Prvi pomočnik sodnika Ivica Modrić ne bo smel soditi na štirih tekmah.

VAR naj bi v Sloveniji uvedli prihodnje leto. Foto: Reuters
VAR naj bi v Sloveniji uvedli prihodnje leto. Foto: Reuters

Komisija je med drugim ugotovila, da je Pajač v 56. minuti pri izidu 0:2 neupravičeno pokazal drugi rumeni karton nogometašu Osijeka Laszlu Kleinheislerju, zaradi česar je moral ta predčasno pod prho. V 70. minuti pa je Pajač nepravilno dosodil prekršek in s tem 11-metrovko v korist Rijeke, po kateri so varovanci Simona Rožmana izenačili na 2:2. Pozneje so se veselili zmage, v finalu jih 1. avgusta v Šibeniku čaka zagrebška Lokomotiva.

Sorodna novica Rožmanova Rijeka po preobratu v finalu hrvaškega pokala

Osiječani se s porazom niso mogli sprijazniti. Sodnik je zaradi silovitih protestov izključil pomočnika trenerja, po tekmi pa se je na parkirišču pred stadionom na Rujevici zgodil tudi fizični incident med dvema igralcema. Posredovati je morala policija.

Dogodki na nedeljski tekmi so na Hrvaškem sprožili burne razprave o uporabi videosodnika oziroma sistema VAR, ki so ga v hrvaškem prvenstvu uvedli konec januarja z začetkom spomladanskega dela prvenstva.

Šajn: Opravljena že več kot polovica izobraževanj
In kako kaže z uvedbo VAR-a v Sloveniji? "V Sloveniji smo opravili že več kot polovico potrebnih izobraževanj sodnikov glede tega sistema. Zaradi epidemije novega koronavirusa je bilo izobraževanje seveda začasno prekinjeno, pričakujemo pa, da ga bomo končali jeseni, ko naj bi izbrani sodniki in pomočniki dobili potreben certifikat. Upam, da bodo sodniki do konca leta ta certifikat dobili in bodo pripravljeni. Kdaj bo VAR dejansko uveden, pa je odvisno od Nogometne zveze Slovenije in od drugih dejavnikov, kot so denimo podpisi pogodb s ponudniki tehničnih storitev, operaterji in pokrovitelji ter prilagoditvijo stadionov. Pričakujem, da bi se to lahko zgodilo v letu 2021 oziroma s sezono 2021/22," je v oddaji Nedeljsko športno popoldne na Valu 202 povedal predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije Vlado Šajn.

Celoten pogovor lahko poslušate spodaj.

Celoten pogovor novinarja Luke Petriča z Vladom Šajnom