Vincent Kriechmayr je odlično reagiral po spodletelem nastopu v četrtek na smuku. Foto: Reuters
Vincent Kriechmayr je odlično reagiral po spodletelem nastopu v četrtek na smuku. Foto: Reuters

V Italiji so vendarle izpeljali prvi dve tekmi v hitrih disciplinah v tej sezoni. Po četrtkovem smuku je bil na Južnem Tirolskem še super-G. Prvi bi sicer moral biti v Beaver Creeku pred dvema tednoma, toda vreme je preprečilo izvedbo. V soboto bo v Val Gardeni še klasičen smuk.

Prvega od napovedanih sedmih superveleslalomov sezone je dobil Kriechmayr. 32-letni smučar iz Linza je zmagal 17. v karieri in osmič v tej disciplini. Dobitnik superveleslalomskega globusa v sezoni 2020/2021 je v Val Gardeni že dvakrat zmagal. Lani je bil najhitrejši na smuku, pred štirimi leti pa v superveleslalomu. Četrtkov nastop se mu ni izšel po željah, ko je bil 17., toda odlično se je pobral in zablestel na superveleslalomu.

"Zelo dobro sem smučal na precej lahki postavitvi. To je bil povsem drugačen nastop kot včeraj, več sem tudi tvegal," je po svoji tretji zmagi v Val Gardeni povedal Kriechmayr.

Hemetsberger je na oder za zmagovalce stopil četrtič v karieri, dosegel pa je najboljšo superveleslalomsko uvrstitev. Odermatt, najboljši superveleslalomist lanske sezone, nadaljuje izjemne rezultate. Potem ko je letos že zmagal na veleslalomu v Val d'Iseru, četrtkov smuk pa je končal na tretjem mestu, se je 54. zavihtel na stopničke.

Zmagoviti superveleslalom Kriechmayrja v Val Gardeni

Kriechmayr je odločilno prednost naredil v tretjem sektorju po prehodu s poljane Ciaslat. V spodnjem delu je bil nekoliko hitrejši Hemetsberger, a je za las zaostal. V zgornjem delu je imel končni zmagovalec šele sedmi čas. Predvsem Cyprien Sarrazin, ki je bil četrti, Mattia Casse, na koncu osmi, Guglielmo Bosca in Jeffrey Read, ki sta si razdelila deseto mesto, so ogrozili njegov čas. S prednostjo so prišli v srednji del, kjer pa so naredili preveč napak, da bi bili na koncu konkurenčni za stopničke.

Nasploh so bile razlike zelo majhne, ne le med prvimi tremi. James Crawford je na šestem mestu zaostal 15 stotink, prvo deseterico je ločilo le 39 stotink, v sekundi pa je bilo kar 34 smučarjev. Martin Čater je zaostal 71 stotink, kar je zadostovalo za 26. mesto. V cilj je s številko 36 prišel sicer na 16. mestu, toda tudi smučarji z višjimi startnimi številkami so dosegli visoke uvrstitve. Cameron Alexander je bil s številko 63 celo sedmi.

"Težave imam na startu, ker ne morem takoj vzpostaviti tiste hitrosti. Imam nove smučarske čevlje, ki zelo dobro delujejo v tehnično zahtevnejših delih, pri drsenju pa moram še najti prave občutke. Verjetno sem bil danes zgoraj malce preveč grob," je Čater pojasnil, zakaj si je že do prvega vmesnega časa nabral več kot 30 stotink zaostanka, v nadaljevanju pa je bil zelo konkurenčen najboljšim.

Miha Hrobat je z zaostankom 1,94 končal na 56. mestu, imel je veliko smole, saj je ob njegovem nastopu začelo pihati v prsa.

Kiriechmayr le za dve stotinki prehitel rojaka Hemetsbergerja
Končni vrstni red:                     
 1. V. KRIECHMAYR      AVT      1:28,39
 2. D. HEMETSBERGER    AVT        +0,02
 3. M. ODERMATT        ŠVI         0,03
 4. C. SARRAZIN        FRA         0,12
 5. M. SCHWARZ         AVT         0,13
 6. J. CRAWFORD        KAN         0,15
 7. C. ALEXANDER       KAN         0,28
 8. M. CASSE           ITA         0,29
 9. F. VON ALLMEN      ŠVI         0,38
10. J. GOLDBERG        ZDA         0,39
  . G. BOSCA           ITA         0,39
  . J. READ            KAN         0,39
...                                    
26. M. ČATER           SLO         0,71
56. M. HROBAT          SLO         1,94
Skupni vrstni red (4/43):            
 1. M. ODERMATT        ŠVI        220
 2. M. SCHWARZ         AVT        205
 3. M. FELLER          AVT        124
 4. B. BENNETT         ZDA        118
 5. V. KRIECHMAYR      AVT        114
 6. J. CRAWFORD        KAN         85
 7. D. HEMETSBERGER    AVT         83
 8. A. A. KILDE        NOR         80
 9. H. KRISTOFFERSEN   NOR         68
  . F. ZUBČIĆ          HRV         68
...                                  
26. Ž. KRANJEC         SLO         36
81. M. ČATER           SLO          6
  . M. HROBAT          SLO          6