Tina Maze je 12. februar 2014 vpisala v bogato zgodovino slovenskega športa. Foto: Reuters
Tina Maze je 12. februar 2014 vpisala v bogato zgodovino slovenskega športa. Foto: Reuters
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec je spet pokazala svoj razkošen talent. Foto: STA
Pogovor z Andreo Massijem
Pogovor s Tino Maze
Zlata vožnja olimpijske kraljice Tine Maze

Ruska ruleta je tako v znamenju Tine Maze, ki je v smuku postala olimpijska prvakinja. Ob Alenki Cuderman in Urški Žolnir je postala šele tretja Slovenka z zlato olimpijsko medaljo.

Vabim vas, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Februarja bo rubrika povezana z vprašanji, ki se dotikajo zimskih olimpijskih iger. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila svoj odgovor.


0
: Prvič v zgodovini alpskega smučanja med prvima tekmovalkama ni bilo niti stotinke sekunde razlike. Prvič so tako v alpskem smučanju podelili dve zlati medalji.

1: Tina Maze je za Slovenijo osvojila prvo zlato medaljo na zimskih olimpijskih igrah.

2: Najboljša slovenska alpska smučarka je bila ob smukaški zmagi stara 30 let in 286 dni, s čimer je postala druga najstarejša olimpijska prvakinja v smuku. Starejša je bila le Michaela Dorfmeister, ki je v Torinu 2006 imela 32 let in 327 dni.

3: Tina Maze je osvojila svojo tretjo olimpijsko medaljo, in to v tretji različni disciplini. V Vancouvru je bila pred štirimi leti srebrna v superveleslalomu in veleslalomu.

4: Slovenija je prvič na enih zimskih olimpijskih igrah osvojila štiri medalje - in to v vsega petih dneh. Prejšnji rekord treh medalj je bil dosežen trikrat (Calgary 1988, Lillehammer 1994 in Vancouver 2010).

5: Le pet slovenskih športnikov se ponaša tako z zlato kot srebrno olimpijsko medaljo: Leon Štukelj, Iztok Čop, Luka Špik, Primož Kozmus in od danes še Tina Maze.

6: Ko je bilo najboljših 22 v cilju, se je zdelo, da so medalje podeljene. Nato se je na progo s številko 26 podala Norvežanka Lotte Smiseth Sejerested, ki je bila po dveh vmesnih časih celo hitrejša od Mazejeve, a v spodnjem delu proge nekoliko popustila, a še vedno osvojila odlično šesto mesto.

7: Cilj smuka je bil pri pomladnih sedmih stopinjah Celzija.

8: Alpsko smučanje je z osmimi medaljami daleč najuspešnejši slovenski zimski olimpijski šport. Po številu medalj sledijo smučarski skoki (4), smučarski teki (2) in biatlon (1). Slovenski športniki so v Sočiju medalje osvojili že v vseh štirih športih!

9: To je za Tino Maze že deveta medalja na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Tretjina medalj je zlatih, preostale so srebrne.

10: Ilka Štuhec je smuk končala na zelo dobrem desetem mestu. V srednjem delu proge je bila celo najhitrejša. Bila je namreč edina, ki je dosegla najhitrejša časa na dveh različnih odsekih - med 2. in 3. ter 3. in 4. vmesnim časom. Boj za medaljo ji je ušel v zgornjem delu (25. čas na prvem vmesnem času in 15. čas na odseku med 1. in 2. vmesnim časom).

15: To je 15. medalja, ki so jih na zimskih olimpijskih igrah osvojili slovenski športniki.

30: Švica ima po 30 letih na ženskem smuku spet dve dobitnici medalje. V Sarajevu 1984 je zlata postala Michela Figini, srebrna Maria Walliser pa je zaostala za vsega pet stotink sekunde.

Iz Sočija

Pogovor z Andreo Massijem
Pogovor s Tino Maze
Zlata vožnja olimpijske kraljice Tine Maze