Za konec tekmovanj v Hochfilznu sta bili na sporedu obe štafetni preizkušnji. Foto: EPA
Za konec tekmovanj v Hochfilznu sta bili na sporedu obe štafetni preizkušnji. Foto: EPA

Fak je moral kar petkrat v kazenski krog! Nenatančen je bil v vseh svojih osmih poskusih, kar je za tekmovalca takšnega kova nezaslišano. "Če sem iskren, nimam odgovora, kaj je bilo narobe. To se mi v življenju še ni zgodilo. Nisem mogel ugotoviti, kje je bila napaka. Položaj pri streljanju je bil v redu, naredil sem tudi korekcijo, ker je bil veter nekoliko drugačen. Res ne vem, zakaj nobena tarča ni padla. Ni mi bilo nič jasno. Rekel bi, da se ti to ne more zgoditi, a v 18 letih kariere je očitno vse mogoče. Na ekipni tekmi je vse skupaj še težje, saj narediš napako tudi za druge," je za Val 202 povedal Fak.

Šokanten razplet streljanja Jakova Faka: pet kazenskih krogov

Po pretečenih dodatnih 750 metrih Slovenija 18.
Slovenija je bila seveda s tem v hipu izločena iz boja za vrhunsko uvrstitev, saj si je Fak po vrtenju v kazenskem krogu (in s tem dodatnih 750 metrih) nabral tri minute zaostanka, Slovenija pa je nazadovala na 18. mesto. Na drugem strelskem postanku Fak ni imel težav, nalogo je opravil z dvema popravama, predal je kot 17.

Odlični nastopi Dovžana, Planka in Vidmarja
Preostali člani slovenske štafete so bili odlični. Dovžan (ena poprava) je Faku štafeto predal na četrtem mestu, 27 sekund za tedaj vodilno Francijo. Tretji član štafete Lovro Planko je s 17. mesta (+3:47) napredoval na 14. (+4:51). V tretji predaji je bil Kamničan peti najboljši, čeprav je padel in izgubil nekaj sekund. Zadnji član slovenske četverice je bil Anton Vidmar, ki je Slovenijo popeljal na končno 9. mesto.

Brez presenečenj na vrhu: Norveška je zmagala pred Francijo in Nemčijo. Foto: EPA
Brez presenečenj na vrhu: Norveška je zmagala pred Francijo in Nemčijo. Foto: EPA

Fak: Katastrofalni občutki
Glede na vse je 9. mesto Slovenije pravi podvig, a vseeno. "Merili smo precej višje. V prvem krogu sem tekel s Švedom Sebastianom Samuelssonom, nisem imel težav, nisem bil zadihan. Potem pa tisto streljanje. Ni mi jasno, streljal sem, kot bi moral, kaj se je zgodilo, pa težko rečem. Seveda pa je vse skupaj videti katastrofalno, tudi občutki so takšni," je takoj po svojem nastopu povedal Fak, ko si verjetno še ni mislil, da bodo njegovi kolegi s 17. mesta napredovali na devetega.

Če ne bi bilo Fakove agonije na strelišču, bi se Slovenci morda borili celo za zmagovalni oder. Ta je bil pričakovan: tako kot na prvi štafeti sezone je bila najboljša favorizirana Norveška (v postavi Laegreid, T. Boe, J. T. Boe in Christiansen) pred Francijo (+28,7) in Nemčijo (+1:06,9).

Najboljše tudi norveške biatlonke, Slovenke prav tako devete
Norvežanke Juni Arnekleiv, Marit Skogan, Karoline Knotten in Ingrid Landmark Tandrevold so zmagovalke štafetne preizkušnje biatlonk. Slovenke Lena Repinc, Polona in Živa Klemenčič ter Anamarija Lampič so osvojile deveto mesto.

