Angelo Di Livio se veseli obstanka Fiorentine v Serie A. Foto: epa
Angelo Di Livio se veseli obstanka Fiorentine v Serie A. Foto: epa
David Di Michele
David Di Michele (desno) je zadel proti Milanu. Foto: epa
Fabrizio Miccoli
Fabrizio Miccoli je načel mrežo Brescie. Foto: epa
Pierluigi Collina
Pierluigi Collina je sodil zadnjič v Serii A. Po tekmi je sočustvoval z nogometaši Brescie, ki so izpadli v drugo ligo. Foto: epa
Juventus je prvak
Alessanro Del Piero je dvignil pokal za naslov italijanskega prvaka. Stara dama se ga veseli že 28-ič. Foto: epa
Mathieu Bodmer
Mathieu Bodmer (levo) je z bele točke dosegel drugi gol za Lille. Foto: epa
Nogometaši Nantesa ostajajo prvoligaši.
Nogometaši Nantesa so v zadnjem krogu ugnali Metz z 1:0 in po porazu Caena ostajajo v prvi ligi. Foto: epa
Diego Forlan
Diego Forlan (levo) je Villarrealu zagotovil 3. mesto. S 25 goli je postal kralj strelcev v Španiji. Foto: epa

Bologna in Sampdoria sta remizirala (0:0). Bologna se bo v dodatnih dveh tekmah za obstanek pomerila s Parmo. Sampdoria bo igrala v Pokalu Uefa.
V španskem prvenstvu sta se Villarreal in Betis uvrstila v kvalifikacije za Ligo prvakov, zadnji potnik v drugo liga pa je Levante.

Nogometaši Bayerna so po gladki zmagi v nemškem prvenstvu osvojili še pokalno lovoriko. V finalu so bili z 2:1 boljši od Schalkeja. Hrvaški naslov je obranil Hajduk, ki je v zadnjem krogu napolnil mrežo Varteksa (6:0).

V Franciji je Nantes ugnal Metz z 1:0 in čudežno obstal v ligi. Lille si je z zmago v Auxerru s 3:1 zagotovil Ligo prvakov.

Italija: Udinese si je zagotovil 4. mesto
Zadnji krog Serie A je bil napet predvsem zaradi boja za obstanek in za vstop v evropska tekmovanja. Na stadionu Friuli v Vidmu je 23.000 gledalcev proslavilo remi z Milanom (1:1) in uvrstitev na 4. mesto, ki vodi v kvalifikacije za Ligo prvakov. Carlo Ancelotti je po težkem porazu v finalu Lige prvakov z Liverpoolom spočil Paola Maldinija, Jaapa Stama, Andreja Ševčenka in Cafuja. David Di Michele je v 56. minuti zadel po samostojnem prodoru. Samir Handanović je branil solidno do 85. minute, ko je bil preveč zunaj svojega gola, kar je izkorostil Serginho.

Fiorentina ostaja med elito
Sampdoria bi prehitela Udinese z zmago v Bologni, a ostaja na 5. mestu, saj se je tekma končala brez golov. To pomeni, da bo Bologna odigrala dodatni tekmi (14. in 18. junija) za obstanek v Serii A s Parmo, ki je iztržila le točko na gostovanju pri Lecceju (3:3). Spodrsljaja neposrednih tekmev v boju za obstanek je izkoristila Fiorentina, ki je s 3:0 odpravila Brescio. Maurizio Domizzi je v 43. minuti podrl Giampaola Pazzinija in sodnik Pierluigi Collina je v svoji zadnji tekmi v italijanskem prvenstvu pokazal na belo točko. Fabrizio Miccoli je realiziral najstrožjo kazen.

V drugem polčasu je najprej Martin Jörgensen povišal na 2:0, potem ko je vratar Brescie Luca Castellazzi stežka odbil strel Enza Maresce. Christian Rigano je v 66. minuti poskrbel za končno odločitev. Fiorentina, ki je leta 2002 bankrotirala in se preselila v Serio C 2, se je lani prebila nazaj med elito, si je tako zagotovila obstanek.

Brescia je letos še kako pogrešala Roberta Baggia, ki je lani končal bogato kariero. V naslednji sezoni bo Brescia igrala v Serii B.

Vse do 80. minute je kazalo tudi na izpad Siene, ki je potrebovala zmago proti Atalanti. Stefano Argilli je z zlata vrednim zadetkom odrešil navijače Siene vseh muk.

Na Delle Alpiju so slavili 28. scudetto
Zelo veselo je bilo tudi v Torinu. Nogometaši Juventusa so pred 52.762 gledalci na Delle Alpiju prejeli pokal za naslov italijanskega prvaka, ki so si ga zagotovili že prejšnji konec tedna. Na tekmi, ki ni imela velikih vložkov, je stara dama ugnala Cagliari s 4:2. Za gostitelje je bil dvakrat uspešen David Trezeguet, za goste pa veteran Gianfranco Zola. Za Juventus je po prestani 7-mesečni kazni debitiral Romun Adrian Mutu.

