V petek se bodo na Ljubnem začele kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa sta na sporedu posamični tekmi, vse v prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju. Foto: www.alesfevzer.com
V petek se bodo na Ljubnem začele kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa sta na sporedu posamični tekmi, vse v prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju. Foto: www.alesfevzer.com

Po izgubi novoletnega termina so pod Rajhovko organizacijo prevzeli ob koncu januarja. V petek se bo začelo s kvalifikacijami, konec tedna pa bosta ob Savinji dve preizkušnji. Kljub težavam, ki so jih v tem delu Slovenije povzročile katastrofalne avgustovske poplave, je naprava odlično pripravljena in čaka na skakalno elito na čelu z vodilno v svetovnem pokalu. 18-letna Nika iz skakalne dinastije Prevc prihaja na Ljubno v rumenem, v skupni razvrstitvi pa ima 89 točk naskoka pred Juki Ito. Od 11 tekem v sezoni jih je pet končala na najvišji stopnički. Tako le še zmago zaostaja za slovensko rekorderko Niko Križnar, ki bo v Zgornji Savinjski dolini druga adutinja Zorana Zupančiča.

Najlepše je himno poslušati doma

Na štirih tekmah je Nika Prevc nastopila v rumeni majici. Cilj je, da jo nosi do konca sezone – ostalo je še 15 preizkušenj. Foto: AP
Na štirih tekmah je Nika Prevc nastopila v rumeni majici. Cilj je, da jo nosi do konca sezone – ostalo je še 15 preizkušenj. Foto: AP

"Lepo je poslušati himno v Nemčiji, kjer smo jo letos že dvakrat, še lepše pa jo je doma. Ostati moramo mirni in ne smemo obremenjevati tekmovalk z rezultati, saj so same do sebe velikokrat preveč zahtevne. Ostati moramo zbrani in osredotočeni na vse stvari, ki smo jih počeli v preteklosti in so nas pripeljale do sem. Ostati moramo zdravi, sveži in dobro pripravljeni. Vsako tekmo ciljamo na vrh," je dejal glavni trener slovenske reprezentance. O letos izjemni Niki Prevc pa je dodal: "Res je v tej sezoni vrhunsko pripravljena. Vemo, da se v skokih lahko marsikaj zgodi. Rumena majica je breme. Vedel sem, da bo breme tudi tekma dvojic, na kateri je nastopila prvič, a je z njo opravila suvereno. Dokazuje, da lahko prenaša vse te pritiske, vsekakor pa moramo ostati previdni. Kot pravim, marsikaj se v skokih lahko zgodi čez noč. Vse bomo storili, da rumeno majico zaščitimo in jo pripeljemo čim dlje. Cilj je seveda do konca sezone."

Nika, kot pravi, se z nošenjem rumene majice, s čimer je izpolnila svoje sanje, ko jo je v Beljaku 3. januarja prvič oblekla, ne obremenjuje. "O velikem kristalnem globusu ne razmišljam veliko. Delam pa ves čas, da bom do njega prišla," je odločna najstnica, ki je na zadnjih osmih preizkušnjah petkrat zmagala. Začelo se je v Engelbergu, potem je bila najboljša na olimpijski napravi v Garmischu, s čimer je postavila temelje za skupno slavje na novonastali turneji dveh večerov, nato je bila dvakrat brez konkurence še v Beljaku in na zadnji tekmi pred Ljubnim v Zau. Mini turneja na Japonskem se je za slovenske skakalke začela s šokom, saj so pred uvodno preizkušnjo v Saporu ostale brez opreme. Potem je imela na prvi tekmi na Okurajami Nika Prevc še veliko smolo, saj se ji je iz čevlja iztaknil klinček. Čeprav le z varovalko v peti skakalnega čevlja je varno pristala, toda poznalo se je pri rezultatu.

Navijači na Ljubnem naredijo tekmo posebno

Kar 12 SLovenk v kvalifikacijah na Ljubnem

"Ugotovila sem šele pri vožnji v iztek. V zraku me je zmotil nizek položaj smučke in njena neobvladljivost. Kar naenkrat sem izgubila ogromno višine, vseeno pa pri doskoku ni bilo težav," je neljubi dogodek opisala vodilna v svetovnem pokalu, ki je po številu zmag ujela tudi brata Domna. Skupaj ima družina Prevc kar 33 zmag v svetovnem pokalu. Peter je s 23 še vedno razred zase.

