Timu Gajserju ni šlo po načrtih. Foto: AMZS
Timu Gajserju ni šlo po načrtih. Foto: AMZS

Potem ko je svetovno prvenstvo v motokrosu doživelo večmesečni premor zaradi koronske krize, se je nadaljevalo v tem tednu v Latviji. Na dirkališču v Kegumsu so oziroma še bodo pripravili skupno tri dirke, teren je sicer isti, a bodo proge imele različno konfiguracijo. Na prvi latvijski preizkušnji pred tremi dnevi je Gajser ostal brez zmage po napaki v drugi vožnji, a je bil še vedno drugi, danes pa je po padcu v prvi vožnji moral odstopiti in na koncu dosegel najslabšo uvrstitev v tej sezoni.

SVETOVNO PRVENSTVO  
RAZRED MXGP, VN RIGE 

Skupno (prva + druga vožnja):     
 1. A. CAIROLI  ITA/ktm      43 
 2. J. SEEWER   ŠVI/yamaha    40 
 3. J. HERLINGS  NIZ/ktm      40 
 4. A. JASIKONIS LIT/husqvarna   38 
13. T. GAJSER   SLO/honda     16 

Prva vožnja:              
 1. A. CAIROLI  ITA/ktm      25 
 2. R. FEBVRE   FRA/kawasaki   20 
 3. J. HERLINGS  NIZ/ktm      22 
 4. J. SEEWER   ŠVI/yamaha    18 
 5. G. VAN HOREBEEK BEL/honda    16 
Odstop: Gajser.            

Druga vožnja:             
 1. A. JASIKONIS LIT/husqvarna   25 
 2. J. SEEWER   ŠVI/yamaha    20 
 3. J. HERLINGS  NIZ/ktm      22 
 4. A. CAIROLI  ITA/ktm      18 
 5. T. GAJSER   SLO/honda     16 

Prvi del Velike nagrade Rige je dobil Italijan Antonio Cairoli, drugi je bil Francoz Romain Febvre, tretji pa vodilni v skupnem seštevku Nizozemec Jeffrey Herlings.

Gajser (Honda) si je na drugem treningu privozil peti štartni položaj, na začetku dirke pa po težavah zdrsnil na 22. mesto. Vmes je prišel že do prve petnajsterice, a je znova zdrsnil po lestvici, potem pa ga je zaustavil še padec in svetovni prvak je štiri minute pred iztekom časa odstopil.

V drugi vožnji je šlo Gajserju bolje, čeprav se ni vmešal v boj za stopničke. Na koncu je bil peti, zmagal je Litovec Arminas Jasikonis pred Švicarjem Jeremyjem Seewerjem in Herlingsom.

V seštevku pa je dirko dobil Antonio Cairoli s 43 točkami, drugi je bil Jeremy Seewer s 40, tretji pa z enakim izkupičkom Jeffrey Herlings.

Gajser: "Vem, da lahko peljem precej bolje"
"Seveda nisem zadovoljen s tem, kako se je končalo. Vem, da lahko peljem precej bolje. Ni mi uspelo dobro štartati in na tej progi to lahko povzroči precejšnje težave. Zdaj bi rad spet našel užitek v vožnji, rad bi se znova zabaval,"
je za spletno stran svoje ekipe Honda nastopa ocenil najboljši slovenski dirkač.

RAZRED MXGP            
                  
Skupni vrstni red (4/16):      
 1. J. HERLINGS    NIZ    170
 2. T. GAJSER     SLO    142
 3. A. CAIROLI     ITA    129
 4. A. JASIKONIS    LIT    121
 5. J. SEEWER     ŠVI    120

"V nedeljo nas tukaj čaka še ena dirka. Verjamem, da lahko dosežem dober rezultat in se vrnem v boj za naslov prvaka. Ne bo lahko, imam pa dobro ekipo in vsi bomo dali vse od sebe za najboljši možen rezultat," še dodaja branilec svetovne lovorike.

V skupnem seštevku ima Herlings na prvem mestu zdaj že 170 točk, Gajser je s 142 na drugem mestu, Cairoli pa je s 129 tretji.

Gajser prvič v sezoni ostal brez stopničk

Pancar brez točk
Drugi slovenski predstavnik na dirki Jan Pancar je v razredu MX2 v prvi vožnji ostal brez točk na 27. mestu, v drugi pa je odstopil, tako da je pristal na končnem 30. mestu. Zmagal je Belgijec Jago Geerts, drugi je bil Nizozemec Roan De Moosdijk, tretji pa Francoz Mathys Boisrame.

V nedeljo bo v Kegumsu še tretja dirka SP-ja v enem tednu, preizkušnja za VN Kegumsa.