"No, končno pa smo le prišli do tega, da bi bilo zelo potrebno športno uredništvo. In tako se je 19. marca leta 1949 rodilo športno uredništvo, ki je imelo najprej samo enega člana, to sem bil jaz, urednik in delavec," tako je Slavko Tiran povzel rojstvo najstarejšega športnega uredništva v Sloveniji.

S športnih dogodkov so na takratnem Radiu Ljubljana poročali tudi že veliko prej. Viktor Vodišek, ki je med drugim kot trener vodil prvo jugoslovansko hokejsko reprezentanco na svetovnem prvenstvu in skupaj s Stankom Bloudkom razvijal šport na Slovenskem, je že leta 1929 prenašal nogometno tekmo, profesor Drago Ulaga pa pred 85 leti, torej pet let pozneje, tudi že skakalno tekmo iz Planice.

V sedemdesetih letih športa na Radiu Slovenija, sprva na Prvem programu, pozneje pretežno na Drugem oziroma Valu 202, nam je malokateri res pomemben dogodek ušel. Reporterji pa so sploh v prvih letih poročali tudi o dogodkih, ki niso bili povezani s športom. Stane Urek je tako prenašal tudi Armstrongov pristanek na luni. Tudi zaradi radijskih športnih legend iz preteklosti so nepozabni največji tekmovalni uspehi, njihovi nasledniki se trudimo delovati v isti smeri.

Poleg 70-letnice športnega uredništva Radia Slovenija, ki jo obeležujemo v tem tednu, pa letos mineva tudi 50 let od dne, ko sta brata Lado in Janez Gorišek ob vznožju letalnice v Planici spremljala prve polete na prenovljeni lepotici, ki sta jo načrtovala z dušo in srcem. Obema prelomnicama bo posvečena nocojšnja slavnostna prireditev v Kranjski Gori. Radijski kolegi pa bodo polete v Planici tudi letos doživeto spremljali v programu Vala 202.

Prisluhnite oddaji V sredo ob 70-letnici športnega uredništva Radia Slovenija, ki sta jo pripravila Luka Petrič in Uroš Volk.

Boštjan Reberšak je leta 2015 takole pospremil polet Petra Prevca (248,5)