V Saporu se res ni začelo po slovenskih željah, zato pa je bil uspešnejši Zao, kjer sta Nika Prevc in Nika Križnar dobili tekmo dvojic, na posamični pa je mlajša skakalka še povišala prednost v skupnem seštevku: "Glede na to, kako se je začelo na Japonskem, z vsemi težavami z opremo in potem tudi s samimi skoki, sem zelo vesela, da se je v Zau vse popravilo in sestavilo. Ko je druga tekma odpadla, smo sprva vse želele, da bi bila, toda ko smo prišle na skakalnico in videle, v kakšnem stanju je po večurnem čakanju, smo razumele odločitev in nam ni bilo več toliko žal, da je bila odpovedana."

Na Ljubnem brez Eme Klinec

Zaradi zdravstvenih težav se je iz Japonske predčasno vrnila Ema Klinec, ki na Ljubnem ne bo nastopila. Na poti domov jo je spremljal Zoran Zupančič, ki je ob tem povedal: "Ema je bila zaradi teh težav umaknjena s treningov, do nadaljnjega tudi s tekmovanj. Odvisno je, kako bo rehabilitacija potekala. Ko se bo lahko vrnila, bomo sporočili, kdaj se bo pridružila tekmam."

Dokazala je, da se kljub 18-letom zna spopasti s pritiski. Kot je dejal Zupančič, rumena majica prinaša breme, s čimer pa se Nika odlično kosa. Prav tako je potrdila, da ji do živega ne pridejo težave, kakršne so imeli na Japonskem, saj je bila že v Zau znova predobra za konkurenco. "Nad skoki, ki sem jih pokazala na teh tekmah, na katerih sem zmagala, nisem bila presenečena. Vem, kaj zmorem oziroma kakšne so moje zmožnosti. Me pa veseli, da presenečam druge," je dejala članica kranjskega Triglava, ki bo na Ljubnem prva favoritinja. Na domači skakalnici ji lani ni šlo, predlani pa je bila najboljša sedma: "Vse tekme so zame enako pomembne in na vsaki se želim izkazati. Na Ljubnem je skakalnica manjša, kar ni tako zanimivo, je pa zaradi domačih navijačev vse skupaj nekaj posebnega. Ker je tekma v Sloveniji, mi je zaradi tega pri srcu. Sicer mi profil ne ustreza, toda domače okolje naredi svoje."

Križnar: Cilj je, da Nika rumeno majico zadrži do konca

Nika Križnar na Ljubno prihaja na krilih stopničk iz Sapora in zmage na preizkušnji dvojic z Niko Prevc. Foto: www.alesfevzer.com
Nika Križnar na Ljubno prihaja na krilih stopničk iz Sapora in zmage na preizkušnji dvojic z Niko Prevc. Foto: www.alesfevzer.com

V Saporu je na oder za zmagovalke skočila Nika Križnar, s šestimi zmagami najuspešnejša Slovenka in edina, ki je tudi dobila globus. Zdaj upa, da bo ob koncu letošnje zime kristalno lovoriko v vitrino pospravila tudi njena soimenjakinja: "Ljubno je za nas najpomembnejša tekma v sezoni. Čaka nas pester konec tedna. Pričakovanja so pred domačimi navijači višja, smo se pa sposobne umiriti in skakati, kot znamo. Potrudile se bomo po najboljših močeh. Nika ima rumeno majico in cilj je, da jo zadržimo do konca. Hkrati želimo tudi narediti napredek v pokalu narodov." V tem seštevku Slovenija vodi tik pred Avstrijo, ki ima le 12 točk manj. 23-letna skakalka SSK Norica Žiri je na Ljubnem že zmagala. Uspelo ji je pred tremi leti, bila pa je tedaj tudi članica ekipe, ki se je zavihtela na najvišjo stopničko. Leta 2016 so navijači pod Rajhovko slavili še eno domačo zmago, saj je bila najboljša Maja Vtič.

Križnar, ki se počasi vzpenja v seštevku svetovnega pokala, v katerem je zdaj sedma, je na Japonskem opravila ogromno dela pri iskanju opreme. Šla je do drugih reprezentanc, ki bi imele potrebno opremo – velikosti in znamke – in jih prosila, ali jo posodijo. Nekatere niso želele pomagati, je pa navedla Japonsko, Nemčijo in Kanado, ki so v športnem duhu priskočile na pomoč. Nika je sicer na koncu ostala brez opreme zase, saj je, kot je dejala, zmanjkalo časa. Sprva je bila razočarana, toda z dobrimi nastopi v Zau je bil škandal iz Sapora, kot ga je opisala, pozabljen.