Posel med Mariborom in Sturmom je bil izpeljan v noči iz torka na sredo, tako da se bo Robert Berić v sredo popoldne že pridružil novim soigralcem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Posel med Mariborom in Sturmom je bil izpeljan v noči iz torka na sredo, tako da se bo Robert Berić v sredo popoldne že pridružil novim soigralcem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Darko Milanič med šampionskim slavjem Maribora
Pred manj kot dvema mesecema je NK Maribor slavil 11. naslov slovenski prvakov, ki pa so zdaj ostali brez trenerja, športnega direktorja in strelca 20 golov v minuli sezoni. Foto: Aleš Fevžer
Robert Berić v dresu Interblocka
Krčan Berić je širšo Slovenijo nase opozoril pri Interblocku, a med člani je debitiral že v matičnem klubu - za Krško je v 2. SNL na 11 nastopih dosegel en gol. Foto: Aleš Fevžer/www.nkinterblock.eu

Po treh letih igranja v "vijoličastem" dresu se 22-letni Krčan iz glavnega mesta slovenske Štajerske seli v glavno mesto avstrijske Štajerske, kjer bo po samo mesecu dni ločitve znova zaigral pod vodstvom trenerja Darka Milaniča.

Zadnji "Zahovičev" milijon za Maribor
S Sturmom je 188 cm visoki napadalec sklenil 4-letno pogodbo. Po že prej objavljenih podatkih avstrijskih medijev, naj bi Maribor dobili okoli milijon evrov odškodnine, medtem ko naj bi se letna Berićeva plača gibala okoli 200 tisoč evrov. Prestop je že pred dobrim tednom izpogajal Zlatko Zahovič, ki je medtem v nedeljo pozno zvečer povsem nepričakovano odstopil s funkcije športnega direktorja, ki jo je uspešno opravljal 6 let.

Z uradnim prestopom se je oklevalo nekaj dni, ne zaradi Zahovičevega odstopa, temveč ker so Gračani o vlaganju v klub prepričevali Franka Stronacha, lastnika koncerna Magna. Pred Berićem so Sturm okrepili Anel Hadžić (Ried), Aleksandar Todorovski (Polonia Varšava), Marco Djuricin, Daniel Beichler (oba Hertha BSC) in Daniel Offenbacher (Salzburg).

Iz Maribora z lepimi spomini
"Rad bi se zahvalil vsem, ekipi, prejšnjemu in zdajšnjemu trenerju, zdaj trenutno nekdanjemu športnemu direktorju. Pa seveda navijačem, predvsem Violam. Za menoj je izjemno triletno obdobje, ponosen sem na trenutke v vijoličastem. Osvajali smo trofeje, bili uspešni v Evropi. Maribor mi je veliko dal, iz Maribora odhajam z lepimi spomini," je ob odhodu dejal strelec 37 zadetkov na 127 tekmah v dresu Maribora.

Dosegel dva šampionska gola
Kar dva izmed njegovih golov sta prinesla potrditev naslova prvaka (za leto 2013 proti Olimpiji v Ljudskem vrtu in za leto 2011 v Ajdovščini), šest jih je prispeval v evropskih tekmovanjih v sezoni 2012/13, s čimer je kot član Maribora postal tudi članski reprezentant Slovenije.

Napadalec z veliko streli, malo manj goli
Berić je slovensko nogometno javnost nase opozoril pri 17 letih, ko se je v sezoni 2008/09 prebil v prvo postavo Interblocka. Po dveh letih igranja pri zdaj že pokojnem klubu Joca Pečečnika je skupaj z Josipom Iličićem prestopil v Maribor. Medtem ko je "Jojo" za preboj na veliko sceno potreboval le dva meseca, je "Bero" pestila neučinkovitost, ki še zdaj velja za njegovo največjo hibo. Na 124 tekmah v petih sezonah v Prvi ligi je tako skupno dosegel 39 golov.

Najbolj donosne prodaje Zahoviča*
SEZONAIGRALECKLUBKUPNINA v evrih
2010/11Josip IličićPalermo (ITA)2,3 mio.
2012/13Etien VelikonjaCardiff City (ANG)2,0 mio.
2010/11Armin BačinovićPalermo (ITA)1,2 mio.
2010/11Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)1,2 mio.
2012/13Robert BerićSturm (AVT)1,0 mio.
2007/08Dimitar MakrievAšdod (IZR)1,0 mio.
2010/11Rene MiheličNacional (POR)900 tisoč
2011/12Luka KrajncGenoa (ITA)700 tisoč
2010/11Dejan ŠkolnikNacional (POR)500 tisoč
2010/11

Dalibor Volaš

Šerif Tiraspol (MLD)400 tisoč
SKUPNO
PRODAL
17 igralcev11,915 milijona

* - vir Transfemarkt.de