Drago Cotar (levo) je že od leta 2006 predsednik Maribora. Z Zlatkom Zahovičem sta doživela številne uspehe, zdaj pa bo moral najti njegovega naslednika, ki bo stopil v zelo velike čevlje. Foto: www.alesfevzer.com
Drago Cotar (levo) je že od leta 2006 predsednik Maribora. Z Zlatkom Zahovičem sta doživela številne uspehe, zdaj pa bo moral najti njegovega naslednika, ki bo stopil v zelo velike čevlje. Foto: www.alesfevzer.com

V sporočilu na klubski spletni strani je predstavil trenutni položaj kluba in napovedal racionalizacijo poslovanja, saj bo prišlo do izpada prihodkov zaradi posledic epidemije koronavirusa.

"Klub seveda ni imun na težko situacijo, treba se bo prilagoditi razmeram z racionalizacijo poslovanja. Načrt za zagotovitev stabilnosti poslovanja v prihodnjem obdobju se pripravlja, vendar zadeve še niso dorečene, tako da je v tem trenutku še prezgodaj govoriti o sklepih, ki bodo odvisni tudi od odločitev na nivoju države. Določeni predlogi vlade so že bili sprejeti, počakati je treba na potrditve zakonov v državnem zboru in potem bomo lahko predstavili konkreten odziv NK Maribor na novonastale razmere. Predvidoma v začetku prihodnjega tedna," je zapisal Cotar.

"Medtem klub pripravlja tudi strategijo prilagajanja na izbruh pandemije, ki je že in še bo pripeljala do globalne krize. Kot v gospodarstvu in vseh sferah življenja bomo posledice, razumljivo, v veliki meri občutili tudi v športu. O številkah, za kakšno finančno izgubo v našem primeru gre v obdobju, ko ni tekem, ne bi govorili, saj sezona še ni končana in bi šlo za ugibanja. Se pa zavedamo situacije, ki zahteva najvišjo stopnjo prilagajanja z odgovornostjo, kot pri vseh ostalih dejavnostih."

V Ljudskem vrtu se v teh dneh seveda veliko dogaja predvsem v pisarnah: "Čeprav nogomet trenutno ni v običajnem statusu najpomembnejše postranske stvari, je primeren trenutek, da navijačem podamo vpogled v trenutni utrip našega skupnega projekta. Mirovanje tekmovalnih aktivnosti za NK Maribor seveda ne pomeni, da se je klubsko življenje ustavilo. Prav nasprotno. Delo klubskega ustroja poteka v večjem delu od doma, na daljavo, tudi z videokonferencami o vseh najpomembnejših temah. Najnujnejše zadeve v zvezi s postopkom licenciranja pa se opravljajo v pisarnah, seveda ob doslednem upoštevanju vseh priporočil pristojnih organov."

Igralci ves čas vadijo individualno
Začasno je vlogo glavnega trenerja prevzel Saša Gajser, njegov pomočnik pa je Oliver Bogatinov, ki je sicer tudi vodja mladinskega pogona pod Kalvarijo.

"Prav tako nemoteno potekajo preostale klubske aktivnosti glede vseh najaktualnejših zadev. Pri vrhu seznama pomembnosti je izbor novega ustroja v športnem delu, kjer je bila opravljena temeljita analiza z že zastavljenimi smernicami za prihodnost. Ko bodo zadeve za javnost, bomo obvestili in predstavili celovit projekt. Tako o imenovanju novega športnega direktorja kot o preostalih kadrovskih zadevah."

"Za igralce je od prekinitve skupnih treningov, od 13. marca, veljal poseben režim. Z izdelanim načrtom individualnega dela in strogih navodilih o samoizolaciji, omejitvi socialnih stikov ter prepovedi potovanj. Upoštevali smo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) z namenom preprečevanja širjenja okužb, tako da so igralci ves čas vadbo opravljali individualno. Trenutno imamo informacijo o nadaljevanju tekmovanja 2. ali 9. maja, v odvisnosti od teh datumov in od nadaljnjega poteka razmer bo strokovni štab tudi pripravil nadaljnji program treningov ter priprav," je še dodal Cotar.