Emily Arthur je padla v finalu žleba in osvojila 11. mesto. Foto: Reuters
Emily Arthur je padla v finalu žleba in osvojila 11. mesto. Foto: Reuters
Shaun White
Shaun White lovi tretje olimpijsko zlato. Foto: Reuters

Mladih še ne zanimajo epske bitke z vetrom in mrazom na večkilometrskih razdaljah, sploh pa tam pri teh nam bolj domačih športih Azijcev, izjema so le skoki z Japonci, ni v ospredju. Mladi bi vse radi hitro in takoj. Deskanje jim to omogoča. Ko so v Naganu v olimpijski program sprejeli družino športnikov, ki jim je malo mar za nacionalne simbole na svojih na videz nekaj deset številk prevelikih oblačilih, so se tradicionalisti križali. Po 20 letih pa bi lahko za deskanje prostega sloga rekli, da je eden izmed tistih športov, ki na najpomembnejših trgih v ZDA in na Kitajskem drži mlade bližje olimpijskemu dogajanju. MOK in njegove korporacije se tega zavedajo.

Kljub večinoma povsem otroškim obrazom, ki so v olimpijski nastop vložili bistveno manjše število ur trdega dela na treningih kot v katerem drugem športu, pa deskarji vseeno so vrhunski športniki. Ob močnem vetru, ki je včeraj še enkrat preprečil alpski program, so jih na mednarodni smučarski zvezi, ki vodi tekmovanja na snegu, neupravičeno potisnili v veliko tveganje. Finale deklet v snežnem parku je bil namesto praznika domiselnih, akrobatsko dovršenih trikov parada padcev, ki bi se lahko tudi bolj grozno končali. Mladostnikov in mladostnic, ki izvabljajo vriske Korejk in Korejcev, kot so jih včasih The Beatles, ko so se povsem zakriti z velikimi smučarskimi očali in zaščitno masko sprehodili mimo, ni nihče nič vprašal, pomembno je bilo, da si je FiS tisti dan zagotovil vsaj eno od načrtovanih tekem na malih zaslonih po vsem svetu.

V žlebu izstopata dve imeni. Američanka Chloe Kim, ki je pri 17 letih tudi že štirikratna zmagovalka X-iger in edina punca, ki so jo kadar koli na tekmah sodniki nagradili s čisto stotico, ter zdaj že 31-letni Shaun White, ki lovi tretje olimpijsko zlato v žlebu s fanti, ki bi jim bil lahko že oče. Da boste razumeli razsežnost njunih karier, White ima pokrovitelja od svojega sedmega leta starosti in je po ocenah Forbesa v svojih najuspešnejših letih služil celo okrog 10 milijonov dolarjev letno prek sponzorjev, za Kimovo pa so prepričani, da bi zlato osvojila tudi pred štirimi leti v Sočiju, če ne bi obstajala starostna omejitev. Tu je še posebej priljubljena, saj je prva generacija izseljencev iz Južne Koreje in večji del njene družine še vedno živi na tem polotoku. Danes je postala najmlajša ameriška olimpijska zmagovalka na zimskih igrah, pred dvema dnevoma pa je v snežnem parku moški ameriški starostni rekord premaknil Redmond Gerard, Kimova pa je po starosti (mladosti) za nameček zdaj rekorderka tudi med vsemi športnicami na snegu v zgodovini olimpijskih iger.

Shaun White ima pokrovitelja od sedmega leta
Shaun White ima pokrovitelja od sedmega leta