Chievo je za kapetana Slovenije Boštjana Cesarja že sklenjena zgodba, tako da bo spomladanski tekmi z Islandijo pričakal brez omembe vrednega igralnega časa. Foto: EPA
Chievo je za kapetana Slovenije Boštjana Cesarja že sklenjena zgodba, tako da bo spomladanski tekmi z Islandijo pričakal brez omembe vrednega igralnega časa. Foto: EPA
Samir Handanović, Inter
Kljub dvema hitro prejetima goloma, pri čemer ga je Bergessio presenetil s strelom za 2:0, je bil Samir Handanović znova med najbolje ocenjenimi "interisti" - na večini lestvic je zaostal le za režiserjem velikega preobrata Rodrigom Palaciem. Foto: EPA
Milivoje Novaković
Po napovedih selektorja se bo Milivoje Novaković po letu in pol vrnil v slovensko reprezentanco, ki ima ravno z napadalci trenutno največ zdravstvenih težav. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gylfi Sigurdsson in Aleš Mertelj
Islandski upi se krepijo: nadarjeni Gylfi Sigurdsson je na zadnjih dveh tekmah za Tottenham prispeval gol in podajo, pri čemer je odigral celotni derbi z Arsenalom; prvi napadalec Alfred Finnbogason pa je v zadnjem mesecu zabil 5 golov za Heerenveen in je z 19 goli drugi strelec Eredivisie. Foto: Reuters

V petek, 22. marca, Slovenijo čaka v Ljubljani na Stožicah dvoboj z Islandijo, toda konec tedna iz tujine ni prišla skoraj nobena dobra novica o izstopajoči predstavi kakšnega izmed najboljših slovenskih nogometašev. Pred novim/starim selektorjem Srečkom Katancem je tako nič kaj hvaležna naloga, saj tudi zunaj trenutne reprezentance ni veliko uporabne izbire.

Največ so v preteklih dneh pokazali domači reprezentanti iz Maribora - zadeli so vsi trije igralci v polju Rajčević, Cvijanović in Berić, ki bodo očitno prisilili selektorja, da ostanejo v njegovih načrtih. Kaj pa na tujem?

Handanovića ne bo zamenjal Belec
Pri vratarjih je bil Samir Handanović med junaki Interjevega preobrata pri Catanii. Na začetku 2. polčasa pri izidu 2:0 je "Sarma" dobil dvoboj iz oči v oči z Gonzalom Bergessiom. Sledil je popoln preobrat "nerazzurrov" in Milančani so slavili z 2:3. Vmes je Slovenec še enkrat dobil dvoboj z argentinskim napadalcem, čemur je sledilo obojestransko petelinjenje, zaradi česar je prvi Interjev vratar prejel četrti rumeni karton sezone, kar pomeni, da bo naslednjo tekmo z Bologno presedel na tribuni. A redke priložnosti v vratih Interja ne bo dočakal tretji reprezentančni vratar Vid Belec, saj ga že tokrat sploh ni bilo med trojico vratarjev v postavi gostov.

Osrednja branilca na stranskem tiru
Med branilci so težave z obema strebroma obrambe - Marko Šuler, ki je bil že tako v drugem planu Legie, se ukvarja s poškodbo, medtem ko je Boštjan Cesar obsojen na klop, saj se mu izteka pogodba, podaljšanje sodelovanja s Chievom pa je zavrnil že pred časom in je bil ob izteku zimskega prestopnega roka tik pred odhodom v Sampdorio. Zaradi kartonov je moral tekmo Kölna izpustiti Dominic Maroh.

Kakšne so kaj branilske rezerve? V italijanskem drugoligašu Modeni se je v prvi postavi ustalil nekdanji branilec Maribora in posojeni član Palerma Siniša Anđelković, ki je letos 20-krat zaigral v Serii B, od tega 18-krat celotno tekmo.

Zadnji vezist ostaja uganka
V vezni liniji je največ igralcev, ki so v pogonu, pri čemer pa nista v stalnem pogonu ravno igralca, ki bi morala zapolniti ključno "luknjo" na igrišču - mesto defenzivnega vezista. Armin Bačinović zaradi neumne izključitve, za katero se je opravičil klubu in navijačem Verone, prestaja kazen treh tekem neigranja. Rene Krhin medtem enkrat odigra vso tekmo, in to čisto spodobno, na naslednji tekmi pa obsedi na klopi.

Rezervnih možnosti na sredini igrišča ni veliko - Rok Elsner je zaradi iztekanja pogodbe tako kot Cesar na klopi, Dare Vršič pa v igro Austrie Dunaj še naprej čaka na vstop s klopi. (Daleč stran na enem drugem vlaku je Robert Koren dosegel 8. gol sezone, njegov Hull pa v boju za vstop v Premier ligo zaseda 2. mesto druge angleške lige.)

