James Rodriguez je bil s šestimi goli prvi strelec SP-ja v Braziliji. Foto: EPA
James Rodriguez je bil s šestimi goli prvi strelec SP-ja v Braziliji. Foto: EPA
Robert Lewandowski bo prvič zaigral na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Mohamed Salah
Mohamed Salah bo zaigral prvič po poškodbi v finalu Lige prvakov. Foto: EPA

Dan bosta ob 14. uri v Saransku odprli Kolumbija in Japonska. Sodil bo 41-letni Koprčan Skomina, pomočnika bosta Robert Vukan in Jure Praprotnik. Debitiral bo na svetovnem prvenstvu, potem ko je sodil na zadnjih dveh evropskih prvenstvih.
"Kofetarji" so "modre samuraje" nadigrali že v skupinskem delu pred štirimi leti v Braziliji (4:1) in se nato prebili do četrtfinala, kjer jih je izločila Brazilija. Kolumbijci imajo v Rusiji velike apetite. "Osvojili bomo Rusijo," je na družbenih omrežjih sporočil Radamel Falcao, ki bo ob zlatem čevlju prejšnjega svetovnega prvenstva Jamesu Rodriguezu (6 golov) glavna nevarnost za gol Japoncev.

Če hočejo seči v višave, bodo morali Kolumbijci popraviti prav igro v napadu. Na 18 kvalifikacijskih tekmah so dosegli le 21 golov in se prebili na svetovno prvenstvo šele v zadnjem krogu. "Morali bomo prevzeti pobudo od samega začetka. To je del našega karakterja. Morali bomo samozavestno napadati, ob tem pa ne smemo izgubiti obrambne trdnosti," je povedal vezist Abel Aguilar.
Japonci so aprila nepričakovano zamenjali selektorja Vahida Halilhodžića z Akiro Nišinom, kar sodeč po skromnih predstavah na prijateljskih tekmah ni prineslo napredka. Nišino pravi, da bi bila zmaga nad Kolumbijo mali čudež. Japonci imajo izkušeno ekipo, s tremi igralci – Jutom Nagatomom, Šindžijem Okazakijem in kapetanom Makotom Hasebejem, ki so za reprezentanco zbrali več kot 100 nastopov.

Lewandowski lačen golov
Prvi krog skupinskega dela bosta zaključili Poljska in Senegal, ki bosta obračun začela ob 17. uri v Moskvi. V ospredju bo dvoboj med najboljšim poljskim strelcem, zvezdnikom Bayerna Robertom Lewandowskim in odličnim branilcem, nogometašem Napolija Kalidoujem Koulibalyjem, znanim tudi pod vzdevkom K2. Primerjava z mogočno goro v Himalaji ni iz trte izvita. Koulibaly je izjemno fizično močen, inteligenten in tehnično praktično brezhiben.

Lewandowski, ki bo prvič zaigral na svetovnem prvenstvu, je na 10 kvalifikacijskih tekmah dosegel 16 golov. Blesti tudi v Bayernu, a mu očitajo, da v reprezentančnem dresu zataji na najvišji ravni. Na EP-ju 2012 in 2016 je zatresel mrežo le dvakrat. "V tej sezoni sem igral manj tekem, zato sem spočit. Upam, da se bo ta svežina pokazala. Priprave so bile zame povsem drugačne. Ne vem, koliko priložnosti bom imel, toda ko bosta na meni dva igralca, bodo moji soigralci imeli več prostora. To bomo skušali unovčiti. Sam sem lačen golov, upam, da bodo prišli na največji sceni, svetovnem prvenstvu," je odločen Lewandowski.

Salah bo igral od prve minute
Z večerno tekmo med Rusijo in Egiptom se bo na prvenstvu začel drugi krog. Rusi so na prvi tekmi s 5:0 odpravili Savdsko Arabijo in dosegli najvišjo zmago na prvenstvu. Tokrat bodo imeli precej težje delo, saj jim bo na drugi strani stal ranjeni Egipt, ki je na prvi tekmi izgubil proti Urugvaju. Poraz bi Egipčane praktično že izločil s svetovnega prvenstva.

Mohamed Salah, ki je na prvi tekmi sedel na klopi, čeprav so govorili, da je okreval po poškodbi, bo zaigral od prve minute. Argentinski strateg Hector Cuper se zaveda, da sta na drugi strani branilca Sergej Ignaševič in Jurij Žirkov stara 38 oziroma 34 let. To bo skušal hitri Salah izkoristiti in Egiptu zagotoviti prvo zmago na svetovnih prvenstvih. Pri Rusih, ki bi bili zadovoljni tudi s točko, bo manjkal poškodovani vezist Alan Džagojev. Nared bo za izločilne boje, seveda, če se Rusi tja uvrstijo.

Skupina H, Saransk, torek ob 14.00:
KOLUMBIJA - JAPONSKA

Verjetni postavi:

Kolumbija: Ospina, Arias, Yerry Mina, Davison Sanchez, Mojica, Aguilar, C. Sanchez, Ju. Cuadrado, James Rodriguez, Muriel, Falcao.

Japonska: Kavašima, Sakai, Jošida, Makino, Nagatomo, Hasebe, Jamaguči, Honda, Kagava, Inui, Muto.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)


Skupina H, Moskva - Spartak, torek ob 17.00:
POLJSKA - SENEGAL

Verjetni postavi:

Poljska: Szczesny, Piszczek, Bednarek, Pazdan, Rybus, Krychowiak, Linetty, Blaszczykowski, Zielinski, Grosicki, Lewandowski.

Senegal: K. N'Diaye, Wague, Koulibaly, Sane, Sabaly, Kouyate, Gueye, A. N'Diaye, Mane, Konate, Sakho.

Sodnik: Navaf Šukrala (Bahrajn)


Skupina A, St. Peterburg, torek ob 20.00:
RUSIJA - EGIPT

Verjetni postavi:

Rusija: Akinfejev, Mario Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Žirkov, Gazinsky, Zobnin, Samedov, Čerišev, Golovin, Smolov.

Egipt: El Šenavi, Fathy, Gabr, Hegazi, Abdel Šafi, Elneny, Hamed, Salah, Said, Trezeguet, Mohsen.

Sodnik: Enrique Caceres (Paragvaj)