Krajnc in Lindič sta že večkrat plezala v Patagoniji. Foto: Luka Krajnc in Luka Lindič
Krajnc in Lindič sta že večkrat plezala v Patagoniji. Foto: Luka Krajnc in Luka Lindič

Krajnc in Lindič sta v Argentino pripotovala sredi januarja, vendar sta se spopadala s slabimi vremenskimi razmerami. Kot so sporočili s Planinske zveze Slovenije (PZS), se jima je šele v drugi polovici februarja ponudilo vremensko okno, ki sta ga izkoristila na najboljši mogoči način in potegnila novo smer.

Sorodna novica Jim Donini pri 76 letih še vedno prisega na nedotaknjene vrhove in prve vzpone

"Smer je ponudila začinjeno izkušnjo v najstrmejši alpski steni, ki sva jo kadar koli plezala," sta v zadnjih letih ena glavnih protagonistov slovenskega in svetovnega alpinizma sporočila iz Patagonije.

Prvenstveno smer sta poimenovala Mir, saj sta v steni poskušala že ob prvem vremenskem oknu, vendar sta se zaradi težavnosti stene in prevelike stopnje tveganja obrnila ter odnesla vse stvari v dolino. Previsna stena, kjer sta zaslutila mogoč prehod, jima med počitkom v dolini še zmeraj ni dala miru, zato sta poskusila še enkrat. Za tako ime sta se odločila tudi, ker sta vse dni plezala sama v miru, medtem ko je bila v priljubljenih smereh na gorah v Patagoniji gneča.

Vris smeri Mir, ki sta jo Krajnc in Lindič ocenila z A3, 7a+ in 70°. Foto: Patagonia Vertical
Vris smeri Mir, ki sta jo Krajnc in Lindič ocenila z A3, 7a+ in 70°. Foto: Patagonia Vertical

"Devetnajstega februarja sva s težkimi nahrbtniki novemu snegu navkljub znova šest ur dostopala mimo jezera Laguna Sucia proti najinemu cilju in na zadnji skalni rami prebila kratko noč. Dvajsetega februarja sva prečila ledenik in vstopila v steno, splezala dvanajst znanih raztežajev ter prvič bivakirala. Naslednji dan sva zagrizla v neznani previsni del stene in po nekaj boja in negotovosti našla neverjeten prehod skozi najstrmejši del. Ta dan sva v dvanajstih urah preplezala zgolj pet raztežajev, se pridružila smeri Le Petit Prince in drugič bivakirala. Tretji dan sva nadaljevala po omenjeni smeri do sedla in po zahodni steni splezala skupno šest raztežajev do vrha St. Exuperyja. Sestopila sva po Italijanski smeri, ponoči dosegla šotor na skalni rami in utrujena, a izpolnjena padla vanj. Peti dan sva z vso opremo sestopila v dolino," sta avanturo na 2558 metrov visoki gori opisala slovenska alpinista.

V smeri sta leta 1994 poskušala Argentinca, Galgo in Horacio Gratton, a po sedmih raztežajih obrnila.

Sorodna novica "Ko v Patagoniji poveš, da si iz Slovenije, se vsi takoj spomnijo Silva Kara"

Uspešna sezona slovenskih plezalcev v Patagoniji

"Letošnjo patagonsko sezono je močan veter odnašal bolj v ledno plezanje, a sta vseeno stisnila odlično novo smer v izredno strmi jugovzhodni steni Aguje Saint-Exupery in sklenila odlično bero letošnjih slovenskih vzponov v Patagoniji, katere velik delež sta prispevala tudi David Debeljak in mladi Gašper Pintar," je letošnje dosežke slovenskih alpinistov v Patagoniji ocenil poznavalec in vrhunski alpinist Silvo Karo.

Luka Lindič v prvenstveni smeri Mir v JV steni St. Exuperyja. Foto: Luka Krajnc
Luka Lindič v prvenstveni smeri Mir v JV steni St. Exuperyja. Foto: Luka Krajnc

Debeljak in Pintar sta na začetku februarja opravila ponovitev smeri Titanic na markantni stolp Torre Egger.

"Epsko huda smer na verjetno najbolj ikoničen vrh daleč naokoli, vsekakor prava izbira glede na vreme in pogoje za plezanje. Mešanica strme, spodobno težke skale in lednih raztežajev, pa nekaj ledu v pokah in snežne gobe na vrhu," je vtise strnil Debeljak. Pintar pa je na začetku januarja v navezi s Francozoma Damienom in Benoitom preplezal tudi smer Supercanaleta v Fitz Royu.