Tomo Šokota je kot pravi napadalec izkoristil nespretnost domžalske obrambe. Foto: Reuters
Tomo Šokota je kot pravi napadalec izkoristil nespretnost domžalske obrambe. Foto: Reuters
Luka Žinko in Luka Modrič
21-letni Luka Modrić (spodaj) iz Zadra je alfa in omega Dinama: organizator igre, kapetana in prvi zvezdnik kluba. Foto: Reuters
Nemočni Dario Zahora
Daria Zahora je otrok Dinama, a tokrat je nosil rumeni dres Domžal. Foto: RTV SLO
Veselje igralcev Dinama
Dinamo je po zgodnjem vodstvu preudarno nadzoroval potek igre. Foto: RTV SLO
Bad Blue Boysi
Zloglasni Bad Blue Boysi so tokrat navdušili z vzornim navijanjem. Foto: RTV SLO
Boleč poraz Domžalčanov

Kakovostna razlika v nabito polnem Športnem parku je bila vidna od prve minute. Gostitelji so igrali v krču, napovedan agresivni nogomet pa je bolj odlikoval hrvaške prvake. Zagrebčani so hitro prevzeli pobudo, Luka Modrić je v 7. minuti prodiral po desni strani, od koder je v kazenski prostor poslal predložek. Luka Žinko je žogo 'pohodil', Luka Elsner jo je zamudil, Tomo Šokota pa pospravil v mrežo nemočnega Dejana Nemca.

Samo en strel v prvem delu
Prvo napadalno akcijo so varovanci Slaviše Stojanoviča sestavili šele v 28. minuti, ko je Zlatan Ljubijankič z glavo streljal previsoko. Do takrat je bilo razmerje v posesti žoge kar 62:38 za Hrvate. V zadnjih četrt ure se je ravnovesje vzpostavilo, a hkrati nihče ni resno ogrozil naprotnikovih vrat. Sploh edini strel v okvir vrat v prvih 45 minutah je sprožil strelec Šokota.

Modrićev mat v dveh potezah
Po obetavnem začetku Domžal v drugem delu in prvemu neposrednemu strelu (Žinko) na vrata Georga Kocha je Janez Aljančič nespametno podrl prodirajočega Modrića. Iz enajstih metrov je na 2:0 povišal kar sam kreator igre modrih - kapetan Luka Modrić. Proti koncu so se gostje preveč povlekli nazaj, kar so Domžalčani izkoristili za zaključni pritisk. Na 1:2 je pred iztekom rednega dela znižal prisebni rezervist in novinec v domžalskem dresu Dražen Žeželj. V zadnji minuti je z razdalje nevarno streljal še Dario Zahora, a je žoga zletela tik mimo Kochovih vrat .

Druga etapa čez šest dni na Maksimiru
V Domžalah se je odvila prva etapa obračuna slovenskega in hrvaškega prvaka, povratna tekma bo že čez teden dni v Zagrebu, kjer bodo Hrvatje močnejši še za tokrat kaznovanega trenerja Branimirja Ivankovića. Domžale za nadaljevanje evropske sezone na zagrebškem Maksimiru v torek ob 20.15 čaka skorajda misija nemogoče ...

Izjave po tekmi:
Slaviša Stojanovič, trener Domžal: "Atmosfera je bila lepa in v veliko čast nam je, da se je tekma danes odigrala. Individualna kakovost štirih, petih nasprotnih igralcev je strašanska, kar vsezkozi ponavljam. Naivno smo prejeli zadetka, če bi ju na drugačen način, bi manj bolelo. V Zagrebu bomo naredili vse, kar je mogoče, da se predstavimo v kakovostni luči."

Rajko Magić, pomočnik trenerja Dinama:

"Glede na priložnosti smo zasluženo zmagali, toda ne smemo misliti, da smo s to tekmo vse rešili. To je le prvi korak, odločilni pa nas čaka v Zagrebu. Čeprav smo igrali brez nekaterih reprezentantov, smo dokazali, da imamo vizijo in da lahko nekaj dosežemo v Evropi."

Luka Modrič, kapetan Dinama:
"Bilo je skoraj tako, kot smo pričakovali. Vedeli smo, da so Domžale dobra ekipa in nismo verjeli našim časopisom. Domžal nismo podcenjevali. Smo veliko boljše moštvo in trdno verjamem v napredovanje."

Nenad Protega, športni direktor Domžal:
"Fantom vsa čast za celo tekmo, z izjemo prvih 20, 25 minut. To so izkušnje. Ampak sem optimist, gremo v Zagreb zmagat!"

Luka Elsner, branilec Domžal:
"Bilo je za pričakovati, da bodo zadrževali žogo. So kakovostnejši in boljši kot mi. Po zadetku smo rabili nekaj časa, da smo prišli k sebi. Žal je tako bilo. Tudi drugi gol so dosegli v pravem trenutku. Vsaj v 1. polčasu smo delovali prestrašeno, kot da prvič stojimo na igrišču. V drugem smo začeli igrati bolje. In si s tem golom dali nekaj upanja. Igra se še 90 minut, vse je še mogoče."

Dražen Žeželj, strelec za Domžale:
"Igrali smo zakrčeno, nato pa je bilo bolje. V Zagreb gremo, da dosežemo dva zadetka."


Liga prvakov, 2. krog kvalifikacij, prva tekma, danes ob 20.30 (prenos na TVS 2):

DOMŽALE       1 - 2       DINAMO ZAGREB
Žeželj 87. Šokota 7.
Modrić 51./11-m
---------------------------------------
Nemec Koch
Aljančič Etto
Varga Schildenfeld
Elsner Carlos
Kirm Čale
Žinko Vukojević
Brezič Pokrivač **
Grabič ** Sammir
Ljubijankič Guela *
Zahora Modrić
Janković * Šokota
---------------------------------------
* 67./Žeželj * 78./Mikić
** 80./Jusufi ** 80./Chago

Sodnik: Thomas EINWALLER (Avstrija)
 
PJUNIK (ARM) - ŠAHTJOR DONECK 0:2 (0:1)
TAMPERE (FIN) - LEVSKI SOFIJA 1:0 (1:0)
KÖBENHAVN - BEITAR JERUZALEM 1:0 (1:0)
GENK - SARAJEVO 1:2 (1:1)
DEBRECEN - ELFSBORG (ŠVE) 0:1 (0:0)
ZAGLEBIE LUBIN (POL) - STEAUA BUKAREŠTA
0:1 (0:0)
GLASGOW RANGERS - ZETA (ČG) 2:0 (0:0)
ASTANA (KAZ) - ROSENBORG 1:3 (1:1)
VENTSPILS (LAT) - SALZBURG 0:3 (0:2)
BEŠIKTAŠ - ŠERIF (MOL) 1:0 (0:0)
ŽILINA (SLK) - SLAVIJA PRAGA 0:0
CRVENA ZVEZDA - L. TALLIN 1:0 (1:0)

HAFNARFJÖRDUR (ISL) - BATE BORISOV/BLR
1:3 (1:1)



Povratne tekme bodo teden dni kasneje.
   
T. G.
Boleč poraz Domžalčanov