Nino Salukvadze je prvi (zlati) olimpijski medalji leta 1988 osvojila še za Sovjetsko zvezo, na naslednjo medaljo pa je morala čakati 20 let, ko je za Gruzijo osvojila bron. Foto: EPA
Nino Salukvadze je prvi (zlati) olimpijski medalji leta 1988 osvojila še za Sovjetsko zvezo, na naslednjo medaljo pa je morala čakati 20 let, ko je za Gruzijo osvojila bron. Foto: EPA



47-letna strelka Nino Salukvadze bo namreč nastopila že na svojih osmih olimpijskih igrah, svoj olimpijski debi pa bo dočakal njen 18-letni sin Cotne Mačavariani. S tem bosta prvič na istih olimpijskih igrah nastopila mati in sin.

"Tako zelo ponosna in vesela sem, da je z mano tukaj moj sin ... Šele začenja in več nervoze čutim zaradi njega kot sebe, a ko sva na strelišču, sem njegov trener in mentor. V olimpijski vasi sem mama, čeprav je res, da je več v družbi drugih športnikov, ne starih ljudi, kot sem jaz," je razložila strelka, ki je na olimpijskih igrah osvojila tri medalje.

Libanonci in Izraelci niso želeli na isti avtobus
Na olimpijskih igrah ne gre brez politike. Tako se reprezentanci Libanona in Izraela pred sinočnjim odprtjem iger nista želeli vkrcati na isti avtobus, ki bi ju odpeljal na stadion Maracana. Libanonci so že bili na avtobusu in ko so se temu približevali še Izraelci, so potniki na avtobusu zahtevali, da voznik zapre vrata, Izraelci pa so na vsak način želeli vstopiti. Posredovali so prireditelji, ki so Izraelcem ponudili vožnjo z drugim avtobusom, a so ti to možnost "iz varnostnih razlogov" zavrnili. Obe ekipi so na koncu le pripeljali na prizorišče odprtja iger z ločenima avtobusoma.

Boris Margeta že na petih igrah
Na olimpijskem vaterpolskem turnirju, ki se bo začel danes s tekmo Srbija - Madžarska, bo prisotna tudi Slovenija. Na olimpijskem turnirju bo namreč sodil tudi slovenski mednarodni sodnik Boris Margeta. Za Kranjčana so to že pete olimpijske igre, saj je doslej sodil že na igrah v Sydneyju, Atenah, Pekingu in Londonu. Prva naloga ga čaka že danes, sodil bo na dvoboju med ZDA in Hrvaško.