Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je sporočil Mednarodni olimpijski komite (MOK), gostitelja najverjetneje ne bodo potrdili na zasedanju skupščine te organizacije naslednje leto.

Izvršni komite je na torkovem sestanku obravnaval tudi poročilo svoje komisije za prihodnje gostitelje iger. V njem je nekaj novih predlogov, med drugim tudi ta, da bi lahko v prihodnje spremenili postopek izbora kandidatov za zimske olimpijske igre.

Najpomembnejši med predlogi so zmanjšanje števila primernih prirediteljev, ki bi lahko izvedli igre tako, da bi bile klimatsko ustrezne. Naslednja točka so pogajanja oziroma dogovori z zvezami zimskih športov glede sedanjih in prihodnjih prilagoditev sistema tekmovanj in tekmovalnih koledarjev, tretji pa, da bi zimske OI izvajalo le nekaj izbranih prirediteljev po sistemu rotacije.

MOK bo obravnaval tudi predlog, da bi morali vsi kandidati za zimske igre predložiti znanstvene dokumente o ustreznih vremenskih in snežnih razmerah za izvedbo zimskih športnih tekmovanj v svojem geografskem območju za desetletno obdobje.

Izvršni odbor MOK-a se je odločil, da bo podrobneje preučil te predloge, kar pa pomeni, da zdaj ne bo več cilj dodelitev iger leta 2023 že na kongresu leta 2023. Obenem pa se pri MOK-u ogrevajo tudi za zamisel, da bi hkrati izbrali prireditelja iger leta 2030 in 2034, a je za zdaj to le predlog, so še sporočili iz krovne olimpijske organizacije.