Francija: Lille v Ligi prvakov, Puel ostaja
V zadnjem krogu francoskega prvenstva so nogometaši Lilla v gosteh ugnali Auxerre s 3:1 in si zagotovili 2. mesto in s tem neposredno uvrstitev v Ligo prvakov. Nigerijec Peter Odemwingie je v 28. minuti izkoristil podajo Jeana Makouna in poslal žogo mimo Auxerrovega vratarja Fabiena Coola. Le minuto kasneje so gostitelji izenačili, zadel je Bonaventure Kalou. Na začetku drugega polčasa je Yann Lachuer napravil prekršek nad Odemwingiejem in Mathieu Bodmer je z bele točke poskrbel za novo vodstvo Lilla. Dve minuti pred koncem je Matt Moussilou z volejem poslal Lille v Ligo prvakov. ''To je za nas zares sijajen dosežek. Pred sezono si nihče ni upal niti pomisliti na kaj takega. Danes smo odigrali vrhunsko in rad bi se zahvalil svojim varovancem. Lahko povem, da tudi naslednjo sezono ostajam v Lillu,'' je po tekmi žarel od navdušenja trener Lilla Claude Puel.

Monaco se bo moral zadovoljiti s 3. mestom in s kvalifikacijami za najelitnejše evropsko tekmovanje. Ekipa s kneževine je remizirala s Saint-Etiennom (1:1). Prvak Lyon je remiziral z Nico (1:1) in predstavil novega trenerja Gerrarda Houllierja.

Marseille ostaja brez Evrope
Rennes in Marseille sta se potegovala za 4. mesto, ki vodi v Pokal Uefa. Igralci Rennesa so v Parku princev izgubili s PSG-jem z 0:1. Zadel je Pedro Pauleta v 49. minuti. Marseille je imel veliko priložnost, da si z zmago v Bordeauxu reši sezono. Bivši evropski prvaki so ob polčasu še vodili z 2:1, potem pa popustili in si v zadnji minuti rešili priigrali vsaj točko (3:3), kar pa ni zadostovalo.

Nantes se je rešil skozi šivankino uho
V boju za obstanek se je zgodil zanimiv razplet. Bastia je gostovala v Strasbourgu in izgubila z 0:2, kar je pomenilo, da se je pridružila Istresu na poti v 2. ligo. Caen je na gostovanju pri Istresu potreboval zmago za obstanek, a je igral katastrofalno slabo in izgubil z 2:3. Darilo je z veseljem sprejel pred tem krogom že odpisani Nantes. Kanarčki so premagali Metz z 1:0 in preprečili prvi izpad iz 1. lige v zgodovini kluba. Nantes se je v elitno francosko druščino uvrstil leta 1963. Za veliko navdušenje na stadionu La Beaujoire je poskrbel reprezentant Malija Mamadou Diallo, ki je z glavo zadel v 40. minuti, potem ko mu je podal Nicolas Savinaud. ''Počutim se bolje kot leta 2001, ko smo slavili naslov,'' je dejal kapetan in vratar Nantesa Mickael Landreau.

V prvo ligo so se uvrstili Nancy, Le Mans in Troyes.

Španija: Forlan popeljal Villarreal do 3. mesta
Špansko prvenstvo se je končalo z zmago Villarreala nad Levantejem s 4:1. Na stadionu Madrigal so se po koncu tekme veselili 3. mesta. Junak tekme je bil Diego Forlan, ki je z dvema zadetkoma prehitel napadalca Samuela Eto'oja na lestvici strelov. Urugvajec je v letošnji sezoni kar 25-krat zadel v polno. 4. mesto, ki prav tako vodi v kvalfikacije za Ligo prvakov, je osvojil Betis, ki je v Mallorci iztržil točko (1:1). Gostje so bili še bolj zadovoljni, saj so obstali v prvi ligi, medtem ko je zadnji potnik v drugo ligo Levante. Albacete in Numancia sta izpadla že prej.

Sevilla bi si z zmago na domačem igrišču proti Malagi zagotovila 4. mesto. Dolgo časa so gostitelji neuspešno napadali, potem pa sta Duda in Fernando Baiano dvakrat zatresla mrežo Seville. Navijači se bodo še nekako sprijaznili s 5. mestom in Pokalom Uefa. Težje bo sprejeti to, da se bodo za uvrstitev Ligo prvakov borili njihovi veliki tekmeci, nogometaši Betisa. V pokal Uefa sta se uvrstila tudi Espanyol in finalist pokala Osasuna (v finalu bo igrala z Betisom).

Barcelona je v zelo nezanimivi tekmi remizirala z Realom Sociedadom (0:0). Real iz Madrida je zelo slabo sezono, v kateri ni osvojil niti ene lovorike, sklenil z zmago v Zaragozi s 3:1. Zadeli so Michael Owen, Roberto Carlos in Ronaldo. Vse bolj se govori, da se v Madridu obetajo velike spremembe. Skoraj zagotovo bo kraljevi klub zapustil Luis Figo.

Čeh ostal praznih rok
V finalu belgijskega pokala je Germinal Beerschot senzacionalno z 2:1 ugnal državne prvake - Club Brugge, za katere igra tudi slovenski reprezentant Nastja Čeh. Strelci: Snoeckx 22., Wree 55.; Verheyen 54.

Benfica brez dvojne krone
V finalu portugalskega nogometnega pokala je Vitoria iz Setubala z 2:1 premagala Benfico ter ji tako preprečila dvojno krono. Strelci: Rocha 26./ag, Meyong 73.; Sabrosa 4./11-m.

CSKA v vitrine prinesel nov pokal
CSKA je po osvojitvi Pokala Uefa prejel novo lovoriko. V finalu ruskega pokala je v Moskvi z 1:0 premagal Himki. Strelec je bil Jurij Žirkov v 68. minuti.