Jasmin Kurtić in Kostas Katsouranis med sobotno tekmo v Kufsteinu, kjer je Kurtić v 87. minuti Slovencem zagotovil remi (1:1). Njegovo samozavest kaže tudi to, da je kljub debiju v reprezentanci kar trikrat vzel žogo in izvajal prosti strel. Foto: EPA
Jasmin Kurtić in Kostas Katsouranis med sobotno tekmo v Kufsteinu, kjer je Kurtić v 87. minuti Slovencem zagotovil remi (1:1). Njegovo samozavest kaže tudi to, da je kljub debiju v reprezentanci kar trikrat vzel žogo in izvajal prosti strel. Foto: EPA
Uroš Dovžak in Jasmin Kurtić
Ko se je Kurtić 3. avgusta 2010 takole predstavil v Novi Gorici, si najbrž nihče ni predstavljal, da ga bo pot že čez slabih pet mesecev vodila v Palermo. V hitrem času je tedaj vzbudil zanimanje še nekaterih drugih italijanskih prvoligašev, ob sanjskem prestopu pa je dejal, da je njegov naslednji cilj igranje v članski reprezentanci. Foto: Ervin Čurlič
Jasmin Kurtić
Veselje s Fabiem Liveranijem ob premiernem zadetku v Serie A 10. aprila 2011 proti Ceseni. Foto: EPA

Selektor mlade slovenske nogometne reprezentance je bil pred leti Kurtićev trener pri Beli krajini, kjer je tedaj 18-letnega mladeniča 15. aprila 2007 prvič posedel na klop v prvi slovenski ligi. Tekmec so bile - zanimivo - Domžale, vendar "Kurta" tedaj ni dobil priložnosti za igro proti moštvu, ki ga je vodil Slaviša Stojanović.
To je ostalo edino bližnje srečanje Kurtića s prvo ligo vse do poletja 2010, ko se je pri 21 letih iz črnomeljskega drugoligaša (ob igranju nogometa je tedaj hodil tudi v službo) preselil v Novo Gorico in debitiral na tekmi 5. kroga v Kopru 14. avgusta. Postal je nepogrešljivi član začetne enajsterice belo-modrih, a po samo 15 odigranih srečanjih za Hit Gorico ga je čakala nova selitev - v Palermo. Neuradno je vrednost odškodnine ob prestopu na Sicilijo, ki sta si jo Gorica in Bela krajina razdelili, znašala med 300 in 400 tisoč evri.
Zelo priden in nadarjen
"Pred odhodom v Novo Gorico me je o njem povprašalo veliko slovenskih klubov. Za Gorico se je najbrž odločil, ker se tam dobro dela z mladimi. Tak "profil" igralca so takrat tam tudi potrebovali in bolje je, da greš tja, kjer te potrebujejo, kot pa tja, kjer imajo že več takšnih igralcev. "Mali" je v Gorici takoj pokazal, kaj zna, vzel je žogo in igral tako, kot igra že deset let," o fantu iz Kanižarice razmišlja Kavčič, ki je strelca sijajnega zadetka s prostega strela proti Grkom (1:1) opazil že v mlajših selekcijah. Po načinu igre še najbolj spominja na Stevena Gerrarda, po katerem se tudi zgleduje.

"Prijeten fant je. Vedno je rad treniral. Zelo je priden in talentiran," poudarja Kavčič. In kaj ga najbolj odlikuje? "Dober pregled nad igro, zelo dober udarec, ne samo s prostega strela, ampak tudi iz igre, prav tako je tehnično precej dobro podkovan ter uspešen tudi v preigravanjih in igri z glavo. Upa si in je samozavesten, ni pa to njegov "limit". Lahko je samo še boljši," z izbranimi besedami o Kurtiću govori Kavčič, ki mu je pred leti ponudil tudi priložnost v mladi reprezentanci, kjer je že igral z nekaterimi zdajšnjimi soigralci v članski izbrani vrsti. Je letnik 1989, tako kot Tim Matavž, Armin Bačinović in Andraž Struna. Za Stojanovića bi bil lahko rešitev na več položajih, saj je zelo raznovrsten. "V vezni vrsti lahko igra na vseh položajih, tako zadnjega veznega igralca kot ofenzivnega," priznava Kavčič.
Z Varesejem naskakuje uvrstitev v prvo ligo
Danes čaka Kurtića prva tekma kvalifikacij za preboj v Serie A. Njegov Varese, za katerega je 2. marca dosegel evrogol proti Vicenzi (glej od 1:50 dalje), bo doma igral proti Veroni, v soboto pa še v gosteh. Tekmeca sta se zadnjič pomerila prejšnjo soboto v Veroni, dan preden se je Kurtić prvič udeležil priprav članske reprezentance. Bilo je 3:0. Novi Stojanovićev up si seveda želi, da bi bilo tokrat drugače, saj se bo zmagovalec iz tega dvoboja za zadnjo vstopnico za prvo ligo pomeril z boljšim iz dvoboja Sampdoria - Sassuolo. V nedeljo dopoldne je po prihodu iz Kufsteina na slovensko obalo ponj prišel klubski šofer. Varese se je v kvalifikacijah boril že lani, ko je v polfinalu izpadel proti Padovi.

Od razpleta kvalifikacij je najbrž odvisna tudi Kurtićeva prihodnost. V Vareseju, kjer so prav tako spoznali, da je uporaben na več položajih na sredini igrišča, ga bodo po odlični sezoni težko zadržali. Morda se bo vrnil v Palermo, od koder je posojen, ali pa odšel v kakšen drug klub. Najbolj se za njegove usluge zanima Chievo (želel ga je tudi lani), ki naj bi bil z Belokranjcem že dogovorjen, toda vprašanje je, kaj bo povedal Palermo, s katerim ima pogodbo do leta 2015.
Zahović si je vzel premalo časa
Za Sicilijance je debitiral lani januarja ravno na pokalni tekmi proti Chievu, v Serie A pa se je vpisal med strelce že na drugi odigrani tekmi v tem tekmovanju aprila proti Ceseni. Sezono je končal s štirimi nastopi v italijanskem prvenstvu.

Športni direktor Maribora Zlatko Zahović je prejšnji teden v intervjuju za Delo izjavil, da je Kurtić edini, za katerega mu je žal, da ni igral za vijoličaste. Krivdo za to je prevzel nase, češ da si je vzel premalo časa, da bi ga podrobno spremljal in ocenil.