Peter Kauzer je pred dvema letoma na progi v Riu osvojil olimpijsko srebro. Foto: Reuters
Peter Kauzer je pred dvema letoma na progi v Riu osvojil olimpijsko srebro. Foto: Reuters

"Mislim, da so v vseh treh kategorijah sposobni poseči po najvišjih mestih. Tri zmage bi bilo verjetno malce preveč napovedovati, ampak srčno upam, da bomo imeli vsaj kolajno ali dve. S kolajno v vsaki izmed kategorij pa bi bil zelo vesel," so želje vodje tekmovalnega dela kajakaške zveze Jerneja Abramiča. Ta bo v Brazilijo peljal kajakaše Petra Kauzerja, Martina Srabotnika in Žana Jakšeta, kanuiste Benjamina Savška, Luko Božiča in Anžeta Berčiča ter kajakašice Evo Terčelj, Uršo Kragelj in Ajdo Novak.

Eden tistih, ki se z veseljem spominja proge v Riu, je Kauzer, saj je pred dobrima dvema letoma prav tam osvojil olimpijsko srebro: "Dobro se počutim, zdrav sem. Ne glede na to, da sem v Španiji naredil napako, pa nisem preveč razočaran. Veseli me, da sem kljub napakam hiter, brez težav prihajam v finale, zakaj pa ne bi v Riu sezone končal tako, kot sem jo začel." V uvodu sezone je med drugim osvojil tudi naslov evropskega prvaka. S SP-ja ima tudi že tri posamične kolajne, prvak je bil v Bratislavi 2011 in Seu d'Urgellu 2009, bronast pa v Pauju 2017.

Čeprav Savšku v tej sezoni še ni popolnoma steklo, pa bo med favoriti za medalje med kanuisti. Zadnje štiri SP-je je vselej končal na stopničkah, lani je bil prvak, 2015 podprvak, 2013 in 2014 pa je bil bronast. "Motiviran sem, da dosežem še ene stopničke. To si res želim v tej sezoni, saj sem vedno ostajal tik pod vrhom. Upam, da bom na SP-ju naredil tisti preskok in se prebil do stopničk. Progo poznam še z OI. Ko bom prišel na prizorišče, bom poskusil dobiti prave občutke in nato postopoma napredovati od kvalifikacij do finala," pravi Savšek.

Optimistično bo v Brazilijo odpotovala tudi Kragljeva. "Glede na to, koliko poznam konkurenco in svoje veslanje, verjamem, da sem lahko zelo konkurenčna in da ob dobrih nastopih lahko dosežem dober rezultat. Ta sezona mi sicer ni bila posebej naklonjena, nisem imela sreče, v Tacnu sem bila četrta, v Seu d'Urgellu sem zbolela ... Se pa zelo dobro počutim v čolnu, tudi misli so na pravem mestu, upam, da bo tako tudi v Riu ter da bom svoje znanje pokazala takrat, ko bo treba," pravi Kragljeva, že bronasta na SP-ju, in sicer v ekipni vožnji 2010 v Tacnu in 2013 v Pragi.