Peter Kauzer, ki je v nedeljo praznoval 30. rojstni dan, v Pragi ne bo ponovil uspehov iz let 2009 in 2011, ko se je v Seu d'Urgellu in Bratislavi veselil naslova svetovnega prvaka. Foto: Nina Jelenc
Peter Kauzer, ki je v nedeljo praznoval 30. rojstni dan, v Pragi ne bo ponovil uspehov iz let 2009 in 2011, ko se je v Seu d'Urgellu in Bratislavi veselil naslova svetovnega prvaka. Foto: Nina Jelenc
Sašo Taljat in Luka Božič
Sašo Taljat in Luka Božič sta se brez težav prebila v polfinale. Foto: STA
Kanuista uspešna, kajakaši ne

Če je bila kvalifikacijska proga v Pragi odprta in hitra, je bila v polfinalu vse prej kot to. Zaprta proga, ki je veslače priganjala z levega na desni rob in obratno, je povzročila, da se skoraj nihče v cilj ni pripeljal brez dotika. Kot po tekočem traku so izpadali tudi številni favoriti. Dobro sta svojo nalogo opravila Savšek (prvi v kvalifikacijah) in Berčič ter si s 4. in 5. mestom priborila finale.

"Za zdaj gre vse po načrtih. Imam dober štartni položaj, ki sem si ga želel. Pred štartom sem imel nekaj strahu, ker je proga res težka. Moral sem se zbrati in peljati brez napak. Pomagal sem si z močjo, čoln je dobro tekel," je povedal Savšek. "Najprej nisem vedel, ali mi bo uspelo, ker sem bil osmi, nato so mi en dotik odbili in res sem vesel, saj sem prvič v finalu na SP-ju," je bil zadovoljen tudi Berčič.

Kauzer trčil v steno
Pri kajakaših je Kauzer končal na 18., Albreht na 23., Brus pa na 38. mestu. Dvakratni svetovni prvak Kauzer se s progo v Pragi očitno še ni spoprijateljil. Štartal je sicer odločno, a že na polovici storil prvo večjo napako, se zaletel v zid in izgubil preveč dragocenih sekund, da bi lahko napredoval med najboljših deset, za boljšo linijo je moral ena vrata celo zavestno odriniti.

"Deseta vrata so vsem povzročala težave, tudi meni. Voda se tam zelo spreminja, lahko pelješ na glavo, a pri meni se je naredil velik val, zaletel sem se v steno, tam se je začelo vse skupaj podirati. Čoln mi ni stekel, začel sem veslati v krču. Danes nisem bil takšen, kot sem se vajen. Treba je preučiti, kaj je šlo narobe, in se osredotočiti na naslednjo sezono. Upam, da nam bo na jutrišnji moštveni tekmi bolje steklo in da bomo popravili vtis. Jaz bom svoj delež opravil, upam, da ga bosta tudi moštvena kolega," je dejal Kauzer.

V kvalifikacijah obstala le Novakova
Kanuista Sašo Taljat in Luka Božič med dvojci ter kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj so se že dopoldne uvrstili v polfinale. Iz kvalifikacij se ni prebila debitantka na SP-jih Ajda Novak.
Božič je v četrtek v konkurenci kanuistov enosedov prvič v sezoni ostal brez polfinala, zdaj pa je vse moči usmeril v nastop med dvojci. Čeprav ga v soboto čaka še moštvena vožnja, je želel popraviti vtis spodletele posamične vožnje. Skupaj s Taljatom sta imela drugi najhitrejši čas, a z dvema napakama zasedla 13. mesto kvalifikacij.

Kragljevo boli rama
"Moram reči, da sta nama kar dobro uspeli obe vožnji, zadovoljna sva. Vožnja je bila sicer precej naporna za C-2, sva pa odpeljala na nivoju. Z doseženim časom sva zadovoljna, a sva naredila dva dotika. Za nedeljo se bo treba popraviti, ker je konkurenca zelo močna," je po kvalifikacijah povedal Božič.

Kragljeva je svojo nalogo opravila v skladu s pričakovanji, odvozila tudi drugi najhitrejši čas proge, a zaradi dveh dotikov zasedla 7. mesto. Znova jo boli rama, vendar pa ima zdaj do nedelje še nekaj časa za počitek. Terčeljeva se je z 28. mestom za las prebila v polfinale, kamor je napredovalo prvih 30 veslačic. Tudi njena vožnja ni bila brez napak, prav tako si je privoščila dva udarjena količka.

Novakova je bila 48. med 58 prijavljenimi kajakašicami.

Kanuista uspešna, kajakaši ne