Slovenke so pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu premagale Angolke za sedem golov, zdaj pa izgubile za devet zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu premagale Angolke za sedem golov, zdaj pa izgubile za devet zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com

Tako kot v ponedeljek je tudi v torek igra slovenskih rokometašic razpadla v drugem delu tekme. A če so Norvežanke favoritinje za odličja, so Angolke neposredne tekmice za 3. mesto, ki še pelje v nadaljevanje svetovnega prvenstva.

Po drugem porazu so varovanke Uroša Bregarja v težkem položaju, saj morajo dobiti obe preostali tekmi in še tukaj ni usoda popolnoma v rokah Slovenk. Po dnevu premora Slovenijo čaka soočenje s Kubo, na papirju najslabšo reprezentanco skupine A. V petek sledi v Kunamotu verjetno odločilna tekma s Srbijo.

Angola nepričakovano porazila Slovenijo

Po trku v zid prepočasne in brez ideje
Svetla izjema Slovenije je bila z devetimi goli prva strelka tekme Tjaša Stanko, Ana Gros in Polona Barič sta dosegli po pet zadetkov. A na drugi strani so se afriške prvakinje izkazale z moštveno predstavo, trdno obrambo, razpoloženima vratarkama ter hitrim in učinkovitim napadom. V prvem delu je bila nezaustavljiva krožna napadalka Albertina Kassoma s šestimi goli, v drugem delu je z razdalje slovensko mrežo tresla Azenaide Carlos (prav tako šest golov), celotno tekmo pa je v vratih s 13 obrambami blestela Helena Sousa.


Uroš Bregar, selektor Slovenije: "Tekmo smo začeli izjemno nervozno in nismo izkoristili nekaj lepih priložnosti. Organizacija igre je bila porazna. Njihova vratarka je zbrala 13 obramb, ob tem pa smo 11 žog vrgli mimo vrat. Realizacija je bila tako slabša, nismo se držali sistema. Pritisk pomembnosti tekme je naredil svoje, saj bi bili z zmago že skoraj uvrščeni v drugi del. Sedaj si bomo morali kožo reševati na tekmah s Kubo in Srbijo."

Polona Barič, levo krilo Slovenije: "Tekmo smo začele zelo slabo. Igra nam nikakor stekla, medtem ko je Angolkam v gol zletelo vse, kar so vrgle. Celotno tekmo se nismo mogle pobrati. Tekmice so dobesedno letele po igrišču. Tudi če smo me napravile kakšno dobro akcijo, nam to ni pomagalo, da bi se približale. Če zgrešiš toliko strelov, se je težko pobrati. Vsekakor je končna razlika, glede na tekmice, ki so nam stale nasproti, previsoka."


Visok poraz Slovenk na rokometnem SP-ju
Sorodna novica Slovenke v drugem polčasu pokvarile vtis

Četrt ure spodobne igre premalo
Začetek tekme je bil poln napak na obeh straneh, a so se Slovenke hitreje zbrale in v 5. minuti prek Ane Gros povedle s 3:1. A so se tudi Angolke otresle treme in začele redno zadevati ter ohranile stik s Slovenkami. V 11. minuti so Afričanke prvič izenačile na 5:5, v 16. minuti pa so po prvem zadetku Guialojeve iz igre prvič povedle (6:7).

Prednost Angolk je začela rasti, do 24. minute je narasla že na +4 (9:13). Slovenke so grešile v napadu, razbranila se je angolska vratarka. Razlika je do odmora ostala nespremenjena, saj je 1. polčas s 16:12 pripadel Angoli.

Drugi polčas za pozabo
V drugem polčasu je bilo iz zornega kota Slovenk vse samo še slabše. Slovenkam se je popolnoma ustavilo, zaostanek je eksplodiral. Serijske prvakinje Afrike so v 44. minuti pobegnile že za devet golov (26:17), potem ko so Slovenke v 10 minutah dosegle zgolj en gol, Angolke pa osem. Do konca ni bilo prebliska in Angolke so vodile tudi že za 12 (18:30), nato pa rutinirano pripeljale tekmo do prve zmage na prvenstvu.

Angola je letošnji turnir na Japonskem odprla z dvema porazoma. Na prvi tekmi je morala priznati premoč Srbiji, ki je zmagala z 32:25, na drugi pa je bila od nje boljša Nizozemska, ki je slavila s 35:28.


SVETOVNO PRVENSTVO 2019 - JAPONSKA

SKUPINA A, Kumamoto

Slovenke morajo zdaj za napredovanje premagati Kubanke in Srbkinje. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke morajo zdaj za napredovanje premagati Kubanke in Srbkinje. Foto: www.alesfevzer.com

3. krog:
SLOVENIJA - ANGOLA 24:33 (12:16)
Aqua Dome, 2.280 gledalcev

Slovenija: Zec 1, Vojnović, Pandžić, Klemenčič, Gros 5, Žabjek, Stanko 9 (1), Abina, Barič 5 (1), Ferfolja 1, Ljepoja, Zulić, Pišek 1, Vučko, Svetik 1, Beganović 1.

Angola: Pinto, Sousa, Almeida, Joao, Silva, Paulo 4, Bernardo, Kassoma 6, Da Silva, Carlos 6, Dombaxi 2, Cazanga 4, Machado 1, Venancio 2, Santos 3, Guialo 5 (3).

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Angola 4 (3).

Izključitve: Slovenija 6, Angola 10 minut.

Rdeči karton: /.

Sodnika: Koo in Lee (oba Južna Koreja).

NIZOZEMSKA - KUBA 51:23 (22:11)

NORVEŠKA - SRBIJA 28:25 (13:12)

Vrstni red: Norveška 6, Nizozemska in Srbija po 4, Angola in Slovenija po 2, Kuba 0 točk.


Četrtek ob 7.00:
KUBA - SLOVENIJA
Ob 10.00: SRBIJA - NIZOZEMSKA
Ob 12.30: NORVEŠKA - ANGOLA

Petek ob 7.00:
SRBIJA - SLOVENIJA
Ob 10.00: ANGOLA - KUBA
Ob 12.30: NIZOZEMSKA - NORVEŠKA

V drugi del tekmovanja vodijo prva tri mesta.