Pred božično-novoletnimi prazniki biatlonce prihodnji teden čaka še gostovanje v Lenzerheideju, kjer se bodo zvrstili sprint, zasledovanje in prvič v sezoni tudi tekmi s skupinskim startom. Foto: EPA
Pred božično-novoletnimi prazniki biatlonce prihodnji teden čaka še gostovanje v Lenzerheideju, kjer se bodo zvrstili sprint, zasledovanje in prvič v sezoni tudi tekmi s skupinskim startom. Foto: EPA

Prva je šla na progo 20-letna Repinc in presegla vsa pričakovanja. Po strelski ničli je z odlično pripravljenimi smučmi svoje opravila tudi na progi in predala kot šesta, le 18 sekund za favoriziranimi postavami Švedske, Norveške in Nemčije, deset pa za Italijankami in praktično skupaj z Avstrijo. "Lahko rečem le hvala servisni ekipi. To je bila moja najboljša tekma do sedaj in upam, da bo še več takšnih," je bila po tekmi zadovoljna Repic.

Polona Klemenčič je imela vnovič težave na strelišču, je pa na vsakem od postankov uspešno porabila vse tri rezervne naboje. Zaostanek za Italijo je narasel na 1:40 minute, Slovenija pa je bila sedma. "Leže trije zgrešeni streli, imela sem tri poprave za tri strele. Na srečo sem se izvlekla. Stoje sem spet porabila vse tri poprave, kar je preveč. Morala bi popraviti s prvim strelom, da bi ostala z Avstrijko in bi Živa lahko začela z njo," je dodala Polona Klemenčič.

Živa Klemenčič je porabila tri dodatne naboje in vse do predaje Anamariji Lampič držala stik s Čehinjo Marketo Davidovo in Ukrajinko Irino Petrenko. Predala je na osmem mestu, kar je bilo lepo izhodišče, da ekipa uresniči napovedi in izboljša lansko osmo mesto s tega prizorišča. Lampič pa je uvrstitev še enkrat več pokvarila s slabim streljanjem. Po drugem postanku je morala v kazenski krog, v smučini pa je do cilja pridobila eno mesto.

V boju za zmago je bilo pričakovati obračun Norvežank, Švedinj in Francozinj. A Francozinje so si predčasno pristreljale kazenski krog in velik zaostanek, zato sta o prvem mestu odločala dvoboja med Knotten in Tandrevold ter švedskima sestrama Hanno in Elviro Öberg.

Slovenski biatlonci deveti kljub petim kazenskim krogom Faka

Štafeta 4 x 7,5 km (M):           *    
 1. NORVEŠKA       1:15:38,5    (0+5)  
Laegreid, T.Boe, J.T. Boe/ Christiansen
 2. FRANCIJA           +28,7    (0+6)  
 3. NEMČIJA           1:06,9    (1+9)  
 4. ITALIJA           1:24,1    (0+11) 
 5. UKRAJINA          2:24,9    (0+3)  
 6. ŠVEDSKA           2:36,4    (2+14) 
 7. ŠVICA             4:01,6    (0+12) 
 8. AVSTRIJA          4:23,5    (3+10) 
 9. SLOVENIJA         4:42,1    (5+7)  
Dovžan, Fak, Planko, Vidmar            
    * - kazenski krogi + poprave       
Štafeta 4 x 6 km (Ž):             *    
 1. NORVEŠKA       1:07:39,0    (0+6)  
Arnekleiv, Skogan, Knotten, Tandrevold 
 2. ŠVEDSKA            +31,6    (0+10) 
 3. FRANCIJA          1:01,5    (1+8)  
 4. ITALIJA           1:14,7    (0+5)  
 5. NEMČIJA           1:22,9    (0+7)  
 6. AVSTRIJA          2:20,1    (0+10) 
 7. ŠVICA             2:31,3    (0+10) 
 8. ČEŠKA             2:40,8    (2+12) 
 9. SLOVENIJA         2:53,0    (1+14) 
Repinc, P. Klemenčič, Ž. Klemenčič,    
Lampič                                 
    * - kazenski krogi + poprave