Ura na Cornichu v Dohi odšteva dneve, ure in minute ter sekunde do začetka 22. svetovnega prvenstva v nogometu. Čez točno 364 dni se bo igrala prva tekma med Katarjem in še nedoločeno reprezetanco na položaju A2. Foto: Reuters
Ura na Cornichu v Dohi odšteva dneve, ure in minute ter sekunde do začetka 22. svetovnega prvenstva v nogometu. Čez točno 364 dni se bo igrala prva tekma med Katarjem in še nedoločeno reprezetanco na položaju A2. Foto: Reuters

Točneje, do prve tekme svetovnega prvenstva je samo še 364 dni oziroma en dan manj kot leto dni, saj se bo Katar 2022 začel v ponedeljek, 21. novembra 2022. Uvodna tekma, na kateri bo zaigral gostitelj Katar in še neznani nasprotnik iz skupine A, se bo na stadionu Al Bajt v Al Horu začela ob 11.00 po srednjeevropskem času.

SP 2022 – vse tekme na RTV Slovenija

Vseh 64 tekem nogometnega svetovnega prvenstva v Katarju (21. november–18. december) si boste lahko čez eno leto ogledali na RTV Slovenija: na programih Televizije Slovenije in www.rtvslo.si.

Zadnji SP z 32 reprezentancami

"Uživali bomo, ko bomo lahko vsi skupaj na enem mestu," je ob nedeljski večerni slovesnosti v Dohi predsednik Fife Gianni Infantino poudaril največjo prednost turnirja najboljših nogometnih reprezentanc sveta ‒ vseh osem stadionov leži v polkrogu največ 70 km. Štiri prizorišča so znotraj glavnega mesta bajno bogatega emirata s polotoka v Perzijskem (Arabskem) zalivu.

Nikoli še nisem videl države na svetu, ki bi bila tako dobro pripravljena na SP že tako vnaprej ... To bo za navijače, ko pridejo, kot trgovina z igračami.

Predsednik Fife Gianni Infantino

Ker so nekateri katarski infrastrukturni projekti zastali zaradi koronske pandemije, ura bije glasneje, kot bi si organizatorji morda želeli. Vendar pa je večina objektov končana, šest od osmih stadionov bo od 30. novembra gostilo arabski pokal s 16 reprezentancami.

Manjše razdalje le na prvem SP-ju

Bližje in v enem samem mestu so bili stadioni le na premiernem svetovnem prvenstvu v nogometu v Urugvaju 1930, ko pa je na treh prizoriščih v Montevideu tekmovalo le 13 ekip. Katar 2022 bo zadnji SP z 32 ekipami. Na naslednjem turnirju v ZDA, Kanadi in Mehiki 2026 bo na mundialu igralo že 48 reprezentanc oziroma slaba četrtina vseh članic Svetovne nogometne zveze (Fifa).

Največji greh – nehumane razmere za delavce na gradbiščih

Sorodna novica "SP 2022 ne sme zrasti na hrbtih izkoriščanih delavcev"

"Navijači bodo deležni vrhunskega nogometa na osmih najsodobnejših stadionih. Veselimo se priložnosti, da združimo ljudi iz različnih okolij. Tukaj vidim državo, ki se pripravlja sprejeti ves svet in vsakega oboževalca, hkrati pa išče, kje so potrebne izboljšave, in sprejema resnične korake za to na številnih različnih področjih, zlasti v povezavi s človekovimi pravicami in delavskimi dobrobitmi," se Infantino ob vseh slavospevih na račun Katarcev ni mogel ogniti glavnemu črnemu oblaku, ki spremlja priprave na prvenstvo, ki bo potekalo v do zdaj najmanjši državi.

Uradno umrlo "le" 37 delavcev, ki so delali na stadionih

Gradnja stadionov, suženjske razmere večine delavcev, ki so bili plačani mizerno, številni so pri gradnji umrli. Po uradnih podatkih katarskih prirediteljev je umrlo 37 delavcev pri projektih, povezanih z izgradnjo stadionov za SP. Od tega je bilo po zatrjevanju Katarja kar 34 smrtnih primerov nepovezanih z delom in delovnimi okoliščinami.

