Pierluigi Collina je bil strah in trepet na evropskih zelenicah. Foto: EPA
Pierluigi Collina je bil strah in trepet na evropskih zelenicah. Foto: EPA
Pierluigi Collina med novinarsko konferenco, na kateri je oznanil, da se poslavlja od sojenja.
Pierluigi Collina je bil vseskozi tarča novinarjev in fotografov. Foto: EPA

Karizmatičnega 45-letnega plešca je AIA obtožila navzkrižja interesov, potem ko je sprejel 800.000 evrov za sponzorsko pogodbo z Oplom, ki je med drugim tudi pokrovitelj prvoligaša Milana.

"Po 28 letih sem se odločil izstopiti iz AIA. Ne morem pomagati. Ljudje bi morali sodniku zaupati. Na koncu smo izgubili vsi," je dejal Collina, po mnenju mnogih najboljši delivec pravice na svetu.

Collina je februarja dopolnil 45 let in bi moral po pravilih prenehati soditi. Italijanska nogometna zveza je prav zaradi njega spremenila pravilnik, kar mu je omogočilo, da sodi še eno leto. Pred časom ga je v angleško premier ligo vabil podpredsednik tamkajšnje zveze David Dein.

Italijan je bil petkrat izbran za najboljšega sodnika na svetu, vrhunec njegove kariere pa je bilo sojenje finala svetovnega prvenstva leta 2002 med Brazilijo in Nemčijo. Aktiven je bil tudi zunaj igrišča, saj ga je njegova pojava naredila za zvezdnika oglasov. Med drugim ga je v svojem videospotu v animirani obliki upodobil tudi George Michael. Collina je napisal tudi knjigo z naslovom Pravila igre, ki je prav tako postala uspešnica.