Povsem zdesetkan napad
Največ težav se je zadnje tedne nakopičilo v napadu. Prvi napadalec Tim Matavž je zbolel, Zlatko Dedić je poškodovan še od prejšnjega zbora, z bolečinami v mišicah se spopada Dejan Lazarević, medtem ko je Valter Birsa kljub uspešnemu igranju "jokerja" pri Torinu tokrat s klopi spremljal reprezentančna soigralca iz Palerma (0:0).

Obeta se vrnitev "samurajev"
Potem ko je Anglija oz. njeno drugoligaško področje vase neznano kam posrkala Nejca Pečnika in Etiena Velikonja, je pričakovati, da bosta reprezentančni napad okrepila "samuraja". Na Japonskem se je začela sezona 2013, pri čemer se je po poškodbi uspešno vrnil Zlatan Ljubijankić, še bolje pa je šlo Milivoju Novakoviću, ki je z lepim in uspešnim preigravanjem zrežiral vodstvo Omije Ardidže z 2:0, vendar pa "vevericam" Zdenka Verdenika ni zadostovalo za zmago (2:2).

Kdo se bo spopadel z Islandci, bomo izvedeli izvedeli v kratkem, ko bo Katanec objavil svoj drugi reprezentačni seznam, na katerem se lahko pričakujejo spremembe in tudi presenečenja, saj je selektor jasno dal vedeti, da še zdaleč nima dokončno oblikovanega jedra nove nogometne Slovenije.

Handanovićeva obramba pri 2:0 za Catanio



Novakovićeva podaja za začetek sezone na Japonskem
(od 1:45)



"Izjemno" - Zeljkovićev evrogol s prostega strela

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (24)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe

VRATARJI (3)

VId BelecInter (ITA)Catania - Inter 2:3/izven moštva
Jasmin HandanovićMariborOlimpija - Maribor 1:3* (P);
Maribor - Triglav 4:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Samir HandanovićInter (ITA)Catania - Inter 2:3vso tekmo v 70' - 4. karton - sledi tekma neigranja

BRANILCI (8)

Mišo BrečkoKöln (NEM II)FSV Frankfurt - Köln 1:1
vso tekmo/
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Fiorentina - Chievo 2:1

/

na klopi
Branko IlićAnorthosis (CIP)Anorthosis - Ayia Napa 5:1;
Ethnikos Achna - Anorthosis 2:2
/;
vso tekmo
kartoni;
/
Bojan JokićChievo (ITA)Fiorentina - Chievo 2:1
70' (1:1) /
Dominic Maroh *Köln (NEM II)FSV Frankfurt - Köln 1:1
vso tekmokartoni
Aleksander RajčevićMariborOlimpija - Maribor 1:3* (P);
Maribor - Triglav 4:1
vso tekmo;
vso tekmo
v 91' za 1:3;
v 39' za 3:0 - 2. gol sezone
Andraž StrunaCracovia (POL II)*** zimski premor ***-3. mesto (od 18) v 2. ligi
Marko ŠulerLegia Varšava (POL)Legia - Belchatow 0:0

/

poškodovan

VEZISTI (8)

Armin BačinovićHellas Verona (ITA II)Bari - Verona 0:2;
PON: Verona - Padova
/;
/
kaznovan za 3 tekme

Goran Cvijanović

MariborOlimpija - Maribor 1:3* (P);
Maribor - Triglav 4:1
vso tekmo;
61' (4:1)
/; v 30' - 8. gol sezone
Josip IličićPalermo (ITA)Torino - Palermo 0:0
vso tekmo
/
Kevin Kampl *Salzburg (AVT)

Salzburg - Dunajsko NM 3:1

/kartoni
Andraž KirmGroningen (NIZ)Roda - Groningen 4:1

vso tekmo

/
Rene KrhinBologna (ITA)Bologna - Fiorentina 2:1;
Bologna - Cagliari 3:0
vso tekmo;
/
tekma v torek;
na klopi
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Torino - Palermo 0:0vso tekmo v 40' - 3. karton
Aleksandar RadosavljevićVVV Venlo (NIZ)PSV - VVV 2:0
vso tekmo
/

NAPADALCI (5)

Robert BerićMariborOlimpija - Maribor 1:3* (P);
Maribor - Triglav 4:1
vso tekmo;
vso tekmo
priigral 11-m za 1:2; v 5' - 6. gol sezone
Valter BirsaTorino (ITA)Torino - Palermo 0:0/

na klopi

Zlatko Dedić *Bochum (NEM II)Kaiserslautern - Bochum 0:0/poškodba stegenske mišice
Dejan LazarevićModena (ITA II)Modena - Brescia 2:2;
Cesena - Modena 1:0
/;
/
poškodovan;
na klopi
Tim MatavžPSV (NIZ)PEC Zwolle - PSV 0:3 (P);
PSV - VVV 2:0
/;
/
zbolel;
bolan

* - zaradi poškodbe niso zaigrali ob Katančevem debiju proti BiH (0:3)