A v resnici so številke veliko višje

Sorodna novica V Katarju gradijo stadione za pičlih 57 centov na uro

Podatek, ki ga niso kupile mednarodne organizacije, od Združenih narodov do svojcev umrlih delavcev. Obsežna raziskava angleškega časopisa Guardian, ki se je zakopal v uradne podatke, je razkrila, da je v zadnjem desetletju v Katarju umrlo 6500 migrantskih delavcev iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša in Šrilanke. Omenjene države prispevajo največ tujih delavcev v državi, a na gradbiščih dela še ogromno Afričanov in drugih Azijcev.

Kolikšen delež izmed njih je umrl na deloviščih ali ko so službovali pri gradbenih projektih, povezanih s SP-jem, ni mogoče točno razbrati, a zadržana ocena je, da najmanj polovica. Sam Katar namreč podaja informacije, da je polovica gradbenih del v državi povezanih z gostiteljstvom mundiala, ne samo s stadioni, temveč še bolj s povezano infrastrukturo (transport, namestitve in storitve).

Skoraj najbogatejša država sveta

Katar je imel pred izbruhom pandemije slabe tri milijone prebivalcev, od tega je bilo le 12 odstotkov (dobrih 300 tisoč) tudi državljanov, vse preostalo so tujci z delovnimi dovoljenji na preklic. Od direktorjev do čistilk. Katar je super bogata država zaradi naravnega plina in ima enega najvišjih BDP-jev na svetu. Po upoštevanju kupne moči znaša BDP na prebivalca skoraj 125 tisoč evrov in je četrti najvišji na svetu. Vseeno pa se Katar pri gradnji novih objektov in povezane infrastrukture ne ozira na pravice približno dveh milijonov migrantskih delavcev.

Sorodna novica Amnesty: Katar s tujimi delavci ravna kot "z živalmi"

AI: Rdeči karton Fifi in Katarju

Organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je pretekli teden pozvala krovno nogometno zvezo k ureditvi razmer za tuje delavce na prizoriščih SP-ja. Kljub številnim pozivom in obljubam se razmere za tuje delavce na gradbiščih niso bistveno spremenile niti leto pred začetkom SP-ja. V svojem zadnjem poročilu je AI zapisal, da v Katarju še vedno niso izpolnili obljub o izboljšanju delovnih razmer in prenehanju izkoriščanja več kot dveh milijonov delavcev migrantov. AI je zato simbolično pokazal Fifi rdeči karton zaradi nedejavnosti na tem področju in pozval k podpori peticije.

Katar: Število smrti na deloviščih ni pretirano

Sorodna novica Katarski vladni predstavnik: Kritike svetovnega prvenstva 2022 so zgrešene

"Kljub sprejetju pomembnih delavskih reform Katar še vedno ni izpolnil obljube, da bo naredil konec izkoriščanju delavcev in spoštoval njihove pravice. Vladi ni uspelo implementirati sprememb," so zapisali pri Amnesty Internationalu.

Sorodna novica Katar zavrača poziv, naj stori več za preiskave smrti delavcev

V Katarju sicer vztrajajo, da so sprejeli številne reforme, največ v regiji, in da število smrti na deloviščih ni pretirano. Tudi Fifa poudarja, da je "vpliv nogometa" pomagal pripeljati do velikih sprememb v državi in kljub številnim kritikam v svetu ni groženj z bojkotom turnirja.

Kritik pod Al Taniji preprosto ni

Slabo ravnanje in pogoji delavcev, ki so in še gradijo projekte za SP, še vedno povzročajo skrbi in so vzrok za proteste, četudi bojkota mundiala ni v načrtu. Dvanajst mesecev pred začetkom SP-ja je katarska prestolnica Doha posejana s cestnimi deli in gradbišči, ki povzročajo kaos njenim prebivalcem. A kritike v avtoritarni državi družine Al Tani so tako rekoč neobstoječe.

Kupljeno prvenstvo? Khm ...

Sorodna novica SP 2022: Malček Katar v boju s supersilami upa na "čudež"

Potem ko je Katar pred 11 leti pridobil organizacijo nogometnega svetovnega prvenstva, je ta odločitev dvignila veliko prahu. Sprva so se valile obtožbe in sumi o kupljenem prvenstvu, ki se ga je dodelilo skupaj z Rusijo 2018. In res je bila velika večina odločevalcev – članov izvršnega odbora FIfe – v preteklem desetletju izključena iz nogometa zaradi različnih koruptivnih zgodb, na čelu s Seppom Blatterjem. Ko je Katar 2022 premagal favorizirano kandidaturo ZDA, je Švicar zmogel le skromen nasmešek.

