Alex Killorn je takole mojstrsko plošček poslal v mrežo za vodstvo s 3:2. Foto: Reuters
Alex Killorn je takole mojstrsko plošček poslal v mrežo za vodstvo s 3:2. Foto: Reuters
Andrej Vasilevski in Steven Stamkos
Steven Stamkos je po koncu tekme padel v objem vratarju Andreju Vasilevskemu. Foto: Reuters

Tekma se je sicer začela po željah Capitalsov, ki so povedli že v 5. minuti, ko je zadel Dimitrij Orlov. A Tampa se je hitro vrnila in že v 9. minuti po golih Braydna Pointa in Stevena Stamkosa povedla z 2:1. Na začetku druge tretjine je izid poravnal Jevgenij Kuznecov.

Odločilni gol zabil Killorn
Izid je bil dolgo izenačen. Gostitelji so silovito pritiskali, a je njihove napade krotil Andrej Vasilevski (36 obramb). Odločilni trenutek se je zgodil v 52. minuti, ko je Alex Killorn dobil plošček tik pred vrata, nato pa go poslal med nogi Bradna Holtbya. Vse dvome o razpletu je dve sekundi pred koncem razblinil Anthony Cirelli, ki je plošček poslal v prazno mrežo.

Kar 21 minut brez strela na gol
"Ko igralci v polju nimajo ravno najboljše tekme, je zelo pomembno, da takrat v ospredje stopi vratar. Danes je bil Vasilevski res fantastičen," je svojega čuvaja mreže pohvalil trener Tampe Jon Cooper. Njegovi varovanci so bili na trenutke popolnoma v podrejenem položaju, saj 21 minut zapored niso sprožili niti enega strela (od sredine prve do sredine druge tretjine). "Fantje so bili res izčrpani. Bilo je veliko stresa, izgubili smo ritem, a na koncu šteje zmaga," je še dodal Cooper.
"Imeli smo veliko priložnost, da pridemo do prve zaključne žoge. A moramo na vse to pozabiti, kar je, je. Ničesar več ne moremo spremeniti. Smo razočarani, vendar časa za obžalovanje nimamo. Moramo gledati naprej in se boriti do konca," je bil kratek Ovečkin.

Gledalci celo žvižgali
Washington je kar 20 let čakal na uvrstitev v konferenčni finale. Nekaj domačih navijačev je ob koncu uvodne tretjine celo izžvižgalo svoje ljubljence. Ti so imeli namreč med 12. in 20. minuto kar trikrat zapored prednost igralca več, a je bil Vasilevski zbran. Capitalsi imajo v končnici na svojem ledu zelo slabo razmerje zmag in porazov (3-5), precej bolj učinkoviti pa so v gosteh (7-1).

Končnica, konferenčni finale, vzhod:
WASHINGTON - TAMPA BAY 2:2
2:4 (1:2, 1:0, 0:2)
Orlov 5., Kuznecov 26.; Point 6., Stamkos 9., Killorn 52., Cirelli 60.
Obrambe: Holtby 16; Vasilevski 36.

Zahod, četrta tekma, sobota ob 2.00:
VEGAS - WINNIPEG 2:1