Greg Zuerlein s pokalom zmagovalca Konference NFC. Foto: Reuters
Greg Zuerlein s pokalom zmagovalca Konference NFC. Foto: Reuters

Najprej so LA Ramsi v finalu konference NFC premagali New Orleans s 26:23, nato pa je New England utišal gledalce v Kansas Cityju s 37:31.

40-letni Drew Brees je napovedal, da se še ne bo upokojil. Foto: Reuters
40-letni Drew Brees je napovedal, da se še ne bo upokojil. Foto: Reuters

Gostitelji vodili že 13:0
V New Orleansu se je vse začelo po željah gostiteljev, ki so uvodno četrtino dobili s 13:0, Will Lutz je zadel dva prosta strela, Drew Brees pa je v končno cono poslal Garretta Griffina. Gostje so se v drugi četrtini vrnili v igro, najprej je Greg Zuerlein zadel prosti strel, 23 sekund pred koncem polčasa pa je tekač Todd Gurley (ki je tekel vsega štirikrat) s šestih metrov stekel v končno cono.

Najmlajši

Podajalec Jared Goff je s 24 leti postal najmlajši podajalec, ki je slavil v finalu konference NFC.

Pet minut pred koncem izenačenje
Še bolj izenačeno je bilo v drugem polčasu, ko je vsak napad dosegel po en zadetek. Ramsi so sredi zadnje četrtine napadali sploh prvo vodstvo na tekmi, a so bili ustavljeni pol jarda pred končno cono, na igrišče je nato stopil Zuerlein, ki je pet minut pred koncem zadel prosti strel.

Sodniška piščalka ostala nema
Žogo so dobili gostitelji in gradili napad, najspornejši trenutek je prišel slabi dve minuti pred koncem, ko je Brees podal Tommyleeju Lewisu, a žoge ni ujel, ker ga je nepravilno oviral Nickell Robey Coleman, a so sodniške piščalke ostale neme. Domača klop je ponorela, vodstvo sodniške organizacije je po tekmi priznalo svojo napako. Gostitelji so se morali tako zadovoljiti le s tremi točkami. Ramsom je ostalo vsega sto sekund, ki so jih izkoristili, Zuerlein je s prostim strelom izsilil podaljšek.

Odločilni trenutek, ko je Nickell Robey Coleman nepravilno ustavljal Tommyleeja Lewisa, a sodniki niso dosodili ničesar. Foto: Reuters
Odločilni trenutek, ko je Nickell Robey Coleman nepravilno ustavljal Tommyleeja Lewisa, a sodniki niso dosodili ničesar. Foto: Reuters

Zuerlein odločil s 57 jardov
Met kovanca je v podaljšku osrečil gostitelje, a ti so bili še popolnoma pod vtisom nedosojenega prekrška. Brees je tako že v tretji akciji vrgel prestreženo podajo. Ramsi so za zmago potrebovali le prosti strel, Zuerlein je bil natančen s 57 jardov, kar je najdaljši zadeti prosti strel v končnicah Lige NFL, ki je odločil tekmo. Ramsi so na Super Bowlu zadnjič igrali v sezoni 2001, ko so izgubili proti New Englandu.

Največkrat na Super Bowlu

11: New England
8: Pittsburgh
8: Dallas
8: Denver
4: LA/St. Louis Rams

Mahomes se je prebudil v drugem polčasu
Prav Patrioti bodo njihov tekmec na tokratnem Super Bowlu. Patsi so prvi polčas proti Kansasu dobili s 14:0, kazalo je na suvereno zmago, a v drugem polčasu se je prebudil Patrick Mahomes in vrgel tri podaje za zadetek (dve je ujel Damien Williams). V prvih treh četrtinah je bilo skupaj doseženih 24 točk (Patsi so vodili s 17:7), v divjih zadnjih 15 minutah pa kar 38. Harrison Butker je vsega osem sekund pred koncem s prostim strelom (39 jardov) izenačil na 31:31 in izsilil podaljšek.

Tom Brady bo že devetič igral na Super Bowlu. Foto: Reuters
Tom Brady bo že devetič igral na Super Bowlu. Foto: Reuters

Patsi takoj do končne cone
Met kovanca je pripadel Patsom, ki so v petih minutah prekorakali celotno igrišče, trikrat so izkoristili tretji poskus, klinični napad je po manj kot petih minutah končal Rex Burkhead. Gostitelji tako sploh niso imeli priložnosti za zmago, saj niso dobili žoge. To je za New England že 9. Super Bowl v dobi Toma Bradyja. Legendarni podajalec bo lovil šesti prstan.

Konferenca AFC:
Kansas City (1) NEW ENGLAND (2)
* 31:37 (0:7, 0:7, 7:3, 24:14) podaljšek

Konferenca NFC, finale:
New Orleans (1) LA RAMS (2)
* 23:26 (13:0, 0:10, 7:7, 3:6) podaljšek

Super Bowl bo 3. februarja v Atlanti.