Sporna pariška večerja pri Sarkozyju

Sorodna novica Aretirali Platinija zaradi SP-ja 2022 v Katarju

V Parizu je takratni francoski predsednik Nicolas Sarkozy gostil večerjo za nekdanjega predsednika Uefe Michela Platinija ter katarskega emirja, Tamim bin Hamada Al Tanija. Kmalu za tem je Katar dobil organizacijo SP-ja, v naslednjih letih pa so številne takratne Fifine uradnike, tudi Platinija in Blatterja, obtožili korupcije. Katar je sicer ves čas zanikal povezave.

Denar kupuje ugled Katarja v svetu

Katar si zato naklonjenost v nogometnem svetu kupuje zlasti z velikimi tujimi naložbami – najvidnejši sta lastništvo francoskega velikana Paris Saint-Germaina, pri katerem igrajo superzvezdniki Lionel Messi, Neymar in Kylian Mbappe, in sponzorstvo katalonskega nogometnega kluba Barcelone – in z organizacijo velikih tekmovanj v preostalih športih.

Leta 2019 je Katar gostil SP v atletiki, ravno to nedeljo je potekala premierna dirka formule 1 – natanko leto dni pred začetkom mundiala. A vendar je nogometni SP z napovedanimi 1,2 milijona navijači znatno večji izziv.

Prihaja prvi decembrski mundial

Sorodna novica Bodo klubi izpustili nogometaše le teden dni pred začetkom SP-ja?

Omenjenim črnim oblakom se je hitro pridružilo še vreme in njegov neposredni vpliv na nogomet. Kljub prvotnemu zatrjevanju in gradovom v oblakih o klimatiziranih stadionih, ki bi omogočili igranje v tradicionalnem junijsko-julijskem terminu, se je zgodil še terminski zamik.

Sorodna novica "Na žalost se sanje o SP-ju niso uresničile, a verjamem, da se bodo v prihodnje."

Vroče poletne temperature so prisilile Katar in Fifo v organizacijo prvega zimskega svetovnega prvenstva (21. november–18. december), tako da reprezentance ne bodo imele sklepnih priprav, po prvenstvu pa tudi ne veliko počitka. Za nameček se pri reprezentancah pojavljajo še protesti zaradi teptanja človekovih pravic in nehumanega ravnanja z delavci na gradbiščih. Pri tem izstopajo zlasti Nemčija in nordijske države. Danska je po zmagi v kvalifikacijski skupini in potrditvi nastopa v Katarju, potrdila, da bo nadaljevala akcije za ozaveščanje tudi med samim turnirjem.

Nastopajoče reprezentance v Katarju 2022 (13/32)

 • Katar (gostitelj)
 • Nemčija
 • Danska
 • Brazilija
 • Francija
 • Belgija
 • Hrvaška
 • Španija
 • Srbija
 • Anglija
 • Švica
 • Nizozemska
 • Argentina

Galerija z nedeljskega zagona ure, ki na Cornichu v Dohi odšteva čas do začetka Katarja 2022 (Reuters).

Zadnja potnika znana šele sredi junija

Sorodna novica Žreb za svetovno prvenstvo v Katarju 1. aprila 2022

Žreb skupin bo šele 1. aprila, saj je pandemija koronavirusne bolezni pošteno premešala urnike in zavlekla kvalifikacijski proces. Dejansko ob žrebu niti ne bomo še vedeli za vseh 32 reprezentanc, ampak samo za 30 udeleženk. Zadnja dva udeleženca bomo izvedeli šele sredi junija: 13. in 14., ko se bosta odigrala medcelinska dodatna dvoboja, pri čemer bo odločala ena sama tekma.

Tekme od 11h do 22h

V skupinskem delu se bodo igrale po štiri tekme na dan, tudi že prvi dan. V prvih dveh krogih se bodo tekme začele ob 11.00, 14.00, 16.00 in 19.00 po srednjeevropskem času oziroma ob 13.00, 16.00, 19.00 in 22.00 po krajevnem času. V zadnjem, 3. krogu se bo sočasno igralo po dve tekmi ob 15.00 in 19.00 po srednjeevropskem času.

