena do pet. Lahko je dodana vrednost tudi za treninge.

Matej Erjavec

"Veseli me in v čast mi je, da sem postal del tako uspešne organizacije. Moja prioriteta bo predvsem komunikacija z igralci, ki igrajo v tujini, in štabom. Spremljal bom številne igralce, tudi v zasebnem življenju sem veliko v ZDA in na tak način bom imel stik s fanti, ki so v NCAA-ju. Verjamem, da jih bo glede na razvoj situacije v ZDA še več v prihodnje. Že nekaj akcij sem bil blizu reprezentance. Košarko imam preprosto rad. Občutek, kakršen je bil v Carigradu ali Kaunasu, se ne more primerjati z nobeno plačo. Funkcija mi predstavlja izziv. Ne poznam človeka, ki dela v košarki, ki bi takšno funkcijo zavrnil. Hkrati mi predstavlja tudi osebno potrditev, da sem v teh letih po končani igralski karieri očitno nekaj dobrega v teh funkcijah naredil," so bile prve besede novega športnega direktorja.

Še naprej bo ostal pri Iliriji, v reprezentanci pa bo tudi sodeloval s sinom Luko Dončićem, ki je kapetan izbrane vrste: "Kar se tega tiče, imamo stvari razčiščene. Tudi v Iliriji je tako. Strogo ločimo posel in prijateljstva oziroma družino. Ko sem dobil ponudbo, sem najprej vprašal nekaj ljudi v reprezentanci. Tudi Luko, ali se strinja. Prav tako še nekaj igralcev. Videl sem, da zelo dobro delujejo in nisem želel biti destruktiven oziroma nekdo, ki bi podiral homogenost. Če bom imel možnost, bom pa podpiral in pomagal oziroma skušal okrepiti vezi, ki so do zdaj nastale v teh letih v reprezentanci. Kar se tiče Ilirije, na ta klub gledam kot na otroka. Veste, v kakšnem položaju smo ga prevzeli, zdaj pa je postal stabilen prvoligaš. Imamo tudi kar nekaj obetavnih mladih fantov. Poskušal bom prepričati tudi druge klube, da če se najde mlajši igralec, da se malce forsira."

Saša Dončić, ki bo letos dopolnil 50 let, je nekoč veljal za izjemno nadarjenega košarkarja. Jesenice, Olimpija in Zvezda so bile postaje v mlajših kategorijah, člansko košarko pa je igral v številnih slovenskih prvoligaših, tudi Olimpiji, Slovanu, Heliosu, Krki in Laškem. Še vedno deluje v Iliriji prav v vlogi športnega direktorja, predtem je šišensko ekipo vodil kot trener, sedel pa je tudi na klopi Šentjurja, Škofje Loke in Radovljice. V reprezentanci je bil že v štabu B-zasedbe, na zadnjih dveh evropskih prvenstvih jo je spremljal v vlogi strokovnega komentatorja komercialne televizije, lani na svetovnem prvenstvu pa jo je ves turnir spremljal s tribun in bil blizu ekipe ter vodstva. Kot igralec je zbral dva nastopa za izbrano vrsto.

Saša Dončić bo vezni člen med strokovnim štabom reprezentance in vodstvom KZS-ja