Henrik Rödl in njegova podaljšana roka na parketu Maodo Lo. Foto: AP
Henrik Rödl in njegova podaljšana roka na parketu Maodo Lo. Foto: AP
Sorodna novica Prepelič: Po prikazanem spadamo v ožji krog favoritov

Evropski prvaki blestijo na olimpijski premieri v Tokiu. V zahtevni skupini so odpravili Argentino, Japonsko in Španijo, četrtfinalni žreb pa jim je za prvo oviro v izločilnih bojih namenil Nemčijo, ki je bila v svoji skupini tretja. Obračun bo v torek ob 3.00 (10.00 po lokalnem času). Selektor Aleksander Sekulić je z Nymburkom v zadnjih dveh letih igral ob taki uri, košarkarji pa že od mlajših selekcij ne: "Ko sem jih vprašal, ali se spomnijo, so rekli, da ne. Verjetno so nazadnje ob taki uri igrali še kot mladinci in kadeti. Kljub zgodnji uri ne smemo iskati razlogov za nejevoljo. Naj bo to izziv za nas, pogoji pa so enaki za vse."

Sorodna novica Luka Dončić tudi v reprezentanci kot Dirk Nowitzki

V torek se bodo tako košarkarji prebudili ob 6.30 in se čez približno uro odpravili proti dvorani Saitama, kjer so navdušili z rezultati in igro. Toda zdaj je, kot je dejal kapetan Edo Murić, vse pozabljeno, začenja se znova, četrtfinale pa je najpomembnejša tekma turnirja: "Prostora za napake ni več. Zdaj je med tekmami tudi dan premora manj. V nedeljo smo igrali popoldne, zdaj nas čaka naslednja tekma že v torek zjutraj. Urnik je natrpan in upam, da se dobro spočijemo. Četrtfinale je nehvaležna tekma. Ne veljajo nobeni uspehi in igra od prej. Moramo biti stoodstotno osredotočeni in narediti vse, da tekmo dobimo. Če ne se gre domov."

Do vozovnice za Tokio v Splitu

Murić o Nemčiji: Ne igrajo zvezdniki, ampak ekipa

Tako kot Slovenija se je Die Mannschaft na Japonsko uvrstila prek kvalifikacijskega turnirja. Uspešna je bila v Splitu, kjer je glavno konkurenco imela v Braziliji in Hrvaški. V Tokiu je nato premagala Nigerijo, klonila pa pred Avstralijo in Italijo. Na papirju bi Nemčija lahko imela precej močnejšo zasedbo, saj manjkajo trije košarkarji iz Lige NBA. Dennis Schröder, ki je bil motor igre v zadnjih letih, manjka zaradi zapletov pri višini zavarovanja, Maxi Kleber, ki igra v Dallasu z Lukom Dončićem, ima težave s poškodbo, nepopustljivi borec pod obročema Daniel Theis je odsoten zaradi iskanja nove pogodbe, nekdanji NBA-jevec Paul Zipser,ki je pri Bayernu soigralec Žana Marka Šiška, ima zdravstvene težave … Še vedno sta v ekipi dva, ki igrata v najmočnejši ligi na svetu, Moritz Wagner in Isaac Bonga.

Moritz Wagner je član Orlanda, ki je letos na naboru Lige NBA izbral še njegovega mlajšega brata Franza. Foto: AP
Moritz Wagner je član Orlanda, ki je letos na naboru Lige NBA izbral še njegovega mlajšega brata Franza. Foto: AP

Nemčija ima dva predstavnika v Evroligi, Bayern in Albo, tudi sicer pa kar nekaj košarkarjev igra v najzahtevnejšem tekmovanju na stari celini. Član berlinskega kluba je Maodo Lo, ki je prvi strelec in podajalec reprezentance. Johannes Voigtmann, ki je najboljši skakalec, nosi dres moskovskega CSKA-ja. Večjo minutažo ima tudi Andreas Obsta, ki je zadnji dve sezoni igral pod taktirko Jake Lakoviča v Ulmu, zdaj pa se seli k Bayernu. "Dobro jih poznamo. Veliko jih igra v Evroligi in vsak, ki spremlja to tekmovanje, ve, kakšni so ti igralci. So zelo atletski in močni pod košem. Vedno so tako igrali. Imajo tudi zelo dobre strelce z razdalje. Treba bo njihove nevarnosti izničiti in jim vsiliti naš ritem igre. Če nam to uspe, potem ne bo bojazni," je prepričan Murić.

