Nogometaši Mure 05 se bodo v nedeljo ob 18.00 na Fazaneriji pomerili z Luko Koprom. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Nogometaši Mure 05 se bodo v nedeljo ob 18.00 na Fazaneriji pomerili z Luko Koprom. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Kranj
Ob isti uri bo tudi tekma v Kranju med Triglavom in Nafto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Celje
Celjani bodo v nedeljo ob 19.00 gostovali pri Olimpiji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rudar
Rudar bo za uvod doma pričakal Domžale. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ljudski vrt
21. prvenstvo v samostojni Sloveniji bosta v soboto ob 20.00 v Ljudskem vrtu odprla Maribor in Hit Gorica. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

V letošnjem državnem prvenstvu v nogometu, ki se začenja danes ob 20.00 s tekmo med Mariborom in Hitom Gorico, se bo po napovedih največ prahu dvigalo okrog vijoličastih in Olimpije. V spodnjem sestavku boste sicer zaman iskali podatke o teh dveh klubih, saj jima bomo namenili posebno novico.

V tej si preberite, kakšno je stanje pred novo sezono v že omenjenih štirih sredinah ter kakšno je v Domžalah, Luki Kopru, Hitu Gorici in Rudarju, torej v tistih moštvih, ki bodo poskušala čim resneje mešati štrene obema "največjima".
MURA 05
Murskosobočani so po zavrnitvi Aluminija in Interblocka priložnost za igranje med elito zagrabili z obema rokama. Njihov glavni adut bodo gledalci, ki naj bi s plačanimi vstopnicami zapolnili vsaj tretjino predvidenega proračuna (300.000 evrov). Klubskemu menedžmentu je uspel tudi podpis pogodb z uglednima pokroviteljema, banko Unicredit in trgovskim podjetjem OBI.

Najpomembnejše okrepitve na igrišču so branilec Fabijan Cipot (tako kot trener Robert Pevnik je prišel iz Rudarja) ter napadalca Mate Eterović in Nusmir Fajić. Eterović, ki je v Sloveniji že igral (Maribor, Nafta), je v lanski sezoni nosil dres hrvaškega četrtoligaša Postira Sardi z otoka Brač in na 22 tekmah dosegel 39 zadetkov. Fajić je za Travnik v prvi ligi Bosne in Hercegovine zabil 14 zadetkov in bil drugi najboljši strelec prvenstva.

Od domačih fantov naj bi zablestel 16-letni Mitja Lotrič, za katerega se že zanimata tudi takšna velikana, kot sta Barcelona in Chelsea. Igral bo za obema napadalcema. Veliko obetata tudi Erik Janža in Nino Kouter. Pevnik bo stavil predvsem na hitrost v igri.

CM CELJE
Povsem drugačno vzdušje kot v Murski Soboti je v Celju. V torek so na novinarski konferenci sporočili, da 1. septembra iz kluba odhaja predsednik Marjan Vengust, ki je bil prvi mož "grofov" kar 18 let. Areno Petrol bosta prav tako zapustila njegova hčerka in direktorica Jasmina Vengust Otorepec ter glavni pokrovitelj, gradbeno podjetje CM Celje, ki je obupal zaradi težkih gospodarskih razmer. Tedaj bodo v klubu imeli izredno skupščino.

Celjski nogometaši so že tri mesece brez plač. Slabe razmere v klubu se zrcalijo tudi v tem, da je moštvo zapustilo kar nekaj znanih igralcev, zvenečih okrepitev pa ni. Pred najhujšim ga bo poskušala rešiti mestna občina, upravljavec stadiona bo občinski javni zavod. Kot morebitnega novega generalnega pokrovitelja se omenja Cinkarno.

NAFTA
Nafta se je "čudežno" rešila pred stečajem in preživela licenciranje. S 450.000 evri proračuna bodo v Lendavi delali na polprofesionalni ravni. Dolg 1,3 milijona evrov so z dogovorom z davčno upravo in nekaterimi drugimi upniki prepolovili, prav tako ni več blokiran njihov račun. Ob "eksodusu" številnih nogometašev bo najbrž že vsaka točka za Nafto velik uspeh. Prejšnji teden so Lendavčani na pripravljalni tekmi v Čakovcu proti poljskemu Slasku izgubili kar z 0:7.

TRIGLAV
Triglav bo po vseh zapletih z licenco vendarle tudi v novi sezoni član prvoligaške druščine. Trmasti Gorenjci, ki so lani zasedli sedmo mesto, se tudi letos seveda ne predajajo vnaprej. V ekipi je nekaj novih mladih obrazov, zapustil pa jih je Ajdin Redžić. Jeseničan bo kariero nadaljeval v italijanskem tretjeligašu Reggiani.

DOMŽALE
Cilj Domžal je vsekakor vsaj ponovitev lanskega drugega mesta. Pogrešale bodo Mitjo Zatkoviča, vendar ima trener Darko Birjukov v moštvu kar nekaj novih nogometašev, od katerih pričakuje veliko. Med pripravami je pohvalil predvsem Dejana Gerića, ki je prišel iz Interblocka, navdušil ga je tudi komaj 17-letni Rudi Vancaš Požeg (do zdaj Kolpa).

LUKA KOPER
Luka Koper prav tako meri na sam vrh. Cilj so prva tri mesta, želja ponoviti naslov prvaka iz sezone 2009/10. Trener Vlado Badžim računa, da bosta moštvo po evropskem debaklu proti kazahstanskemu Karagandiju dvignili hrvaški okrepitvi - vezist Siniša Linić in branilec Davor Bagarić. Potem ko proti Šahterju še nista smela igrati, si od njiju obeta res veliko.
Estonski mojster Konstantin Vasiljev se za zdaj ne seli v ruskega prvoligaša Amkar iz Perma, vendar ni izključeno, da bo ob ugodni ponudbi do konca prestopnega roka res spakiral kovčke in se odpravil pod Ural, kjer je pred leti igral nekdanji velenjski ostrostrelec Edin Junuzović. "Vroča roba" na tržnici je tudi Aljaž Struna.