Brez dneva premora po koncu skupinskega dela se bodo začeli izločilni boji osmine finala, s po dvema tekmama na dan. Pred četrtfinalom bomo nato deležni prvih dveh dni predaha.

Veliki finale v nedeljo, 18. decembra

Sorodna novica Prvenstvo v Katarju pozimi; tožilstvo preiskuje Blatterja

Nato se bodo v dveh dneh polfinalisti. Po dveh novih dneh premora se bo prvi polfinale odigral v torek, 13. decembra, ob 19.00 na stadionu v Lusailu, drugi polfinale pa v sredo, 14. decembra, ob isti uri na stadionu v Al Horu. Veliki finale, kjer bodo dobili novega svetovnega prvaka v nogometu, bo v nedeljo, 18. decembra 2022, ob 15.00 na stadionu v Lusailu.

V Katarju še pospešeno hitijo s pripravami in se spoprijemajo z velikimi izzivi organizacije največjega nogometnega dogodka na puščavskem polotoku z 2,8 milijona prebivalcev brez močne športne tradicije.

Kje bodo nastanjeni navijači iz tujine?

Napovedanih je bilo 1,2 milijona gledalcev, vsaj polovica iz tujine, a se pojavlja vprašanje, kje bodo navijači sploh lahko bivali v času SP-ja. Rezervacije za omejen izbor hotelov v Dohi so namreč za prvenstvo že zaprte.

Temni oblaki Katarja 2022: sporni izbor najmanjše države gostiteljice, nečloveške razmere delavcev na gradbiščih turnirja, netradicionalni termin prvenstva, manko nastanitev za tuje navijače, stroge moralno-zakonske omejitve vahabitskega režima Al Tanijev, kjer je homoseksualnost kriminilizirana, kot so tudi prepovedani zunajzakonski spolni odnosi. Za dodatno mero je tu še pandemija, kjer Katar trenutno zahteva PCR-test pred potjo v državo in še PCR-test ob prihodu, nato pa cepljenim ni potrebno v karanteno, necepljene pa čaka 7-dnevna karantena. Foto: Reuters
Temni oblaki Katarja 2022: sporni izbor najmanjše države gostiteljice, nečloveške razmere delavcev na gradbiščih turnirja, netradicionalni termin prvenstva, manko nastanitev za tuje navijače, stroge moralno-zakonske omejitve vahabitskega režima Al Tanijev, kjer je homoseksualnost kriminilizirana, kot so tudi prepovedani zunajzakonski spolni odnosi. Za dodatno mero je tu še pandemija, kjer Katar trenutno zahteva PCR-test pred potjo v državo in še PCR-test ob prihodu, nato pa cepljenim ni potrebno v karanteno, necepljene pa čaka 7-dnevna karantena. Foto: Reuters

Zato organizatorji razmišljajo o tako imenovanih začasnih "plavajočih hotelih" in promovirajo bivanje pri lokalnih prebivalcih, številni pa so si začasen dom našli v na novo zgrajenih stanovanjih in tudi šotorih s klimatskimi napravami. Kljub temu bodo organizatorji težko poskrbeli za približno 300.000 navijačev na dan ter še 150.000 delavcev na mundialu.

Cepljenje kot pogoj za vstop v državo in na tekme

Največja neznanka je seveda pandemija koronovirusne bolezni, ki zadnji dve leti kroji življenje po vsem svetu. Ob tem so se Katarci zavezali, da bodo na lastne stroške proti covidu-19 cepili vse navijače, kar bo tudi pogoj za vstop v državo in ogled tekem 22. svetovnega prvenstva.

Prepovedani alkohol na voljo na posebnih mestih

Kaj pa alkohol? Pogosti spremljevalec in del nogometne navijaške kulture vsepovsod po svetu, razen v arabskih deželah. V Katarju, kjer je uradna državna vera vahabitska različica islama, pa je alkohol zakonsko prepovedan. "Alkohol bo na voljo na posebej označenih področjih med prvenstvom," je predstavnik Fife zatrdil za francosko agencijo AFP. Vsaj nekje je tudi bajno bogati režim Al Tanijev moral popustiti nogometnemu svetu.

Katar 2022 – magazinska oddaja