Sorodna novica "Lahko smo ponosni, da smo svetovne prvake prisilili v 40 minut igranja cone"

Tako selektor kot kapetan sta izpostavila nevarnost nemškega meta z razdalje, od koder znajo zadevati njihovi visoki košarkarji. Trojke v Tokiu na primer zadevajo z 42-odstotno uspešnostjo, boljši so le Američani. "Izpostavil bi Loja, ki igra v izvrstni formi. Pod košem imajo Voigtmanna, Barthela in Thiemanna, so dobri strelci z razdalje, kot je Giffey. Mislim, da je njihov met za tri točke glavno orožje," je dejal Murić. Sekulić pa je dodal: "Tako v obrambi kot v napadu igrajo zelo sistematično. Vedo, kaj hočejo. Visoki igralci so dobri strelci z razdalje. Prednjači Voigtmann, tu sta Wagner in Barthel, Benzig je veteran, Lo je nevaren na zunanjih položajih, kjer trenutno neverjetno igra tudi Obst. Zelo agresivni znajo biti v napadalnem skoku. V obrambi se skušajo prilagoditi nasprotniku. Lahko pričakujemo agresivno obrambo na "pick and rollu". Kot smo opazili, jim ne ustreza hitra igra, torej bomo vztrajali pri tem, kar nam v zadnjem času uspeva precej dobro."

Postava Nemčije

Danilo Barthel, 207 cm, 1991
Robin Benzing, 210 cm, 1989
Isaac Bonga, 203 cm, 1999
Niels Giffey, 200 cm, 1991
Maodo Lo, 192 cm, 1992
Andreas Obst, 191 cm, 1996
Joshiko Saibou, 188 cm, 1990
Johannes Thiemann, 205 cm, 1994
Johannes Voigtmann, 209 cm, 1992
Moritz Wagner, 211 cm, 1997
Lukas Wank, 199 cm, 1997
Jan Niklas Wimberg, 206 cm, 1996

Boleč spomin na Beograd 2005

"Z Nemci se že nekaj časa nismo srečali, zato težko govorim, kako drugačni so, če ni Schröderja, ki je bil motor v zadnjih letih. Zagotovo so bolj povezani kot ekipa. Gledali smo četrtfinale EuroBasketa 2017 s Španijo in zdaj igrajo bolj moštveno. Zato so tudi bolj nevarni in jim je uspelo osvojiti tisti turnir v Splitu. Imeli so zelo težke nasprotnike, pa so ga dobili," je še povedal Sekulić. To bo 15. medsebojni dvoboj Slovenije in Nemčije. Razmerje zmag je 8:6 v korist evropskih prvakov, ki pa so Die Mannschaft na štirih dvobojih na velikih tekmovanjih premagali le enkrat.

Kot dobra šola služi zagotovo spomin na EuroBasket 2005, ko se je Slovenija s tremi zmagami v skupini, v kateri so na kolena spravili tudi poznejše prvake Grke in nosilce brona Francoze, suvereno prvič prebila v četrtfinale, a jo je tam ustavila Nemčija (62:76). Tedaj je slovenski dres nosil Marko Milić, ki je vodja delegacije v Tokiu. Na tistem turnirju je blestel Dirk Nowitzki, ki je v Beogradu popeljal izbrano vrsto do srebrne medalje. Z legendarnim krilnim centrom, ki je dve desetletji navduševal v dresu Dallasa, pri katerem je vodilno vlogo od njega prevzel Dončić, je Nemčija osvojila tudi bron na svetovnem prvenstvu 2002. Veliko presenečenje je pripravila na domačem evropskem prvenstvu leta 1993, ko na papirju ni spadala med favorite, a se je pod taktirko Svetislava Pešića zavihtela celo na vrh. V ekipi je bil tudi zdajšnji selektor Henrik Rödl. Naslednje leto se bosta Slovenija in Nemčija srečali v Kölnu v skupinskem delu evropskega prvenstva.

Edo Murić: Noro, kot da bi nas nekdo hecal!