Zmagovalec v uvodni skupini teka na 800 metrov je bil Ayanleh Souleiman (1:45,18), drugo mesto je osvojil Amel Tuka (1:45,72). Foto: Reuters
Zmagovalec v uvodni skupini teka na 800 metrov je bil Ayanleh Souleiman (1:45,18), drugo mesto je osvojil Amel Tuka (1:45,72). Foto: Reuters
Tina Mrak in Veronika Macarol
Tina Mrak in Veronika Macarol sta še vedno v igri za medaljo. Foto: Reuters

Rudolf, ki je obstal v kvalifikacijah teka na 800 metrov.

23-letnik je dosegel najhitrejši čas sezone (1:46,93), a v dokaj zahtevni skupini je to pomenilo le šesto mesto. Napredovanje so si zagotovili le prvi trije iz vsake od sedmih skupin ter še trije po času. Ker so bili že v naslednji skupini hitrejši atleti, je slovenski debitant tekmovanje končal v predtekmovanju in osvojil končno 21. mesto.

Svetovni rekord v teku na 10.000 metrov
Atletski del olimpijskih iger v Riu se je začel eksplozivno, saj je Etiopijka Almaz Ayana v prvi končni odločitvi postavila svetovni rekord v teku na 10.000 metrov. Več tukaj.

"Želel sem si teči izid sezone. Lani bi bil tak čas dovolj za napredovanje. Škoda, ker takega teka nisem prikazal na evropskem prvenstvu v Amsterdamu, kjer bi to zadoščalo za finale. Nisem želel začeti prehitro, da ne bi pregorel. Izogibal sem se gneči, da ne bi izgubljal preveč energije. Na koncu sem pospeševal. S svojim nastopom sem zadovoljen," je svoj nastop za TV Slovenija ocenil Rudolf.

V popoldanskem delu atletskega dogajanja je Luka Janežič na 400 metrov navdušil s prebojem v polfinale.

Mrakova in Macarolova diskvalificirani
Jadralki v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol sta imeli regato za pozabo. Start pete regate je bil na sporedu nekaj minut po 18. uri, a je bil zaradi neugodnega vetra - ta je bil močen slabih pet vozlov - večkrat prestavljen. Naposled so se organizatorji vendarle odločili za začetek 5. regate, ki sta jo Slovenki sklenili na 19. mestu, pozneje pa sta bili diskvalificirani. V skupnem seštevku še vedno zasedata 5. mesto. Šesti plov so organizatorji preložili, najverjetneje ga bodo izpeljali v soboto.

Vasilij Žbogar, ki je v razredu finn po šestih regatah skupno drugi, je imel v petek prost dan.

Bau končal na 36. mestu
Plavalec Martin Bau je nastop na 1.500 m končal na 36. mestu. Z rezultatom 15:29,95 je za dobrih 45 sekund zaostal za zmagovalcem Gregoriem Paltrinierijem iz Italije (14:44,51). "Prve igre so za mano. Želel sem si sicer osebni rekord, a glede na to, da sem ga letos odplaval že dvakrat, je bilo tretjič težko. S trenerko sva skušala narediti drugačne zaključne priprave, manj sem spuščal, a očitno bi moral na tekmo z mehkejšimi rokami. Ne vem sicer, kakšne sem imel vmesne čase, a vem, da sem skušal začeti hitreje, a tekma ni bila prava, saj sem kasneje izgubil še stik z vodilnimi in res ni šlo najboljše," je po tekmi povedal 21-letni mariborski plavalec.

Kitajska plavalka Čen Šinji je padla na dopinškem testu. V vzorcu Kitajke so odkrili diuretik hidroklorotiazid. Kitajka je v disciplini 100 m delfin osvojila četrto mesto.