HIT GORICA
Hit Gorica bo znova naskakovala preboj v evropske pokale. S trenerjem Miranom Srebrničem se želi čim bolj približati četverici, ki bo po napovedih krojila vrh. Novogoriški adut so številni mladi talentirani nogometaši. Enes Demirović je končal kariero, Admir Kršić pa se je moral od mesta vrtnic posloviti po dolgih desetih letih, saj ni našel skupnega jezika z upravo glede podaljšanja pogodbe.

"Plave" nekoliko moti zapostavljanje njihovega kluba v medijih. "Potenciranje nekaterih medijev o t. i. velikih ekipah, med katerimi ni Gorice, je naravnost smešno. Lahko še kako obračajo, a obrniti ne morejo ničesar. Dejstvo je, da je Gorica po osvojenih lovorikah in uvrstitvah v vseh sezonah prve lige drugi najuspešnejši klub v državi. To govorijo rezultati in tega nam ne more nihče odvzeti," je za klubsko spletno stran povedal športni direktor Uroš Dovžak. V Novi Gorici upajo, da bo na stadion znova začelo prihajati nekoliko več gledalcev. Ugodna cena letne karte (100 evrov) je pr(a)vi korak uprave v tej smeri.

RUDAR
Rudar bo sredi lestvice poskušal obdržati novi trener Milan Đuričić. Velenje je zapustilo nekaj izkušenih igralcev (Fabijan Cipot, Mirza Mešić, Dragan Čadikovski), zato se bo treba zanesti na mlade moči. Med novinci je tudi Jaka Ihbeisheh, eden redkih nogometašev "propadlega" Primorja, ki si je uspel najti spodobno službo.

Pregled vseh dozdajšnjih prestopov:
Domžale
Prišli:
Žiga Kous (Mura 05), Rudi Vancaš Požeg (Kolpa), Miroslav Grbić (Šmartno), Dejan Gerić (Interblock), Jure Balkovec (Bela krajina), Liridon Osmanaj (Maribor), Dejan Zadnikar (Interblock)
Odšli: Sead Zilić (?), Nace Kosmač (?), Matic Seferović (Kalcer Radomlje), Darko Brljak (Hit Gorica), Mitja Zatkovič (?), Anže Košnik (Triglav), Mato Šimunović (?)

Luka Koper
Prišli:
Siniša Linić (Istra), Peter Stojanović (Olimpija), Davor Bagarić (Slaven Belupo), Urban Žibert (Triestina), Naser Kajtazi (Drava)
Odšli: Nebojša Kovačević (Hit Gorica), Mitja Brulc (?), Dejan Marijanović (?), Luka Pavlin (?)

Hit Gorica
Prišli:
Nebojša Kovačević (Luka Koper), Darko Brljak (Domžale), Uroš Celcer (Bela krajina), Dejan Žigon (Bela krajina)
Odšli: Nejc Praprotnik (Atalanta), Anže Rupnik (?), Admir Kršić (?), Enes Demirović (končal kariero), Luka Volarič (?), Sebastjan Komel (Randers), Nemanja Vidić (?), Rok Tribušon (?), Matija Šuligoj (?), Tine Kravanja (?)

Rudar
Prišli:
Petar Stojnić (Triglav), Jaka Ihbeisheh (Primorje), Gregor Fink (CM Celje), Dejan Purišić (Aluminij), Matej Podlogar (Interblock), Uroš Rošer (Dravinja)
Odšli: Fabijan Cipot (Mura 05), Denis Grbić (Istra), Mirza Mešić (Lokomotiva Sofija), Dragan Čadikovski (Olimpija), Marko Tuomas Kolsi (Šmartno), Safet Jahić (Zalaegerszeg), Rok Roj (?), Almir Umihanić (?), Mihael Hertelendi (?)

Triglav
Prišli: Anže Košnik (Domžale), Blaž Šujica (Interblock), Jure Loboda (Ilirija), Boštjan Gaberšček (Jesenice)
Odšli: Ajdin Redžić (Reggiana), Petar Stojnić (Rudar), Jalen Pokorn (?), Damir Marijan (CM Celje)

CM Celje
Prišli:
Tadej Kotnik (Simer Šampion), Mustafa Nukić (Interblock), Dario Šmitran (Livar), Damir Marijan (Triglav), Aljaž Leskovar (Aluminij)
Odšli: Roki Štraus (Cracovia), Gorazd Zajc (?), Goran Alenc (?), Danijel Brezič (?), Gregor Fink (Rudar), Dominik Beršnjak (?)

Nafta
Prišli:
Boštjan Zelko, Darko Prša, Dejan Sreš, Rok Vori, Marko Karnet, Aleksander Jerebic
Odšli: Nemanja Jozić (?), Luka Prašnikar (?), Simon Pavel (Mura 05), Matic Maruško (Mura 05), Slaviša Dvorančič (?), Sait Idrizi (?), Marko Balažic (?), Igor Lazić (?), Dejan Komljenović (?), Nikola Oluić (?), Agim Ibraimi (Maribor), Bojan Matjašec (?), Ivan Filipović (?)

Mura 05
Prišli: Fabijan Cipot (Rudar), Mate Eterović (Postira Sardi Brač), Nusmir Fajić (Travnik), Simon Pavel (Nafta), Matic Maruško (Nafta)
Odšel: Žiga Kous (Domžale)