Lewis Hamilton z dvema pokaloma - za zmago na VN Brazilije in zmago Mercedesa za konstruktorski naslov. Foto: Reuters
Lewis Hamilton z dvema pokaloma - za zmago na VN Brazilije in zmago Mercedesa za konstruktorski naslov. Foto: Reuters
Britanec je proslavil deseto zmago v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Hamilton v Interlagosu zmagal že desetič letos

Na kultnem Interlagosu sta se za britanskim voznikom Mercedesa zvrstila Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), ki je bil drugi, tretji pa je bil drugi Ferrarijev voznik Finec Kimi Räikkönen.

Za Hamiltona je današnja zmaga že deseta v sezoni, skupno pa 72. v karieri.

Ocon izločil Verstappna in pomagal Hamiltonu
Na stezi v Interlagosu je bilo precej razburljivo, v glavni vlogi pa se je znašel Sebastien Ocon, saj je njegovo trčenje z za krog hitrejšim Verstappnom, po katerem se je Nizozemec zavrtel in izgubil dragocene sekunde, najbrž odločilo dirko. Brez teh težav bi namreč Red Bullov voznik najverjetneje slavil, tako pa se je moral zadovoljiti zgolj z divjim lovom v zadnjih krogih in izbruhom jeze nad Francozom.

Start dirke je sicer dobil svetovni prvak, Vettel je takoj izgubil nekaj mest, v ospredje pa se je prebil Verstappen. Ta je po postankih v boksih prišel do vodstva in bi tam verjetno tudi ostal, če se mu ne bi zgodil Ocon.

V 44. krogu je Verstappen ujel za krog zaostalega tekmeca v Force Indii, toda mimo njega ni prišel. Vsaj ne takoj, saj se je Ocon v zavoju zaletel vanj in uničil sanje o zmagi. Verstappnu kazenski postanek Ocona seveda ni nič pomagal, sam pa se je skušal še enkrat lotiti Hamiltona. Zaman, prednost svetovnega prvaka je bila ravno dovolj velika, da je lahko mirno pripeljal do cilja in se veselil še ene uspešno izvedene postaje v sezoni 2018.

Hamilton je po dirki priznal, da bi brez Oconovega vmešavanja najbrž ostal brez zmage. "Kljub temu pa smo dobro opravili svoje delo. V našem slogu, tako kot delamo že zadnjih nekaj let, in mislim, da smo popolnoma zaslužili današnji naslov," se je ozrl še k drugi osvojeni lovoriki v tej sezoni.

Verstappen pa se niti po koncu dirke ni mogel pomiriti. "Vse je bilo super. Avtomobil je bil odličen, imeli smo dobro taktiko. Potem pa ... Upam, da ga ne bom našel kje v boksih. Kaj naj rečem, iz dirke me je izločil popoln idiot. Ni drugih besed," je pihal od jeze mladi dirkaški zvezdnik.

Prerivanje po dirki
In napovedi so se uresničile. Verstappen je, kot poročajo nekateri mediji, v garažah oziroma prostorih, kjer dirkači opravijo obvezno tehtanje po dirki, pričakal Ocona in ga odrinil, pri tem pa mu še grozil, da ga bo udaril.

"Bila sva v sobi za tehtanje. Nameraval me je udariti, bil je nasilen. Ni bilo prav profesionalno," je za postajo Sky dejal Francoz in dodal, da se takšno vedenje Nizozemca ponavlja že nekaj let ter da je bil "takšen, odkar ga poznam". Vodstvo dirke formule 1 v Braziliji je po končani preizkušnji povabilo oba na razgovor zaradi nešportnega vedenja.

Peti zaporedni naslov Mercedesa
Mercedes si je z današnjim uspehom zagotovil tudi konstruktorski naslov za letošnjo sezono, saj je dobil dovolj točk, da ga Ferrari na zadnji dirki v Abu Dabiju ne more več ujeti.

Pred Brazilijo je morala sezona 2018 postreči samo še z enim odgovorom; ali bo Mercedes vozniškemu naslovu dodal še konstruktorskega. Odgovor je po koncu pritrdilen, Ferrari bi moral za prestavitev odločitve na zadnjo dirko doseči vsaj 13 točk več kot Mercedes, kar pa mu na koncu z le tretjim mestom Räikkönena in šestem Vettla ni uspelo. Mercedes je tako pospravil še peti zaporedni naslov v zadnjih letih.

Sezona 2018 se bo končala z dirko v Abu Dabiju čez 14 dni.

SVETOVNO PRVENSTVO          
VN BRAZILIJE, Sao Paulo
Končni vrstni red (po 71 krogih):  
 1. L. HAMILTON  Mercedes 1:27:09,0
 2. M. VERSTAPPEN Red Bull   +1,4
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari    4,7
 4. D. RICCIARDO  Red Bull    5,1
 5. V. BOTTAS   Mercedes   22,9
 6. S. VETTEL   Ferrari    26,9
 7. C. LECLERC   Sauber    44,1
 8. R. GROSJEAN  Haas     51,2
 9. K. MAGNUSSEN  Haas     52,8
10. S. PEREZ    Racing Point 1 kr
11. P. GASLY    Toro Rosso  1 kr
12. B. HARTLEY   Toro Rosso  1 kr
13. C. SAINZ    Renault    1 kr
14. S. VANDOORNE  McLaren    1 kr
15. E. OCON    Racing Point 1 kr

Odstop: Hülkenberg.

SKUPNI VRSTNI RED (20/21)      
                   
Dirkači:               
 1. L. HAMILTON  Mercedes    383
 2. S. VETTEL   Ferrari     302
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari     251
 4. V. BOTTAS   Mercedes    237
 5. M. VERSTAPPEN Red Bull    234
 6. D. RICCIARDO  Red Bull    158
 7. N. HÜLKENBERG Renault     69
 8. S. PEREZ    Racing Point   58
 9. K. MAGNUSSEN  Haas       55
10. F. ALONSO   McLaren     50
                   
Moštva:                
 1. MERCEDES  620 5. HAAS FERRARI 90
 2. FERRARI  553 6. McLAREN   62
 3. RED BULL  392 7. RACING POINT 48
 4. RENAULT  114 8. SAUBER    42

Hamilton v Interlagosu zmagal že desetič letos