Veselje Tine Maze po veličastni zmagi v slalomu pred domačim občinstvom leta 2013. Foto: BoBo
Veselje Tine Maze po veličastni zmagi v slalomu pred domačim občinstvom leta 2013. Foto: BoBo
Sorodna novica Spomin na dan, ko je Slovenija dobila prvo zlato lisico

Daleč najboljša smučarka sezone 2012/13 (ob koncu sezone je zbrala rekordno število točk – 2414 – in z naskokom osvojila veliki kristalni globus), ki bi pobrala skoraj vse globuse (smukaški se ji je izmaknil za pičlo točko, v slalomskem seštevku je za zgolj 33 točk zaostala za Mikaelo Shiffrin), je pred tekmo na pohorski strmini že 15-krat stopila na stopničke.

Javnost je upravičeno pričakovala nov velik uspeh, organizatorji pa so za konec tedna na Snežnem stadionu napovedali do 25 tisoč gledalcev. Zlata lisica se je namreč po dveh letih spet vrnila na Pohorje.

Gledalci podrli enodnevni rekord po obiskanosti

V dveh dneh si je tekmovanje ogledalo več kot 40 tisoč gledalcev, samo v soboto (uradno) 21.573 ljudi, kar je enodnevni rekord v bogati zgodovini tega tekmovanja.

Sorodna novica Premagala vnetje ledvic, nato osvojila še zlato lisico

Razlogov za optimizem je bilo veliko. Kako tudi ne, ko je Črnjanka vodila po prvi veleslalomski vožnji, v kateri si je nabrala 47 stotink sekunde prednosti pred Avstrijko Kathrin Zettel, še stotinko hitrejša je bila od "večne tekmice", Američanke Lindsey Vonn.

In prav Vonn je malce "pokvarila" praznik v Mariboru z izjemnim finalnim nastopom. Izkoristila je postavitev ameriškega trenerja in se zmagovito vrnila v svetovni pokal, medtem ko je Maze v zgornjem delu proge naredila usodno napako, ki je odnesla desetinke dragocenega časa, na koncu je na drugem mestu za zmagovalko zaostala osem stotink. Tretja je bila Anna Fenninger.

Nastopa Vonn in Maze v drugi vožnji veleslaloma v Mariboru
Na levi strani stopničke po veleslalomski tekmi, na desni izraz na obrazu Tine Maze ob prihodu v cilj. Črnjanka se je zavedala, da se ji je zmaga izmuznila iz rok.
Po manjšem razočaranju na veleslalomu je dan pozneje sledilo nepopisno veselje. Z zmago na slalomu je Tina Maze postala tretja Slovenka, ki je osvojila Zlato lisico. Foto: BoBo
Po manjšem razočaranju na veleslalomu je dan pozneje sledilo nepopisno veselje. Z zmago na slalomu je Tina Maze postala tretja Slovenka, ki je osvojila Zlato lisico. Foto: BoBo

Vonn: Tino Maze sem premagala sredi Maribora. Neverjetno.
Vonn je tako slavila 59. zmago v karieri, za rekorderko, Avstrijko Annemarie Moser Pröll je zaostajala le še tri zmage. "Vedela sem, da bi bila lahko danes hitra, ker je bila proga položna. Moj osnovni cilj je bila uvrstitev med prvo peterico, sanjski pa zmagovalne stopničke. Potrudila sem se, prikazala svoje najboljše smučanje v tej disciplini in, žal za številne navijače, ki so se zbrali, Tino Maze premagala sredi Maribora. Neverjetno," je bila zadovoljna Američanka, ki po decembrskem oddihu v ZDA smučala kot prerojena.

Maze: Drugo mesto je vseeno super
A tudi Tina Maze je imela kljub zapravljeni zmagi veliko razlogov za veselje. Z drugim mestom si je namreč zagotovila mali kristalni globus za zmago v veleslalomskem seštevku sezone. "Drugo mesto je vseeno super, vesela sem, da sem prišla dol v tem vzdušju, smučati ob tem je čisto nekaj drugega kot običajno," je povedala in dodala: "Na drugi progi sem napadala na vso moč, vendar pa mi ni uspelo obdržati vodilnega položaja. Čestitam Lindsey, ki je bila danes najboljša, predvsem pa gledalcem, ki so bili resnično enkratni. Hvala vsem, ki so prišli pod Pohorje."

Točke je v slovenskem taboru dobila še Ana Drev. Po prvi vožnji je bila 27., v finalu je pridobila pet mest. Katarina Lavtar, Ana Bucik in Tina Robnik so bile z visokimi zaostanki daleč od finala, Ilka Štuhec pa je imela na progi ogromno težav in je v spodnjem delu odstopila.

Na štartu se ji je mešalo
Vrhunec dvodnevnega smučarskega praznika v štajerski prestolnici je sledil v nedeljo, ko je bil na sporedu slalom. 18 tisoč gledalcev je prišlo na svoj račun, saj je Maze pometla s konkurenco in se razveselila velike zmage. Bila je razred zase, drugouvrščeno Švedinjo Frido Hansdotter je premagala za kar 86 stotink sekunde, za nameček je v obeh vožnjah postavila najhitrejši čas. Popolna dominantnost šampionke iz Črne na Koroškem. "Čudovito je zmagati pred domačim občinstvom. Zabavala sem se, a za zmago sem se morala tudi boriti. Na štartu se mi je 'mešalo'. Težko mi je bilo ostati osredotočena. Spodbujala me je krasna množica, čutila sem nekaj pritiska, zato ni bilo lahko. Zelo ponosna sem nase. Med obema vožnjama so me spraševali, zakaj sem tako tečna in tako grdo gledam, ampak včeraj sem se naučila, da moram ostati zbrana do konca. Bila sem prav jezna, ker mi včeraj ni uspelo zmagati. Hvala vsem," je povedala po tekmi.

Drugi slalomski nastop Tine Maze
Tina Maze tretja Slovenka z zlato lisico
Družba Mateje Svet in Urške Hrovat ji veliko pomeni

Tina Maze je tako dobila seštevek veleslaloma in slaloma za Zlato lisico in ponovila uspeh Mateje Svet ter Urške Hrovat. "Veliko mi pomeni, da sem zdaj v družbi Urške in Mateje. Ponosna sem in v superlativih gledam na vse skupaj. Toda osem stotink mi je zmanjkalo do slavja na veleslalomu, tako da dvojna zmaga na Zlati lisici ostaja cilj za naprej. Motivacije in ciljev mi torej ne manjka," je poudarila.

Tinina zmaga pika na i prazniku pod Pohorjem